Co znajdziesz w artykule?
Najnowsza prognoza FAO dotycząca światowej produkcji zbóż w 2024 r. została podniesiona w lipcu o 7,9 mln ton (0,3 proc.) i wynosi obecnie 2854 mln ton, co oznacza niewielki wzrost w porównaniu z 2023 r. i stanowi nowy rekord wszechczasów.
Miesięczny wzrost odzwierciedla lepsze perspektywy dla zbóż gruboziarnistych – prognoza światowej produkcji została podniesiona o 0,4 proc. do 1 530 mln ton oraz pszenicy – gdzie oczekiwana produkcja wzrośnie o 0,3 proc. do 789 mln ton w porównaniu z prognozami z czerwca.
Lepsze oczekiwania zbiorów kukurydzy w Ameryce Południowej
Wzrost perspektyw dla zbóż gruboziarnistych opierają się w dużej mierze na lepszych oczekiwaniach dotyczących produkcji kukurydzy w Argentynie i Brazylii. Prognozy plonów w obu krajach są w tym miesiącu lekko podwyższone, co odzwierciedla bardziej sprzyjająca pogoda po zmiennych warunkach w poprzednich miesiącach. Niemniej jednak oczekuje się, że produkcja Brazylii będzie nadal znacznie niższa od rekordu z 2023 r.
Podwyższono prognozy dotyczące produkcji kukurydzy dla Turcji i Ukrainy
Wymienione korekty w górę z nawiązką przewyższają obniżenie prognoz produkcji kukurydzy dla Indonezji i kilku krajów Afryki Południowej, gdzie susza ograniczyła plony, a także dla Pakistanu ze względu na niższe ceny i zmniejszone zapotrzebowanie na paszę ze strony sektora hodowli, które, jak się oczekuje, doprowadzą do cięć w nasadzeń.
Lepsze prognozy zbiorów pszenicy w Azji, ale gorsze w Rosji
Światowa produkcja pszenicy również została zrewidowana w górę, głównie w oparciu o lepsze perspektywy w Azji, zwłaszcza w Pakistanie, gdzie prawdopodobna jest rekordowa produkcja pszenicy. Niesprzyjająca pogoda na kluczowych obszarach produkcji pszenicy w Federacji Rosyjskiej doprowadziła do znacznego obniżenia prognoz produkcji, osłabiając poprawę światowych perspektyw w tym miesiącu.
Zapowiada się rekordowa produkcja ryżu
Prognoza FAO dotycząca światowej produkcji ryżu w sezonie 2024/25 uległa od czerwca jedynie niewielkim korektom. Nadal FAO oczekuje, że światowa produkcja ryżu wzrośnie w nowym sezonie o dalsze 0,9 procent (r/r), aby osiągnąć nowy szczyt wynoszący 535,1 mln ton.
Światowe zużycie zbóż powinno minimalnie przekroczyć zbiory
Prognoza światowego zużycia zbóż w sezonie 2024/25 wynosi 2 856 mln ton (2 mln ton powyżej produkcji), co oznacza niewielki wzrost (o 5,4 mln ton, czyli 0,2 proc.) od czerwca i 13,6 mln ton, czyli o 0,5 proc. więcej niż w sezonie 2023/24.
Globalne wykorzystanie zbóż gruboziarnistych w sezonie 2024/25 wzrosło o 3,7 mln ton, do czego przyczyniło się wyższe przewidywane wykorzystanie paszy i innych zastosowań kukurydzy i jęczmienia, a także większe spożycie sorgo w żywności. Ta rewizja w górę podnosi obecnie globalną prognozę wykorzystania zbóż gruboziarnistych do 1 529 mln ton, co stanowi wzrost o 0,8 procent w porównaniu z poziomem na sezon 2023/2024.
Globalne wykorzystanie pszenicy w sezonie 2024/25 również zostało zrewidowane w górę w tym miesiącu o 1,5 mln ton, co wynika ze zwiększonego wykorzystania pszenicy w Pakistanie, wspieranego przez większą przewidywaną produkcję krajową. Niezależnie od tego wzrostu globalne wykorzystanie pszenicy w sezonie 2024/25 nadal spada o 0,7 procent w porównaniu z poziomem z sezonu 2023/2024.
Nadal prognozuje się, że światowe wykorzystanie ryżu w sezonie 2024/25 wzrośnie o 1,2 procent rok do roku, aby osiągnąć najwyższy w historii poziom 531,5 mln ton. Oczekuje się, że składnik wykorzystania żywności będzie napędzał ten wzrost, co może skutkować 0,5-procentowym rocznym wzrostem światowego spożycia ryżu na mieszkańca do około 53 kilogramów.
Światowe zapasy zbóż na koniec sezonie 2024/25 powinny lekko wzrosnąć
Prognoza FAO dotycząca światowych zapasów zbóż na koniec sezonu 2024/25 opiewa na 894 mln ton, po tym jak została obniżona o 2,9 mln ton w porównaniu z poprzednim miesiącem. Oczekiwany poziom nadal wskazuje na wzrost zapasów o 1,3% powyżej poziomów otwarcia.
Dzięki nowym prognozom wskaźnik globalnych zapasów zbóż do ich wykorzystania w sezonie 2024/25 pozostanie prawie niezmieniony w porównaniu z zeszłym sezonem i wyniesie 30,8 procent, co w dalszym ciągu wskazuje na odpowiednie perspektywy podaży w nowym sezonie.
Źródło: FAO