piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Europejski konsument na pierwszym planie. Parlament chce zmian w przepisach

spot_img

W ostatnich dniach Parlament Europejski w Strasburgu podjął kluczową decyzję dotyczącą zmiany przepisów dotyczących „dyrektyw śniadaniowych”. Głównym celem tych zmian jest pomoc konsumentom w podejmowaniu świadomych i zdrowych decyzji dotyczących produktów rolno-spożywczych, takich jak miody, soki owocowe, dżemy, galaretki i marmolady.

W wyniku wtorkowego głosowania, 522 posłów poparło wniosek, 13 było przeciwnych, a 65 wstrzymało się od głosu. Nowe przepisy obejmują aktualizację dotychczasowych regulacji dotyczących składu, nazw, etykietowania i prezentacji niektórych produktów spożywczych z kategorii „śniadaniowych”.

Wzmocnione wymagania dotyczące etykiet

Parlament Europejski jednomyślnie uznał, że etykiety produktów muszą zawierać informacje o kraju, w którym zebrano miód. W przypadku soków owocowych, dżemów, galaretek, marmolad i słodzonych przecierów z kasztanów, przednia etykieta musi wskazywać także kraj pochodzenia użytych owoców. W przypadku składników pochodzących z różnych krajów, kraje te powinny być podane na etykiecie w kolejności malejącej, zgodnie z ich udziałem w końcowym produkcie.

W celu zwalczania fałszerstw, posłowie postanowili stworzyć system kontroli łańcucha dostaw miodu, który pozwoli na skuteczne śledzenie pochodzenia produktu. Proponują również utworzenie laboratorium referencyjnego ds. miodu w ramach Unii Europejskiej, aby zwiększyć skuteczność kontroli i wykrywania fałszerstw poprzez systematyczne testy.

Etykieta „zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry” dla soków owocowych

W celu zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na produkty o niskiej zawartości cukru, posłowie zalecają wprowadzenie etykiety „zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry” dla soków owocowych. Dodatkowo, soki owocowe o zmienionej formule, z obniżoną zawartością cukru, mogą być oznaczone jako „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”.

Parlamentowi zależy, aby nowe techniki usuwania naturalnie występujących cukrów nie prowadziły do zastępowania ich substancjami słodzącymi. Posłowie są zdania, że etykiety produktów o obniżonej zawartości cukru nie powinny zawierać zapewnień dotyczących pozytywnych właściwości, np. korzyści zdrowotnych, w celu zachowania uczciwości informacyjnej.

Europarlament jest gotów do rozpoczęcia rozmów z rządami UE w celu uzgodnienia ostatecznego kształtu prawa. 

źródło:tvn24.pl/biznes

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x