czwartek, 9 grudnia, 2021
spot_img

We wrześniu światowe ceny żywności wspięły się na 10-letni szczyt

-REKLAMA-spot_img

Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął we wrześniu wynik 130,0 pkt. Oznacza to wzrost miesięczny indeksu o 1,2% i powrót na 10-letni szczyt. Tym razem o wzroście indeksu zdecydowały głównie wyższe ceny zbóż, olejów  roślinnych i produktów mleczarskich, podczas gdy ceny średnie cukru i mięsa zmieniły się w minimalnym zakresie.

Indeks cen żywności FAO w poszczególnych latach:

Notowania poszczególnych subindeksów FAO w 2021 roku:

Indeks cen zbóż FAO był we wrześniu o 2,0% wyższy niż miesiąc wcześniej i 27,3% powyżej września ubiegłego roku. Spośród zbóż światowe ceny pszenicy wzrosły najbardziej we wrześniu, bo aż o blisko 4% i aż 41% rok do roku. Coraz mniejsze możliwości eksportowe przy silnym popycie światowym nadal powodowały wzrost międzynarodowych cen pszenicy.

Ceny ryżu wzrosły we wrześniu, osiągając poziom powyżej wieloletnich minimów osiągniętych w sierpniu 2021 r., podtrzymywane przez niewielką poprawę aktywności handlowej.Międzynarodowe ceny jęczmienia również wzrosły we wrześniu, o 2,6%, głównie za sprawą silnego popytu, obniżonych perspektyw produkcji w Federacji Rosyjskiej oraz wzrostów na innych rynkach.

Z kolei światowe ceny kukurydzy wzrosły tylko o 0,3% w porównaniu z sierpniem. Wzrostom przeciwdziałały lepsze perspektywy zbiorów na świecie oraz rozpoczęcie zbiorów w USA i na Ukrainie. Niemniej jednak ceny kukurydzy pozostawały o prawie 38% powyżej poziomu z września 2020 r.

Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł we wrześniu o 1,7% do poziomu o 60% wyższego niż rok temu. Wzrost był spowodowany głównie wyższymi cenami oleju palmowego i rzepakowego, podczas gdy notowania olejów sojowego i słonecznikowego spadły. Międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły trzeci miesiąc z rzędu, osiągając najwyższy poziom od dziesięciu lat, czemu sprzyjał silny globalny popyt importowy, który zbiegł się w czasie z obawami o produkcję poniżej potencjału w Malezji z powodu utrzymującego się niedoboru siły roboczej migrantów. Światowe ceny oleju rzepakowego również wyraźnie wzrosły, do czego przyczyniła się przedłużający się deficyt podaży. Dla kontrastu, światowe ceny oleju sojowego i słonecznikowego spadły we wrześniu.

Indeks cen produktów mlecznych zwiększył się we wrześniu o 1,5%. Wzrosły międzynarodowe notowania wszystkich produktów mleczarskich reprezentowanych w indeksie, przy czym odtłuszczone mleko w proszku (SMP) i masło wzrosły najbardziej, wsparte solidnym globalnym popytem importowym przy ograniczonych możliwościach eksportu, zwłaszcza z Europy z powodu niskich zapasów i sezonowego spadku produkcja mleka. Ograniczona produkcja mleka na tym wczesnym etapie nowego sezonu w Oceanii, w połączeniu z niskimi zapasami, również podniosła światowe ceny masła. Tymczasem ceny pełnego mleka w proszku (PMP) i sera wzrosły umiarkowanie w wyniku połączenia ograniczonej produkcji, niskich zapasów i stałego popytu wewnętrznego w Europie.

Indeks cen cukru FAO wzrósł we wrześniu o skromne 0,5% (6 miesiąc z rzędu), ale aż o 53,5% w skali roku. Obawy o zmniejszoną produkcję w Brazylii, największym światowym eksporterze cukru, spowodowane przedłużającymi się suchymi warunkami pogodowymi i mrozami, nadal wspierały wzrost światowych cen cukru. Ponadto wyższe ceny etanolu zachęciły do ​​większego wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji etanolu w Brazylii. Presję na wzrost cen ograniczało jednak spowolnienie światowego popytu importowego na cukier oraz dobre perspektywy produkcyjne u głównych eksporterów, takich jak Indie i Tajlandia.

Indeks cen mięsa FAO wyniósł 115,5 pkt we wrześniu i praktycznie się nie zmienił w stosunku do sierpnia. wzrósł w sierpniu i był o 26,3% powyżej września ubiegłego roku. We wrześniu międzynarodowe notowania mięsa owczego dalej rosły, napędzane silnym globalnym popytem, ​​podczas gdy dostawy eksportowe pozostały napięte. Niesłabnąca była również zwyżka cen mięsa wołowego, ponieważ ograniczona dostępność bydła rzeźnego w Oceanii i Ameryce Południowej ciążyła na globalnych dostawach. Dla kontrastu, po kolejnych dziewięciu miesiącach wzrostu notowania mięsa drobiowego obniżyły się w wyniku zwiększonej globalnej podaży. Spadły też światowe ceny wieprzowiny z powodu niższego popytu importowego z Chin i obniżonego popytu wewnętrznego, zwłaszcza w Europie.

Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

24,016FaniLubię
621ObserwującyObserwuj
9,150SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x