Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w lipcu wynik 123 pkt. Oznacza to spadek miesięczy indeksu o 1,2%, po 2,5% spadku w czerwcu. Przypominam, że w maju wspomniany indeks cen żywności wzrósł o prawie 5% i był najwyższy od września 2011 roku. Tym razem o spadku indeksu zdecydowały niże ceny zbóż, olejów roślinnych i przetworów mlecznych. Nadal rosły w lipcu ceny mięsa i cukru.
Indeks cen żywności FAO:
Notowania poszczególnych subindeksów FAO:
Indeks cen zbóż FAO był w lipcu o 3% niższy niż w czerwcu. Międzynarodowe ceny kukurydzy spadły o 6% w oparciu o przewidywane plony w Argentynie, poprawiając warunki produkcji w Stanach Zjednoczonych. Zmniejszający się popyt importowy hamował ceny innych zbóż gruboziarnistych, takich jak jęczmień i sorgo. Koszty transportu i wyzwania logistyczne obniżyły ceny ryżu do najniższego poziomu od dwóch lat. Wyjątkiem były ceny pszenicy, które wzrosły w lipcu o 1,8% w wyniku suszy i obaw o stan upraw jarych w Ameryce Północnej.
Indeks cen olejów roślinnych FAO spadł w lipcu o 1,4% (drugi raz po 12 miesiącach wzrostów).
Pomimo wzrostu cen oleju palmowego, wskaźnik cen olejów roślinnych osiągnął najniższy poziom od pięciu miesięcy, ponieważ taniał olej sojowy, rzepakowy i słonecznikowy. Niższy mandat na mieszanie biodiesla w Argentynie wywarł presję na ceny oleju sojowego, podczas gdy na ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego wpłynęła zapowiadana rekordowa podaż w sezonie 2021-22.
Indeks cen produktów mlecznych spadł w lipcu o 2,8% (drugi raz po 12 miesiącach wzrostów). Nadal ceny są o 14,5% powyżej wartości wskaźnika w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W lipcu spadły międzynarodowe notowania wszystkich produktów mleczarskich reprezentowanych w indeksie, przy czym największy spadek odnotowało mleko w proszu, a następnie masło. Przyczyna to zmniejszony popyt importowy na dostawy spot.
Wolniejsza aktywność rynkowa na półkuli północnej ze względu na trwające wakacje, w połączeniu z oczekiwaniami na rosnącą dostępność eksportu w nadchodzącym okresie, zwłaszcza z Oceanii, również zaważyła na międzynarodowych notowaniach cen produktów mleczarskich.
Indeks cen mięsa FAO wzrósł w lipcu minimalnie (10 miesiąc z rzędu) i 19,6% w skali roku. Najbardziej wzrosły ceny mięsa drobiowego, czemu sprzyjał zwiększony import z Azji Wschodniej. Ceny mięsa owczego wzrosły w wyniku dużych zakupów importowych i sezonowo spadających dostaw z Oceanii. Wzrosły również ceny mięsa wołowego, odzwierciedlając zacieśnienie światowej podaży spowodowane mniejszymi dostawami z głównych regionów produkcyjnych oraz utrzymującym się wysokim importem, zwłaszcza przez Chiny.
W tym samym czasie ceny mięsa wieprzowego spadły po spadku chińskiego importu, pomimo ograniczonych dostaw z Niemiec (szerzy się tam ASF).
Indeks cen cukru FAO wzrósł w lipcu o 1,7% i był najwyższy od marca 2017 roku. Wzrost międzynarodowych notowań cukru związany był z niepewnością co do wpływu ostatnich przymrozków na plony w Brazylii, która jest największym światowym eksporterem cukru, na co już negatywnie wpłynęły przedłużające się suche warunki pogodowe. Dodatkowo drożejąca ropa skłania producentów w Brazylii do przerobu większej ilości trzciny cukrowej na etanol. Większym miesięcznym wzrostom cen zapobiegły jednak dobre perspektywy produkcji w Indiach oraz osłabienie reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO