Co znajdziesz w artykule?
Firma Syngenta poinformowała o wprowadzeniu na rynek nowego produktu, jakim jest ACTIV by Aphea.Bio, mikrobiologiczny nawóz przeznaczony do zaprawiania nasion pszenicy ozimej i jarej.
ACTIV by Aphea.Bio – nowy produkt firmy Syngenta Biologicals
ACTIV by Aphea.Bio to biostymulator w formie nawozowego produktu mikrobiologicznego do zaprawiania nasion pszenicy, oparty o pożyteczne mikroorganizmy.
Jak informuje firma Syngenta, nowy preparat to innowacyjne rozwiązanie do biologicznego zaprawiania nasion, który umożliwia uprawę pszenicę w sposób bardziej zrównoważony i pozwala sprostać wyzwaniom wynikającym z coraz bardziej ograniczonego zestawu dostępnych technologii rolniczych.
Większa tolerancja na stresy środowiskowe oraz lepsze pobieranie składników pokarmowych
ACTIV by Aphea.Bio zawiera szczep bakteryjny z rodzaju Stenotrophomonas rhizophila (szczep A11E4), który ma za zadanie zwiększać tolerancję rośliny na stresy abiotyczne, a także poprawia on efektywność wykorzystania składników odżywczych przez roślinę.
Bakterie zawarte w ACTIV by Aphea.Bio przyczynia się do zabezpieczenia plonu i wzrostu pszenicy między innymi poprzez:
- kolonizację ryzosfery i korzeni rośliny przez mikroorganizmy, skutkującą lepszym pobieraniem składników pokarmowych przez roślinę,
- poprawę rozpuszczalności związków fosforu nieorganicznego i mineralizację fosforu organicznego, co prowadzi do zwiększenia dostępności tego pierwiastka dla rośliny,
- produkcję sideroforów, tj. organicznych związków chemicznych chelatujących jony żelaza, przyczyniając się do zwiększenia dostępności żelaza dla rośliny,
- produkcję osmolitów, które zwiększają tolerancję rośliny na stresy abiotyczne, takie jak zasolenie, niskie i wysokie temperatury czy susza.
Produkt został przetestowany na glebach europejskich, w tym polskich. W ponad 100 doświadczeniach polowych na pszenicy ozimej prowadzonych w latach 2019–2022 w 12 krajach UE zaobserwowano wzrost plonu o 5,3% w przypadku roślin potraktowanych ACTIV by Aphea.Bio w porównaniu do kontroli – przy obniżonych dawkach azotu, zgodnie z wymogami Europejskiego Zielonego Ładu – informuje producent.
Dawkowanie i kompatybilność z innymi zaprawami
Produkt posiada formulację w postaci mikrogranulatu (MG) i jak deklaruje producent zawiera co najmniej 1×1010 CFU/g, co oznacza, że w jednym gramie próbki znajduje się około 10 miliardów żywych mikroorganizmów zdolnych do wytworzenia widocznych kolonii na odpowiednim podłożu hodowlanym. Produkt produkowany i pakowany jest w aluminiowe worki o wadze 500 g na terenie Unii Europejskiej.
Dawkowanie wynosi 100 g/100 kg ziarna dla pszenicy ozimej i jarej.
Można stosować razem z innymi środkami do zaprawiania nasion. Końcowa objętość roztworu do zaprawiania nasion powinna wynosić 1000 ml/100 kg nasion (ACTIV by Aphea.Bio + woda + zaprawa nasienna).
Co istotne, produkt jest kompatybilny z najczęściej stosowanymi zaprawami w Polsce.
ACTIV by Aphea.Bio został przebadany pod kątem kompatybilności biologicznej i fizykochemicznej z substancjami czynnymi, takimi jak: sedaksan, fludioksonil, difenokonazol, siltiofam, fluoksastrobina, protiokonazol, tritikonazol i tebukonazol. Z testów z powszechnie stosowanymi zaprawami nie są znane żadne niezgodności z ACTIV by Aphea.Bio, które mogłyby mieć wpływ na żywotność mikroorganizmów – czytamy w etykiecie produktu.
Preparat wymaga przechowywania w temperaturze pokojowej (najlepiej poniżej 25°C), a jego okres trwałości wynosi 9 miesięcy. Do nabycia będzie dostępny już od połowy sierpnia poprzez przedstawicieli handlowych i w sklepie internetowym Syngenty.