Kto nie zdążył ze sprzedażą niech się spieszy. W związku z dodatkowo ograniczonymi możliwościami w kanale HoReCa wiążą ręce hodowców, którzy i tak stoją na pograniczu opłacalności. Wzrost cen widoczny na przekroju roku to tylko złudne wrażenie polepszenia sytuacji bowiem jednocześnie wzrastały koszty produkcji w związku z czym rentowność produkcji jest niższa niż w roku poprzednim. Zdaniem analityków szansy na poprawę można spodziewać się przed świętami Wielkanocnymi.
Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?
W dniach 28 – 07.03. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego spadła. Skupowano go po 6,72 zł/kg, o 4 gr mniej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 0,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6,6% wyższa niż przed rokiem.
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,82 zł/kg, o 0,1% mniej niż tydzień temu.
Najmłodsze byczki 8-12 kolejny raz potaniały. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,69 względem 6,87 zł z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 1,4% w stosunku do miesiąca przed i o 4,4% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne poszły w ślad najmłodszych. Wyceniane były na 7,35 względem 7,45 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 8,3%.
Najstarsze byki <24 msc również cechowały się spadkiem cen. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,27 złwzględem 7,43 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 8,1%
Cena krów okazała się wyjątkiem bowiem jako jedyna zaliczyła podwyżkę. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,46 zł, o 1,8% więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 8,5% w porównaniu do zeszłego roku.
Jałówki niestety także potaniały. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,98 zł/kg o 3 gr mniej niż ostatnio. Mimo to ich cena kształtuje się na poziomie o 3,9% wyższym niż rok temu.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,40-13,78 zł/kg, jałówek: 13,47 zł/kg a krów: 11,22 zł/kg.

**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)
źródło: gov.pl
zdj:pixabay.com