Wzrost cen tuczników zawitał na zagranicznych giełdach. Na małej giełdzie w Niemczech cena tuczników w dniu 12.03.2021 wzrosła do 1,65 €. Również w Danii i Holandii stawki za żywiec poszły w górę. Nie inaczej ma się sytuacja w kraju. Ceny w skupach w ciągu tygodnia wzrosły o kilkadziesiąt groszy. Niestety nadal są to wartości poniżej opłacalności. Cieszyć się mogą natomiast hodowcy, którzy zakupili warchlaki po okazyjnej cenie w czasie największego dołka na rynku trzody. Jednak analitycy ostrzegają. Wzrastające stawki nie są gwarancją powrotu do stabilności sprzed roku. Nadal mamy do czynienia z ograniczeniami spowodowanymi pandemią i ASF, co odciska piętno na hodowcach żywca. Choć nic nie wskazuje na nagłe pogorszenie sytuacji to na pewną stabilność trzeba będzie jeszcze poczekać.
Jakie ceny figurowały na rynku trzody na krajowym rynku?
Polska
Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 28-07.03.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 5,02 zł/kg, wobec 4,68 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 22,4% droższy niż przed miesiącem, ale o 22,4% tańszy niż przed rokiem. W rozpatrywanym tygodniucena sprzedaży półtusz wieprzowych uległa zmianie i wynosiła 7,39 zł/kg, o 11,4% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 19,5% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 28-07.03.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 142,15 EUR/100 kg (+4,8 %) masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Litwie (+11,4%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 144,86 EUR/100 kg względem 136,26 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl