Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w maju wynik 127,1 pkt. Oznacza to wzrost miesięczny aż 4,8% i najwyższy poziom od września 2011 roku. Dalszy wzrost indeksu cen żywności był konsekwencją wyższych cen wszystkich pięciu grup towarów wchodzących w skład indeksu. Tym razem liderem wzrostów były oleje roślinne (+7,8%), jednak niewiele mniejszy wzrost osiągnęły zboża i cukier (6% i 6,8%), a ceny pozostałych grup towarów zwiększyły się w zakresie 1,5-2,2%.
Indeks cen żywności FAO:
Notowania poszczególnych subindeksów FAO:
Indeks cen zbóż – Ceny zbóż wzrosły w maju o 6% w stosunku do kwietnia i były o 36,6% wyższe niż rok temu. Obniżone perspektywy produkcji w Brazylii zwiększyły presję na i tak już ograniczoną podaż przy utrzymującym się dużym popycie. Jednak pod koniec miesiąca ceny kukurydzy zaczęły spadać, głównie w oczekiwaniu na wyższe oczekiwania produkcji w Stanach Zjednoczonych. W skali miesiąca międzynarodowe ceny kukurydzy wzrosły o 8,8%, (89,3% r/r) osiągając najwyższ poziom od stycznia 2013 roku. W mniejszym zakresie podrożał w maju jęczmień i sorgo, odpowiednio o 5,4 i 3,6%. Po gwałtownym wzroście cen pszenicy na początku maja poprawiły się warunki upraw, zwłaszcza w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych, a to doprowadziło do gwałtownych spadków cen pod koniec miesiąca. Mimo to ceny pszenicy umocniły się o 6,8% w porównaniu z kwietniem i były 28,5% powyżej poziomów z maja 2020 r.
Indeks cen olejów roślinnych wzrósł w maju o 7,8% (12 miesiąc z rzędu). Utrzymująca się siła indeksu odzwierciedla głównie rosnące wartości oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Międzynarodowe notowania oleju palmowego utrzymywały się w maju w trendzie wzrostowym i osiągnęły najwyższy poziom od lutego 2011 r., ponieważ powolny wzrost produkcji w krajach Azji Południowo-Wschodniej wraz z rosnącym światowym popytem na import utrzymywał zapasy w wiodących krajach eksportujących na stosunkowo niskim poziomie. Jeśli chodzi o olej sojowy, perspektywa silnego światowego popytu, zwłaszcza ze strony sektora biodiesla, sprzyjała wzrostowi cen, podczas gdy międzynarodowe wartości oleju rzepakowego były wspaierane utrzymującą się ograniczoną podażą na świecie.
Indeks cen produktów mlecznych wzrósł w maju o 1,5%, co jest 12 z rzędu wzrostem miesięcznym. Stanowi to wzrost o 28% powyżej wartości wskaźnika w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W maju międzynarodowe notowania odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły najbardziej, odzwierciedlając solidny popyt importowy przy ograniczonych dostawach z Unii Europejskiej, a ceny pełnego mleka w proszku wzrosły. na duże zakupy importowe, zwłaszcza przez Chiny. Notowania serów również wzrosły, głównie ze względu na mniejsze dostawy z Unii Europejskiej przy dużym popycie. Ceny masła spadły w wyniku zwiększonych dostaw eksportowych z Nowej Zelandii, kończąc jedenastomiesięczny wzrost cen.
Indeks cen cukru wzrósł o 6,8% w maju i był najwyższy od marca 2017 roku. Wzrost międzynarodowych notowań cukru był związany z opóźnieniami w zbiorach i obawami o zmniejszone zbiory w Brazylii. Ten największy na świecie eksporter cukru zmaga się w ostatnich miesiącach z dotkliwą suszą. Dodatkowym wsparciem dla cen cukru były wyższe ceny ropy naftowej i dalsze umacnianie się reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego, co ogranicza dostawy z Brazylii.
Indeks cen mięsa wzrósł w maju o 2,2% (8 miesiąc z rzędu) i „tylko” 10% w skali 12 miesięcy (najmniej spośród wszystkich grup). W raportowanym miesiącu wzrosły ceny wszystkich gatunów mięsa, co wynikało przede wszystkim z szybszego tempa zakupów importowych krajów Azji Wschodniej, głównie Chin.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO