Co znajdziesz w artykule?
Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny olejów roślinnych wzrosły w lutym po dwóch miesiącach spadkowych. Pokazuje to wskaźnik cen olejów roślinnych FAO, który wyniósł średnio 156,0 pkt w lutym, co stanowi wzrost o 3,0 punkty (2,0 procent) w porównaniu z poprzednim miesiącem
Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wzrósł o blisko 30% w skali roku
Lutowy poziom wskaźnika FAO był o 29,1 procent wyższy w porównaniu z wartością z lutego 2024 roku.
W lutym drożały wszystkie główne oleje roślinne
Wzrost wskaźnika był spowodowany wyższymi notowaniami wszystkich głównych olejów roślinnych.
Po krótkim spadku w styczniu międzynarodowe ceny oleju palmowego odbiły umiarkowanie i utrzymały swoje premie w stosunku do konkurencyjnych olejów. Wzrost ten był w dużej mierze wspierany przez sezonowo niższe wyniki produkcji w krajach produkujących w Azji Południowo-Wschodniej i oczekiwania na zwiększony popyt ze strony przemysłu biodiesla w Indonezji.
Tymczasem globalne ceny oleju sojowego wzrosły dzięki silnemu popytowi globalnemu, w szczególności ze strony sektora spożywczego.
W przypadku oleju słonecznikowego i rzepakowego ceny były wspierane głównie przez obawy o prawdopodobne ograniczenie dostaw w nadchodzących miesiącach.
Indeks cen olejów roślinnych FAO
W Polsce cena oleju rzepakowego mocno wzrosła w końcówce lutego
Dane MRiRW pokazują, że krajowe ceny oleju rzepakowego rafinowanego odbiły w górę w lutym po dwóch miesiącach lekkich spadków. Krajowa średnia miesięczna cena tego oleju wzrosła w lutym do 4773 zł/t i była o 4% wyższa niż rok wcześniej (4550 zł/t). Jednak dane tygodniowe dla 9 tygodnia 2025 roku pokazują wzrost ceny średniej tygodniowej do 5163 zł/t.
Cena oleju rzepakowego rafinowanego w Polsce od 2018 roku w ujęciu miesięcznym
Cena oleju rzepakowego (rafinowany) w Polsce w ujęciu tygodniowym
Źródło: FAO, MRIRW