sobota, 12 października, 2024
spot_img

Rynek wołowiny. Tanieją byki, drożeją krowy

spot_img

Kto nie zdążył ze sprzedażą niech się spieszy. W związku z dodatkowo ograniczonymi możliwościami w kanale HoReCa wiążą ręce hodowców, którzy i tak stoją na pograniczu opłacalności. Wzrost cen widoczny na przekroju roku to tylko złudne wrażenie polepszenia sytuacji bowiem jednocześnie wzrastały koszty produkcji w związku z czym rentowność produkcji jest niższa niż w roku poprzednim. Zdaniem analityków szansy na poprawę można spodziewać się przed świętami Wielkanocnymi.

Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?

W dniach 28 – 07.03. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego spadła. Skupowano go po 6,72 zł/kg, o 4 gr mniej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 0,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6,6% wyższa niż przed rokiem.

W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,82 zł/kg, o 0,1% mniej niż tydzień temu.

Najmłodsze byczki 8-12 kolejny raz potaniały. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,69 względem 6,87  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 1,4% w stosunku do miesiąca przed  i o 4,4% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne poszły w ślad najmłodszychWyceniane były na 7,35 względem 7,45 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 8,3%.

Najstarsze byki <24 msc również cechowały się spadkiem cen. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,27 złwzględem 7,43 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 8,1%

Cena krów okazała się wyjątkiem bowiem jako jedyna zaliczyła podwyżkę. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,46 zł, o 1,8% więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 8,5% w porównaniu do zeszłego roku.

Jałówki niestety także potaniały. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,98 zł/kg o 3 gr mniej niż ostatnio. Mimo to ich cena kształtuje się na poziomie o 3,9% wyższym niż rok temu.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,40-13,78 zł/kgjałówek: 13,47 zł/kg a krów: 11,22 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 

źródło: gov.pl
zdj:pixabay.com

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x