Na warszawskim Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbyła się kontynuacja tradycyjnych spotkań przedstawicieli polskiej administracji odpowiedzialnej za sprawy rolne z przedstawicielami zagranicznych placówek. W wydarzeniu wzięło udział 23 ambasadorów i ponad 100 akredytowanych w Polsce przedstawicieli ambasad.
Szef polskiego resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że ostatnie miesiące nie były łatwe. Pandemia COVID-19 uderzyła w poszczególne sektory gospodarki. Konsekwencje restrykcji odczuli rolnicy i przetwórcy rolno-spożywczy, ale też wszyscy obywatele.
„Zrozumieliśmy, jak ogromne znaczenie odgrywają: sektor rolny i stabilne łańcuchy dostaw żywności, dzięki którym możliwe jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego” – podkreślił minister. Dodał jednocześnie, że pomimo pandemii wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski w I półroczu 2021 r. wzrosła o ponad 5 procent.
Polskie produkty równa się jakość
Minister podkreślał, że działania cały czas podejmowane są działania mające na celu polepszenie jakości produktów i ich standardów. „Dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora spożywczego, Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich producentów żywności”.
Priorytetem naszych działań są gospodarstwa rodzinne
Z ust szefa resortu rolnictwa padły również ważne deklaracje dotyczące przyszłości rolnictwa w Polsce. Jednym z głównym przedsięwzięć jest wsparcie gospodarstw rodzinnych. „Chcemy zachować ich jak najwięcej, aby mogły skutecznie rywalizować na jednolitym rynku i nadal spełniać swoją wielofunkcyjną rolę„ –poinformował.
Dodał przy tym, że w Planie Strategicznym WPR wsparcie ukierunkowane jest w większym stopniu bezpośrednio na małe i średnie, rodzinne gospodarstwa rolne. Wspierany będzie również rolniczy handel detaliczny oraz rolnictwo ekologiczne, w czym widziana jest szansa polskich rolników. Ponadto w Krajowym Planie Odbudowy i Zwiększenia Odporności przewidziane zostały liczne ważne inwestycje dla wsparcia sektora rolno-spożywczego.
Na koniec minister zaprosił dyplomatów do degustacji polskich specjałów, aby stali się Państwo ambasadorami polskich smaków i polskiej kuchni w krajach, z których Państwo pochodzą.
źródło i foto: MRiRW