piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Sytuacja na rynkach rolnych. Powód do radości czy smutku?

spot_img

Obecnie na poszczególnych rynkach rolnych mamy do czynienia ze stabilizacją. Choć nie widać spektakularnych podwyżek to powolny wzrost cen daje nadzieję na lepsze jutro. Zapowiedziane luzowanie obostrzeń jest głównym, determinującym czynnikiem do dalszego wzrostu cen.

Rynek wieprzowiny

W dniu 12/05/2021 na niemieckiej giełdzie VEZG  ustalono cenę na tydzień 13-19.05 w wysokości 1,46 €/kg (wbc). W skali tygodnia był to wzrost na poziomie 4 centów. W Polsce również pojawiły się podwyżki. Zakłady od środy podniosły cenę nawet o 40 groszy. Średnie stawki oferowane za tuczniki na wagę żywą wyniosły 4,85 zł/kg a za  kilogram klasy E- 6,50 zł. Wyraźny trend wzrostowy to efekt zwiększonego popytu przy niskiej podaży. Otwarcie branży gastronomicznej oraz rozpoczęty sezon grillowy potęguje zapotrzebowanie na mięso przez co można przypuszczać, że ceny na rynku trzody chlewnej powinny iść do góry. Niestety z uwagi na wysokie ceny pasz i środków do produkcji, opłacalność hodowli przy obecnych stawkach jest nierentowna. Co gorsza prognozy cen zbóż i komponentów białkowych na najbliższy rok utwierdzają w fakcie, że taniej nie będzie. Światełkiem w tunelu w tej całej beznadziejnej sytuacji jest informacja z USA na temat obiecujących badań nad szczepionką przeciw ASF, która może być podawana doustnie. 

W dniach 26.04 – 2.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za żywiec – 5,03 zł/kg o 3,5% mniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% mniej niż przed miesiącem. Oferowana cena była o 15% niższa w porównaniu do 2020 roku.
  • za świnie rzeźne klasy E w UE – 154,45 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. O 1% mniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem oraz o 13% mniej niż przed rokiem. 
  • za świnie rzeźne klasy E w Polsce w walucie unijnej – 144,75 EUR/100 kg. O 9,70 EUR mniej niż średnia cena w UE. Kwota ta była o 3,58 EUR niższa niż na rynku niemieckim oraz o 16,90 EUR niższa niż w Danii.
  • za półtusze wieprzowe 7,30 zł/kg. O 3% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 9% taniej niż przed miesiącem. Wartość półtusz była o 17% niższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r.

Rynek drobiu i jaj

Sektor drobiarski w Polsce od początku roku charakteryzuje się zmiennością cenową. Przez zaledwie 2 miesiące nowego roku produkcja mięsa drobiowego ogółem spadła o 10,5%. Niska podaż wpłynęła na wysokie ceny w skupach, które dzięki otwarciu branży gastronomicznej oraz lepszej pogodzie będa dalej wzrastać. W dniach 26.04 – 2.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za kurczęta brojlery – 3,86 zł/kg, o 2% więcej w odniesieniu do poprzedniego tygodnia. Cena tego żywca była o 4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 31,5% wyższa niż przed rokiem. 
  • za indyki – 5,91 zł/kg, o 1,5% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 5% więcej niż przed miesiącem. 
  • za kaczki brojlery – 4,74 zł/kg, o 2% więcej niż przed miesiącem oraz o 9,5% więcej niż przed rokiem.
  • za tuszki kurcząt patroszonych – 6,86 zł/kg, o 5% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 9% więcej niż przed miesiącem. 
  • za tuszki indyków 9,86 zł/kg, o 12% mniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki indyków były o 15% droższe niż w analogicznym tygodniu 2020 r.

Dużo się dzieję także na arenie międzynarodowej. Wybuch grypy ptaków na Ukrainie okazał się więcej niż bolesny dla tamtejszych eksporterów mięsa drobiowego. Wolumen dostaw z Ukrainy do państw UE w 2021 roku wyniósł zaledwie 1,3 tys.ton, o 12 tys mniej r/r.  Na wyraźnym osłabieniu skorzystała Brazylia i Tajlandia oraz Chiny wypełniając lukę po ukraińskim liderze na rynku unijnym. Dalsza sytuacja w sektorze drobiarskim zależy od wygasania wirusa HPAI. 

W przypadku branży jajecznej nie jest inaczej. Likwidacja setki tysięcy kur wpłynęła na duże braki jaj na rynku. Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przed niekontrolowanym wzrostem cen uchroniła nas znacznie większa niż potrzeby krajowe produkcja jaj oraz sprawnie działające mechanizmy rynkowe. 

Rynek mleka

Średnie ceny mleka w UE wciąż zmieniają się wbrew sezonowym trendom. Na rynku od początku roku figurują regularne podwyżki. W Polsce po dwóch miesiącach tendencji spadkowej, ceny surowca utrzymują trend wzrostowy. W 2020 roku ogólna sytuacja finansowa sektora mleczarskiego uległa poprawie w stosunku do 2019 roku. Niestety nagły wzrost kosztów produkcji obniżył drastycznie opłacalność produkcji. Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w marcu 2021 r. wyniosła 151,53 zł/1 hl i była wyższa o 10,7% niż w marcu 2020 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do lutego 2021 r. była o 1,6% wyższa. Na szczególną uwagę zasługuję eksport polskich prodktów mleczarskich na rynek azjatycki. W styczniu 2021 r. polskie firmy sprzedały w Chinach towary o wartości 263 milionów euro co stanowi wzrost w wysokości 41,48% w stosunku do tego samego okresu 2020 r. (186 mln euro).

Rynek wołowiny

Na rynku bydła rzeźnego niewiele się dzieję. Od początku roku mamy do czynienia ze stabilizacją cen w skupach z niewielkimi podwyżkami. 

Na przełomie kwietnia i maja br. na rynku krajowym odnotowano niewielkie zmiany cen żywca wołowego. W dniach 26.04 – 2.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za bydło rzeźne – 7,04 zł/kg. Cena żywca była o 4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 18,5% wyższa niż przed rokiem.
  • za bydło rzeźne klasy R3 w UE -374,95 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. o 1% więcej niż przed miesiącem oraz o 7% więcej niż przed rokiem
  • za bydło rzeźne klasy R3 w Polsce wyrażone w walucie unijnej – 331,15 EUR/100 kg. Cena ta była o 12% niższa niż średnio w UE.
  • za kompensowane ćwierćtusze wołowe – 13,65 zł/kg, o 4% więcej niż w poprzed- nim tygodniu. Cena ćwierćtusz utrzymała się na poziomie sprzed miesiąca, ale była o 7% wyższa niż przed rokiem.

zdjęcie: pixabay.com

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x