Kulinarne przysmaki, regionalne atrakcje i mnóstwo zabawy dla całej rodziny – nie przegap największego święta ziemniaka w Wielkopolsce!
„Poznańska Pyra” już w najbliższą środę!
Wielkopolska pyra – symbol regionalnej kuchni i kultury – znowu stanie w centrum uwagi podczas jednej z największych imprez plenerowych w regionie. „Poznańska Pyra”, która odbędzie się już 9 października 2024 r. w godzinach 11.00-17.00 w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie.
To wydarzenie, na które co roku przybywają tłumy miłośników tradycji z całej Polski. Tegoroczna edycja zapowiada się wyjątkowo ciekawie, oferując niezliczoną ilość atrakcji dla osób w każdym wieku – od pokazów kulinarnych (wyrób kiszki ziemniaczanej, wyrób szagówek), degustacji zupy ziemniaczanej po widowiskowe pokazy pracy maszyn rolniczych.
PROGRAM WYDARZENIA
Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 11:00, a jednym z głównych punktów programu będzie możliwość wzięcia udziału w tradycyjnym, ręcznym zbiorze ziemniaków na polu muzealnym. To niepowtarzalna okazja, by poczuć klimat dawnych wykopków i zobaczyć, jak wyglądała praca rolników przed laty.
Każdy z uczestników otrzyma koszyk, do którego samodzielnie pozbiera ziemniaki prosto z pola. Następnie, każdy będzie miał możliwość ich oczyszczenia i zabrania do domu. Ta część programu cieszy się ogromnym zainteresowaniem, dlatego warto przybyć punktualnie, by w pełni doświadczyć tej wyjątkowej atrakcji.
Muzeum przygotowało również pokazy pracy maszyn rolniczych używanych do zbioru ziemniaków. Można będzie podziwiać, jak rozwijały się technologie w rolnictwie – od prostych narzędzi po maszyny. Zobaczymy tu zarówno tradycyjny sprzęt do ręcznego zbioru, jak i późniejsze rozwiązania mechaniczne.
Nie sposób wyobrazić sobie święta pyry bez degustacji wyjątkowych dań ziemniaczanych. Na uczestników czekać będą stanowiska z tradycyjnymi potrawami, w tym oczywiście słynne pyry z gzikiem lub śledziem – klasyka kuchni wielkopolskiej.
Jednak to nie wszystko! Gospodynie wiejskie będą przygotowywać różnorodne potrawy ziemniaczane, gdzie będzie można spróbować tradycyjnych dań z ziemniaka.
Podczas wydarzenia nie zabraknie także innych smakołyków – będzie można kupić świeżo wypiekane bochenki chleba z dawnych pieców chlebowych oraz skosztować pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem.
Impreza „Poznańska Pyra” to także doskonała okazja, aby wziąć udział w warsztatach rzemieślniczych i edukacyjnych. Na terenie muzeum odbywać się będą warsztaty wyplatania koszyków z wikliny. Te warsztaty to doskonała okazja, by poznać tradycyjne techniki rzemiosła, które są nieodłącznym elementem wiejskiego życia. W strefie edukacyjnej będzie można również odwiedzić „Laboratorium Ziemniaczane”, gdzie na najmłodszych czekają ciekawe doświadczenia i eksperymenty związane z ziemniakiem.
Na scenie nie zabraknie muzyki i występów artystycznych. Muzyka na żywo, połączona z regionalnymi akcentami, wprowadzi wszystkich w radosną atmosferę.
Zachęcamy wszystkich do udziału – niezależnie od wieku i kulinarnych preferencji. Czy jesteś pasjonatem historii rolnictwa, miłośnikiem tradycyjnych smaków, czy po prostu szukasz pomysłu na rodzinny dzień na świeżym powietrzu – Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie 9 października będzie idealnym miejscem dla Ciebie.
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie, ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki (koło Poznania)
Więcej informacji znajdziesz na stronie Muzeum – OTWÓRZ!