wtorek, 28 września, 2021
spot_img

Paszportyzacja żywności. Polska liderem?

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Wczoraj (28 stycznia 2021 r.), podpisano List Intencyjny w sprawie współpracy instytucji odpowiedzialnych za realizację  Projektu pod nazwą: „Paszportyzacja polskiej żywności”Wydarzeniu patronował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda.

Cyfrowy system monitoringu 

Celem projektu jest budowa cyfrowego systemu informatycznego gwarantującego śledzenie informacji na temat drogi i parametrów produktów rolno-spożywczych na różnych etapach ich wytwarzania i dostawy w łańcuchu „od pola do stołu”. 

Udział rolników i producentów 

Uczestnikami projektu będą przedstawiciele różnych łańcuchów dostaw produktów, zrzeszeń i organizacji sektora rolno-spożywczego, a także reprezentanci Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jednostek administracji publicznej sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności oraz instytucje naukowo-badawcze. Ich współdziałanie zapewnić ma wdrożenie i właściwe funkcjonowanie cyfrowego systemu monitorowania łańcucha dostaw żywności w Polce. Paszportyzacja żywności ma też zapewnić przejrzystość procesów produkcyjnych i możliwość natychmiastowego ustalania pochodzenia produktów. Podstawowym celem projektu jest też budowa świadomości konsumentów w sprawach dotyczących faktycznej wartości, jakości i pochodzenia produktów rolno-spożywczych. A Polska może być tu światowym liderem, czyli krajem który jako pierwszy wdroży tego typu system.

Sygnatariusze listu 

Pod listem intencyjnym swój podpis złożyli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda, Halina Szymańska Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Justyna Orłowska Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. GovTech Polska, Wojciech Kędzia Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, dr Bogdan Konopka Główny Lekarz Weterynarii, Magdalena Świderska Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Andrzej Chodkowski Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Krzysztof Saczka Główny Inspektor Sanitarny i Alvin Gajadhur Główny Inspektor Transportu Drogowego.  

List intencyjny określa ramy i zasady  współpracy jednostek administracji publicznej sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem produktów rolno-spożywczych. Na kolejnym etapie, wspólnie z przedstawicielami łańcuchów  dostaw z sektorów: wołowiny, ziemniaka i wieprzowiny zaplanowane zostaną konkretne działania pilotażowe. 

Bydło, mleko i ziemniaki

Do tej pory zorganizowano już warsztaty z udziałem przedstawicieli organizacji branżowych i producentów: bydła, mleka oraz ziemniaka, a także ARiMR, KOWR, GIORIN, GIS, GITD, GIW, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Celem warsztatów było określenie form i funkcji przyszłego systemu, którego technicznym przygotowaniem zajmą się specjaliści pracujący dla Rządowego Programu GovTech Polska. 

Źródło i foto: MRiRW

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Robert Gorczyńskihttps://agroprofil.pl/
Działa na styku: instytucje, organizacje, problemy rolników. Zafascynowany etosem pracy rolnika, tradycjami i kulturą polskiej wsi.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,377FaniLubię
571ObserwującyObserwuj
8,490SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x