W ciągu ostatniego tygodnia Małopolska stała się jednym z największych ognisk koronawirusa. Wykryto tam blisko 600 zakażeń, a jedno z głównych ognisk COVID-19 znajduje się w zakładach przetwórstwa drobiu Konspol w Nowym Sączu.
– Potwierdzam, że grupa pracowników Konspolu miała pozytywne wyniki testu zakażenia koronawirusem. Osoby te są już objęte opieką medyczną – informuje Anna Porębska, dyrektor generalny Konspol Holding w Nowym Sączu.
Prawie 400 osób na kwarantannie
Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w firmie zachorowało 75 osób. Kwarantanną objęto 394 osoby.
Kierownictwo Konspolu podjęło już decyzję o prewencyjnym wysłaniu na 14-dniową kwarantannę tych pracowników, którzy mogli mieć kontakt z osobami zakażonymi. Celem kwarantanny jest obserwacja stanu zdrowia, monitorowanie wystąpienia ewentualnych objawów, a przede wszystkim zastopowanie dalszego rozprzestrzeniania się zakażenia.
Obostrzenia w zakładzie
Wprowadzono też obowiązkowe pomiary temperatury przy wejściu do zakładu, dezynfekcję rąk oraz bezwzględny obowiązek noszenia maseczki zakrywającej usta i nos. Obowiązuje również zakaz odwiedzin gości z zewnątrz w zakładzie produkcyjnym. Konspol prowadzi także ciągłą prewencyjną akcję informacyjną o COVID-19.
Problemy mogą wstrząsnąć branżą
Dodajmy, że wydajność zakładu w Nowym Sączu to ok 4 tys. ton wyrobów gotowych miesięcznie. W obecnej ofercie firmy znajduje się ponad 100 produktów we wszystkich asortymentach m.in.: mięso świeże z kurczaka, wędliny, pasztety, parówki, kiełbasy, dania gotowe, kiełbasy cienkie, wyroby grillowe, wędliny Light, produkty bezglutenowe oraz pierogi. Do grona kluczowych odbiorców Konspolu zalicza się: wiele sklepów i hurtowni w całym kraju, odbiorców branży HoReCa, biznes, hotele, restauracje, sieci hiper, supermarketów i dyskontów.
Grupa Konspol jest też poważnym eksporterem wyrobów drobiarskich do: Wielkiej Brytanii, Finlandii, Szwajcarii, Danii, Szwecji, Holandii, Słowacji, Słowenii, Niemiec, Irlandii i Francji.
Z uwagi na powyższe, wszelkie ewentualne problemy Grupy Konspol mogą spowodować poważny, negatywny wstrząs dla całej drobiarskiej branży w Polsce i za granicą.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródła: GIS, Grupa Konspol.
Foto: Grupa Konspol