Polska znalazła się w grupie kilkunastu państw członkowskich Unii Europejskiej, które wspólnie wystąpiły z wnioskiem do Komisji Europejskiej o wprowadzenie środków pomocowych UE dla wsparcia sektora wieprzowiny, dotkniętego poważnymi spadkami cen, m.in. w wyniku ograniczeń związanych z COVID-19. Stało się to podczas wczorajszego (26 stycznia br.) wideo posiedzenia nieformalnej rady ministrów rolnictwa i rybołówstwa krajów członkowskich Unii Europejskiej AGRIFISH.
Sytuacja się pogarsza
– Na rynku wieprzowiny mamy do czynienia z bardzo trudną i pogarszającą się sytuacją. Polska wielokrotnie zwracała Komisji Europejskiej na to uwagę. ASF, COVID-19, a obecnie dodatkowo sezonowy spadek cen, wpływają bardzo negatywnie na sytuację unijnych producentów świń i na perspektywy dla tego sektora – mówił reprezentujący Polskę Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Bartosik.
Sekretarz Bartosik zaznaczył też, że w Polsce w styczniu br., w porównaniu do stycznia 2020 r., cena wieprzowiny była o prawie 42% niższa, co dobrze obrazuje skalę problemu i skłania stronę polską do poparcia wniosku do Komisji Europejskiej o wsparcie dla sektora wieprzowiny.
Komisja nie wyklucza pomocy
W odpowiedzi Komisarz Europejski ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Janusz Wojciechowski poinformował Ministrów, że KE nie wyklucza działań interwencyjnych w sektorze wieprzowiny. Komisarz Wojciechowski przyznał jednak, że trudno będzie przygotować rozwiązanie, które pomogłoby wszystkim hodowcom.
Janusz Wojciechowski przypomniał też, że w sektorze wieprzowiny występuje wiele problemów strukturalnych takich jak wysoka koncentracja produkcji i bardzo różnorodna sytuacja w poszczególnych państwach członkowskich.
– Dlatego tak trudno jest przygotować jedno kompleksowe rozwiązanie, które pomogłoby wszystkim. Ale cały czas bacznie przyglądamy się sytuacji i nie wykluczamy możliwości wykorzystania instrumentów rynkowych – podsumował temat KE Janusz Wojciechowski. Teraz wniosek ministrów trafi pod obrady KE.
Źródło: MRiRW