Chociaż nie możemy mówić tu o spektakularnym odbiciu cen to nawet kilkugroszowe podwyżki wzbudzają nadzieję wśród hodowców trzody i producentów mięsa wieprzowego. Niestety trendy cenowe tuczników w najbliższym czasie będą nadal niestabilne.
Jakie ceny figurowały na rynku trzody w 2 tygodniu grudnia?
Polska
2 tydzień grudnia br. na rynku krajowym charakteryzował się dalszym spadkiem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 07-13.12.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 3,87 zł/kg, o 0,7% więcej niż w ubiegłym tygodniu. Cena tego żywca była o 39,2% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 29–06.12.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 128,58 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 128,95 EUR.
Największy tygodniowy spadek cen odnotowano znowu na Cyprze (o 8,2%), a największy wzrost – w Rumunii (o 3,2%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 114,91 EUR/100 kg względem 113,29 EUR/100 kg z zeszłego tygodnia.
W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 5,81 zł/kg, o 0,2% więcej niż tydzień wcześniej. Cena półtusz była o 38,7% niższa niż przed rokiem.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78)
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła
Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych
źródło: Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kowr.gov.pl
kzp-ptch.pl