piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Historyczna decyzja Mięso „z probówki” trafi na talerze amerykanów 

spot_img

Mięso wyprodukowane w laboratoriach, znane również jako mięso „z probówki”, zostało oficjalnie zatwierdzone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Dwóm firmom przyznano pozwolenie na rozpoczęcie produkcji i sprzedaży tego rodzaju “mięsa”.

Zielone światło dla produkcji mięsa z komórek

Departament Rolnictwa USA przyznał pozwolenie dwóm firmom, Upside Foods i Good Meat, na produkcję mięsa pochodzącego z komórek kurczaków. Decyzja ta jest rezultatem wcześniejszych zezwoleń otrzymanych przez producentów.

W listopadzie ubiegłego roku Food and Drug Administration (FDA) potwierdziła, że sprzedaż mięsa produkowanego przez Upside Foods jest bezpieczna. Firma Good Meat otrzymała podobny dokument w marcu 2023 roku. Teraz, po otrzymaniu zgody od Departamentu Rolnictwa, obie firmy są gotowe do wprowadzenia swoich produktów na rynek w Stanach Zjednoczonych.

Sztuczne mięso już dostępne na rynku singapurskim

Good Meat obecnie sprzedaje swoje produkty w Singapurze, gdzie promuje je jako „mięso bez uboju” i podkreśla bardziej humanitarne podejście do konsumpcji mięsa. Zwolennicy mięsa „z probówki” wierzą, że tego rodzaju produkty mogą przyczynić się do walki ze zmianami klimatycznymi poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na tradycyjne mięso pochodzące od żywych zwierząt, które wymaga dużych ilości wody i generuje emisję gazów cieplarnianych. Warto jednak zaznaczyć, że proces produkcji mięsa w laboratorium nadal wymaga znacznych ilości energii elektrycznej.

Good Meat, w trakcie przygotowań do wejścia na amerykański rynek, nawiązała współpracę z renomowanym szefem kuchni i restauratorem José Andrésem, który posiada lokal w Waszyngtonie. Jednak brakuje konkretnych informacji dotyczących wprowadzenia mięsa hodowanego w laboratoriach do menu tego lokalu.

Josh Tetrick, współzałożyciel i CEO Good Meat oraz Eat Just, w oświadczeniu zacytowanym przez CNN, podkreślił, że ogłoszenie o możliwości produkcji i sprzedaży mięsa hodowanego w laboratoriach w USA jest ważnym momentem zarówno dla ich firmy, jak i dla branży oraz systemu żywnościowego jako całości.

Produkcja rusza “natychmiast”

Good Meat, będąca częścią Eat Just, producenta roślinnych substytutów jajek, ogłosiła, że produkcja mięsa „z probówki” w Stanach Zjednoczonych rusza „natychmiast”. Firma informuje, że komórki mięsa będą hodowane w ogromnej kardze przypominającej te używane do produkcji piwa. Natomiast Upside Foods nie ujawniło jeszcze daty debiutu swojego produktu na amerykańskim rynku.

źródło: rp.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x