wtorek, 25 marca, 2025
spot_img

Akademia Rzepaku Rapool. Jakie wyzwania stawia przed nami początek wegetacji?

spot_imgspot_img

Po serii zimowych konferencji nadszedł czas na wiosenną odsłonę z cyklu Akademia Rzepaku Rapool. 11 marca w Knybawie koło Tczewa (woj. pomorskie) mówiono m.in. o prowadzeniu plantacji w nadchodzącym sezonie. Współorganizatorami została firma BASF Polska, Corteva Agriscience Poland, Timac Agro oraz ZA-ROL. Najważniejsze zagadnienia w uprawie rzepaku przedstawiono w bogatym programie dla zgromadzonych rolników. 

Jakie prognozy dla rzepaku?

– Koniunktura na rzepak jest dobra, oby się tak dalej utrzymało. Jest szansa, że będzie lepiej. W Europie i na rynkach światowych, jeżeli spojrzymy na ilość dostępnego rzepaku to jest ona niewystarczająca. Jednak należy pamiętać, że jest jeszcze soja, która w grupie oleistych uzupełnia się z rzepakiem. Póki co mamy nadzieję, że na rynku europejskim cena na nasiona rzepaku będzie się utrzymywała. Jednak im bliżej żniw pewnie będzie nieco gorzej z ceną, ale patrząc średnio i długo okresowo koniunktura na rzepak jest dobra – mówił Artur Kozera z Rapool Polska. 

W hodowli nadzieja – jak Rapool tworzy postęp genetyczny?

Hodowla rzepaku ozimego pozwala zapobiegać różnym czynnikom i presjom ze strony agrofagów, które zagrażają plantacjom rzepaku w trakcie wegetacji. Hodowcy wdrażają wiele cech prozdrowotnych. W przypadku suchej zgnilizny kapustnych z pomocą genów takich jak RLM 7. Przed Phomą chroni natomiast gen RLMS. Nowe odmiany, które są w tej chwili w procesie rejestracji cechuje szersza odporność na Phomę – gen Lep R1.

Kolejnym groźnym patogenem w uprawie rzepaku jest kiła kapusty. Hodowla znalazła pewne rozwiązanie na ten problem. Z początkiem lat 2000 zarejestrowano pierwszą na świecie odmianę z odpornością na najczęściej występujące patotypy kiły kapusty. W ubiegłym roku wprowadzono nową odporność na kiłę kapusty – CRE 1 (CREATE F1).

Platformy doświadczalne skarbnicą wiedzy

Firma Rapool prowadzi wiele doświadczeń w celu wskazania rolnikom jakie odmiany potrafią się adaptować do zmieniających się warunków uprawy. Są to dwie platformy doświadczalne, na których jest prowadzona Akademia Rzepaku. Jedna w Grabonogu k. Gostynia, a druga w Skoraszewicach. Prowadzi się tam doświadczenia odmianowe czy z wiosennymi zmiennymi dawkami azotu na poziomach – 100, 150 i 200 kg N/ha. Drugi sezon prowadzone są także badania z jesiennym dokarmianiem azotem w dawce 34 kg N/ha. Nie braknie również doświadczeń z terminami siewu – z początkiem września i ultraopóźnionym w połowie września.

Akademia Rzepaku Rapool – jak ochronić plantacje?

Przemysław Gawlas z firmy Corteva przedstawił zagadnienia dotyczące zaprawy insektycydowej – Lumiposa 625 FS, która zwalcza śmietkę kapuścianą, pchełkę rzepakową, pchełkę ziemną i gnatarza rzepakowca. Preparat zawiera cyjanotraniliprol, substancję aktywną należącą do nowej grupy chemicznej. Lumiposa 625 FS ma również rejestrację do stosowania jako zaprawa insektycydowa nasion kukurydzy. 

Dr Witold Łykowski z BASF Polska omówił zagadnienia związane z ochroną i regulacją rzepaku przedstawiając nowy preparat Architect do ochrony fungicydowej i regulacji wzrostu oraz pokroju roślin. Zawiera on chlorek mepikwatu- 150 g/l i proheksadion wapnia 25 g/l i pyraklastrobinę (F500) – 100 g/l. Jest to środek o działaniu systemicznym i translaminarnym przeznaczony do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego przed chorobami powodowanymi przez grzyby i organizmy grzybopodobne oraz do stosowania w celu ograniczenia wzrostu i zmiany pokroju roślin, poprawy przezimowania oraz zapobiegania wyleganiu.

Architect chroni rzepak przed suchą zgnilizną kapustnych czy czernią krzyżowych. Zalecana dawka na jesień 1,5 l/ha + Turbo 0,75 l/ha, a wiosną 1,2 l/ha + Turbo 0,6 l/ha. Terminy stosowania jesienią od 3 liści rzepaku do końca fazy formowania rozety (BBCH 13-20). Wiosną od początku fazy wzrostu pędu głównego rzepaku (początek wydłużania łodygi) do fazy żółtego pąka (BBCH 30-59). 

Prof. Marek Korbas Instytut Ochrony Roślin -PIB w Poznaniu omówił temat „Kiła kapusty – rosnące zagrożenia dla rzepaku. Jak skutecznie chronić plantacje? Kiła w okresie jesiennym powoduje całkowitą destrukcję systemu korzeniowego. Narośle stopniowo brunatnieją, gniją i rozpadają się. Przez uszkodzony system korzeniowy jest pobieranych zdecydowanie mniej składników pokarmowych, co powoduje zmniejszenie plonowania.

Kiłę kapusty można rozpoznać po zahamowanym wzroście, obserwuje się wówczas czerwonawe liście rzepaku, jak i zamieranie roślin. Żeby potwierdzić kiłę kapusty należy wykopać całą roślinę i ją ocenić. Przetrwalniki mogące przeżyć w glebie nawet do 20 lat. 

spot_imgspot_img
Krzysztof Grzeszczyk
Krzysztof Grzeszczyk
Redaktor Naczelny, technika. Posiadam własne gospodarstwo rolne o profilu roślinnym i zwierzęcym, pochodzę z rodziny rolniczej i całe życie związany jestem z rolnictwem.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x