piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Rynek wieprzowiny. Ceny w skupach poszły w górę

spot_img

Chociaż nie możemy mówić tu o spektakularnym odbiciu cen to nawet kilkugroszowe podwyżki wzbudzają nadzieję wśród hodowców trzody i producentów mięsa wieprzowego. Niestety trendy cenowe tuczników w najbliższym czasie będą nadal niestabilne.

Jakie ceny figurowały na rynku trzody w 2 tygodniu grudnia?

Polska

2 tydzień grudnia br. na rynku krajowym charakteryzował się dalszym spadkiem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 07-13.12.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 3,87 zł/kg, o 0,7% więcej niż w ubiegłym tygodniu. Cena tego żywca była o 39,2% niższa niż przed rokiem.

UE

W dniach 29–06.12.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 128,58 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 128,95 EUR.

Największy tygodniowy spadek cen odnotowano znowu na Cyprze (o 8,2%), a największy wzrost – w Rumunii (o 3,2%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 114,91 EUR/100 kg względem 113,29  EUR/100 kg z zeszłego tygodnia.

W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 5,81 zł/kg, o 0,2% więcej niż tydzień wcześniej. Cena półtusz była o 38,7% niższa niż przed rokiem. 

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78)

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

źródło: Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kowr.gov.pl
kzp-ptch.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x