wtorek, 28 września, 2021
spot_img

Minimalna korekta cen na rynku bydła

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Na krajowym rynku bydła ceny uległy minimalnej korekcie w dół w 2 kategoriach. Potaniały najmłodsze byczki oraz buhajki. Mimo wszystko widoczne wartości kształtują się na poziomie podobnym do zeszłych lat.   

Jakie ceny widnieją na krajowym i zagranicznym rynku?

W dniach 11–17.01.2021 r cena zakupu żywca wołowego uległa zmianie. Skupowano go po 6,61 zł/kg, o 1 gr więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 2% wyższa niż na początku grudnia 2020 r. oraz o 7% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

W UE średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 od początku 2021 r. jest względnie stabilna. W dniach 11–17.01.2021 r., podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowała się na poziomie 364,61 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Żywiec ten był o 1% droższy niż przed miesiącem, ale o 2% tańszy niż przed rokiem. 

Cena zakupu bydła tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 322,14 EUR/100 kg i była o 12% niższa od średniej ceny w UE

W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,76 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 0,5% drożej niż przed miesiącem. Cena ćwierci była o 7,5% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r

Najmłodsze byczki 8-12 notowały niższy poziom cen z zeszłego tygodnia. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,84 względem 7,12  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 5,7% w stosunku do poprzedniego notowania  i o 3,6% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne delikatnie podrożałyWyceniane były na 7,42 względem 7,37 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 9,5%.

Najstarsze byki <24 msc także podrożały.. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,42 zł. Rok temu cena ta była niższa o 10,3%.

Cena krów dalej pnie się w górę. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,15 zł, o 0,3% więcej niż w zeszłym tygodniu. Jednocześnie wartość ta była wyższa o 2,5% w porównaniu do zeszłego miesiąca i o 4,8% wyższa niż rok temu.

Jałówki w rozpatrywanym okresie znacznie potaniały – aż o 2,4%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,80 zł/kg. Rok temu ich wartość była niższa o 2,3%.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,70-13,92 zł/kgjałówek: 13,13 zł/kg a krów: 10,57 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 

źródło: gov.pl

-REKLAMA-spot_imgspot_img

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,377FaniLubię
571ObserwującyObserwuj
8,490SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x