piątek, 6 sierpnia, 2021

Kampania promująca spożycie ziarna kukurydzy

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Jak potwierdziło wiele badań, ziarno kukurydzy jest nie tylko bardzo dobrą paszą dla zwierząt ale również z powodzeniem stosowane w żywieniu ludzi, przy stosunkowo jeszcze niskim spożyciu w Polsce. Ze względy na swój skład chemiczny oraz wartości pokarmowe ziarno kukurydzy jest  stosowane w wielu produktach spożywczych. Szczególne znaczenie ziarno kukurydzy ma w żywieniu dietetycznym oraz u osób z uczuleniem na gluten. Produkcja żywności bezglutenowej oparta jest na bazie przetworzonego ziarna kukurydzy.

W ostatnich latach postęp w hodowli odmian kukurydzy oraz  zmiany klimatyczne spowodowały, że uprawa kukurydzy w Polsce znacząco się rozwinęła, a wiele nowych odmian z powodzeniem jest uprawianych na cele przetwórstwa spożywczego. Uzyskiwane plony oraz wysoka jakość ziarna gwarantują rolnikom korzyści ekonomiczne. 

W celu popularyzacji i wzrostu spożycia produktów z udziałem ziarna kukurydzy Polski Związek Producentów Kukurydzy wystąpił w inicjatywą prowadzenia kampanii promującej spożycie ziarna kukurydzy. Kampania ta jest prowadzona pod hasłem „Uprawa i wykorzystania ziarna kukurydzy dla celów spożywczych” przy wsparciu finansowym Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych . W ramach tej promocji odbywają się  liczne spotkania, szkolenia, warsztaty, ukazują się  na ten temat publikacje.

Najbliższa promocja przetworów kukurydzianych połączona z prelekcją nt. wartości spożywczej ziarna kukurydzy odbędzie się w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w dniach 19-29 czerwca podczas „Krajowych Dni Pola” ,na które zainteresowanych rolników ,a przede wszystkim konsumentów zapraszają PZPK, K-PODR Minikowo.    

Źródło: informacja prasowa
Foto: pexels

Napisz komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Podobne artykuły

Śledź nas

22,896FaniLubię
536ObserwującyObserwuj
8,000SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły