środa, 29 maja, 2024
spot_imgspot_img

Podlaski Dzień Kukurydzy w Szepietowie już 13 września – sprawdź program imprezy

spot_img

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Polski Związek Producentów Kukurydzy w Poznaniu, zapraszają 13 września 2020 r. na Podlaski Dzień Kukurydzy.

Organizatorzy imprezy w programie przygotowali wiele atrakcji. Między innymi, jak co roku, do obejrzenia będą bogate kolekcje odmian kukurydzy, dzięki której będzie możliwość porównania różnych odmian, rosnących na podobnej glebie i w tych samych warunkach klimatycznych.

Do dyspozycji zwiedzających przygotowani będą doradcy Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, oraz konsultacje z doradcami wszystkich firm nasiennych biorących udział w Podlaskim Dniu Kukurydzy. Dla wszystkich, którzy chcieliby posiąść dodatkową wiedzę zorganizowano wykłady pt. Idealna kiszonka z kukurydzy – jaka powinna być?, który poprowadzi Marek Skiba oraz Wiosenne wyzwania, analiza sytuacji i perspektywy dla kukurydzy w 2020 r., który wygłosi Rafał Kowalski.

W programie zaplanowano degustację pn. Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy do celów spożywczych – finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Ważnym punktem programu będzie też pokaz maszyn do zbioru kukurydzy. Szczegóły na www.odr.pl i na Facebooku.

Program

11.00 – Otwarcie Podlaskiego Dnia Kukurydzy

– Wojciech Mojkowski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w  Szepietowie

– Tadeusz Michalski – Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu

11.20 – Lustracja Kolekcji Odmian Kukurydzy

11.20 – Wykład: Idealna kiszonka z kukurydzy – jaka powinna być?

– Marek Skwira – Limagrain Polska

12.00 – Wykład: Wiosenne wyzwania, analiza sytuacji i perspektywy dla kukurydzy w 2020 r

– Rafał Kowalski – Corteva Agriscience

12.30 – Konsultacje w zakresie produkcji kukurydzy – namiot wykładowy

12.30 – Promocja: „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”

–   finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

13.00 – Pokaz:

– Zbiór kukurydzy na wysokoenergetyczną kiszonkę – Ryszard Wojciechowski –    Corteva Agriscience

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x