niedziela, 1 grudnia, 2024
spot_img

Szybka akcja ARiMR – nie zmarnowało się 1 400 ton żywności!

spot_img

Dzięki szybkiej reakcji Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i odpowiedniemu podejściu do kwestii obrotu żywnością w ramach „Programu dla szkół’ nie dopuszczono do zmarnowania ponad 1 400 ton produktów.

Problem polegał na tym, że w związku z panującą w Polsce pandemią koronawirusa placówki oświatowe zostały zamknięte, a dostawy żywności realizowane w ramach „Programu dla szkół” wstrzymano. Dostawcy mieli więc w swoich magazynach nadwyżki żywności, które mogły ulec zepsuciu. Aby temu zapobiec ARiMR, w porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podjęła decyzję zapobiegającą zmarnotrawieniu żywności. ARiMR otrzymała też zgodę Komisji Europejskiej na realizację tego rodzaju  działań.

Szpitalom i służebnym instytucjom

Dostawcy działający w ramach „Programu dla szkół” przekazali więc ponad 1 400 ton produktów m.in. do szpitali, organizacji charytatywnych, domów pomocy społecznej, hospicjów, domów dziecka, rodzin zastępczych, a także policji, wojsku, innym służbom mundurowym.
W okresie od 18 marca 2020 roku do 26 czerwca 2020 roku, łącznie trafiło do tego rodzaju odbiorców ponad 1 400 ton żywności.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: ARiMR

spot_imgspot_img
Redakcja
Redakcja
Przygotowujemy dla Was zawsze najświeższe wiadomości z branży rolniczej. Newsy, wydarzenia, relacje, opinie. Widziałeś coś ważnego? Chcesz się z nami czymś podzielić? Napisz na adres redakcja@agroprofil.pl

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników