czwartek, 25 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

W Jachrance Timac Agro pokazał NOWY WYMIAR ZOOTECHNIKI

spot_img

Od 40 lat Timac Agro wspiera swoich klientów na całym świecie w produkcji zwierzęcej, od 20 lat również w Polsce. Ciągłe badania, rozwój, doskonalenie rozwiązań to odpowiedź na potrzeby klientów, którzy muszą się mierzyć na co dzień w prowadzeniu hodowli zwierząt.

By wspomóc hodowców oraz podejść do problemów bardzo precyzyjnie Timac Agro wprowadził na rynek trzy nowe linie produktowe:

SPADEA – gama produktów dla zwierząt produkcyjnych. Poprawia wykorzystanie paszy i wpływa na optymalizację jej wykorzystania co również przekłada się na zdrowie zwierząt i wynik ekonomiczny stada. W tej gamie znajdują się produkty dla bydła, ale również produkt dla trzody chlewnej i drobiu.

CETEIA – skupiająca się na wsparciu zdrowia zwierząt, które również jest jednym z punktów określających dobrostan. Gama ta zabezpiecza wszystkie momenty stresu związane z grupowaniem zwierząt, stanem fizjologicznym, zmianami temperatury powietrza czy innych czynników środowiskowych jakie oddziałują na zwierzęta. Znajdują się produkty dla bydła, ale również dla świń, owiec, kóz i koni.

LUNEO – produkty przeznaczone dla zwierząt rosnących – zarówno dla bydła mlecznego jak i opasowego. Wpływają na poprawę wzrostu i rozwoju zwierząt, a także pozwalają na lepszą ekspresję genów dostarczając składników, których braki mogą ją hamować. Produkty w tej gamie pozwalają również zadbać o parametry rozrodu i bezpieczeństwo wycieleń.

Podczas spotkania była okazja do wysłuchania wykładu Prof. dr hab. inż. Zygmunta Kowalskiego, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, WHiBZ pt. Profilaktyka kwasicy bydła. Prelegent zwrócił szczególną uwagę na przyczyny powstania kwasicy. Kwasica żwacza to zaburzenie pokarmowe powodowane przez niefizjologicznie niskie pH w żwaczu. Wyróżniamy kilka typów, ale najczęściej skupiamy się na dwóch – ostra(mleczanowa) i – podostra (SARA czyli subacute rumen acidosis). Przyczyny żywieniowe SARA, które są związane ze składem dawki pokarmowej, kolejne związane z zadawaniem pasz oraz przyczyny dobrostanowe SARA związane z systemem utrzymania krów. Kwasica żwacza jest to jedna z najpopularniejszych chorób produkcyjnych krów mlecznych. Podsumowując jest to choroba powodowana nie tylko błędami żywieniowymi, często w gospodarstwie trudna do zdiagnozowania.

Kolejnym zaproszonym gościem, którego mieliśmy okazję wysłuchać to dr inż. Zbigniew Lach, ceniony za fachową wiedzę wśród hodowców w zakresie rozrodu krów. Temat, który zaprezentował to Rozród krów, czyli dlaczego wciąż za mało zarabiamy na mleku. Dr w swojej wypowiedzi zwrócił uwagę, że w hodowli nie możemy sobie pozwolić na kolejność: ekonomia (tanio i dobrze), mleko (dużo mleka), rozród, zdrowie. Należy te aspekty odwrócić w kolejności zdrowie, rozród, mleko, ekonomia i wówczas przyniesie nam to niespodziewane efekty w hodowli krów. Wg dr Lacha zaspokojenie pokarmowych potrzeb zwierząt przy jednoczesnym zapewnieniu im zdrowia oraz prawidłowego rytmu rozrodu daje hodowcy największą rentowność.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x