wtorek, 22 października, 2024
spot_img

Drgnęły ceny żywca wołowego. Czy to koniec sezonowych obniżek?

spot_img

Przełom kwartałów zawsze wiąże się z wahaniami cen na rynkach rolnych. Ceny oferowane w skupach są wyższe o parę groszy w stosunku do minionego tygodnia. Wzrostowi cen w nadchodzących tygodniach sprzyjać będzie mniejsza podaż żywca oraz okres grillowy. Impulsem do znacznej poprawy jest ponowne otwarcie gastronomii, która jest głównym bodźcem napędzającym popyt wśród konsumentów. Prognozy ekspertów wskazują, że kolejne miesiące będą charakteryzowały się tendencją wzrostową cen jednak wszystko zależy od tempa wygasania pandemii. Niestety w kraju liczba zarażeń z dnia na dzień wzrasta i nie prędko spotkamy się ze stwierdzeniem, że “wirus jest w odwrocie”.  

Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?

W dniach 14 – 21.03. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego spadła. Skupowano go po 6,69 zł/kg, o 5 gr więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena ta była nieznacznie niższa  w porównaniu do zeszłego miesiąca ale o 9,6% wyższa niż przed rokiem.

W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,92 zł/kg, o 3.9% więcej niż tydzień temu.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne jako jedyne cechowały się dalszą tendencją spadkową. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,24 względem 6,63  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 5% w stosunku do miesiąca przed  i o 0,5% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne odbiły się od dna i delikatnie podrożały. Wyceniane były na 7,27 względem 7,24 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 13%.

Najstarsze byki <24 msc również cechowały się wzrostem cen. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,24 złwzględem 7,22 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 13,5%

Cena krów wskoczyła na wyższy poziom. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,47 zł, o 6 gr. więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 7,7 % w porównaniu do zeszłego roku.

Jałówki zamykają podsumowanie wesołym akcentem, bo wzrostem cen o 1%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,99 zł/kg o  gr więcej niż ostatnio.  W porównaniu do analogicznego okresu z zeszłego roku ich obecna cena kształtuje się na poziomie o 6,6% wyższym.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 11,57-13,65 zł/kgjałówek: 13,50 zł/kg a krów: 11,24 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 

źródło: gov.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x