wtorek, 10 grudnia, 2024

Hongkong zniósł zakaz importu polskiego drobiu ale tylko dla wybranych powiatów

spot_img

Jak przekazał Główny Inspektorat Weterynaryjny, Hongkong znów jest otwarty na mięso drobiowe pochodzące z Polski. Są jednak pewne wyjątki. 

Zwolnione z zakazu jedynie 34 powiaty

“Służba weterynaryjna Hongkongu z dniem 7 października br. zniosła zakaz eksportu na tamtejszy rynek mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) z 34 polskich powiatów: kaliski, ostrzeszowski, kępiński, ostrowski (województwo wielkopolskie), pleszewski, siedlecki, gostyniński, żuromiński, mławski, płocki, sierpecki, ostrowski (województwo mazowieckie), ciechanowski, makowski, piaseczyński, nowomiejski, iławski, działdowski, kętrzyński, ełcki, ostródzki, nidzicki, kartuski, kwidzyński, lęborski, włodawski, bialski, brodnicki, wąbrzeski, sieradzki, prudnicki, krośnieński, gorlicki, pszczyński.” – czytamy na stronie GIW. 

Eksport możliwy tylko z obszaru wolnego od HPAI

W związku z powyższą decyzją władz Hongkongu nie obowiązują już żadne restrykcje w eksporcie do tego państwa nałożone z uwagi na występowanie w Polsce ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Niemniej jednak, władze Hongkongu akceptują wyłącznie świeże/mrożone mięso drobiowe i produkty drobiowe, których cała przesyłka pochodzi z drobiu utrzymywanego w strefie wolnej od grypy ptaków od momentu jego wyklucia lub przez co najmniej ostatnie 21 dni przed wysyłką. Przesyłki jaj drobiowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi będą przyjmowane wyłącznie ze strefy wolnej od grypy ptaków oraz muszą być one transportowane w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.  Ponadto przesyłkom musi towarzyszyć bilateralnie uzgodnione Świadectwo zdrowia dla świeżego mięsa drobiowego i jego produktów wywożonych do Hongkongu lub Świadectwo zdrowia dla jaj wywożonych do Hongkongu. Dostępne jest ono na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii. 

Rynek azjatycki jest naszym kluczowym rynkiem zbytu, szczególnie po Brexicie. Grypa ptaków, obostrzenia związane z COVID mocno naruszyły rozwijającą się sieć eksportu polskiego mięsa drobiowego. Zwolnienie 34 powiatów z zakazu eksportu to wprawdzie niewiele ale jak to mówią “lepszy rydz niż nic”, szczególnie, że powiaty te są zagłębiem drobiarskim Polski

źródło: GIW
Zdj:unsplash

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x