czwartek, 9 grudnia, 2021
spot_img

Dalsze spadki na rynku wieprzowiny. Polski żywiec na arenie UE tańszy średnio o 10 %

-REKLAMA-spot_img

Ostatni tydzień października nie okazał się lepszy od pozostałych. W skupach mamy do czynienia z coraz niższymi cenami, tydzień po tygodniu. Nieciekawa sytuacja obecna jest także na rynkach zagranicznych gdzie widoczne są znaczne obniżki. Prognozy dla rynku wieprzowiny niestety nie rysują się optymistycznie.

Jak kształtował się rynek wieprzowiny w ostatnim tygodniu października?

Polska

W przedostatni tygodniu października br. na rynku krajowym odnotowano dalszy spadek cen żywca wieprzowego. W dniach 26–01.11.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,41 zł/kg, o 1 grosz mniej niż w ubiegłym raporcie. Cena tego żywca była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem.

UE

W dniach 26–01.11.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 139,33 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 139,63 EUR, o -0,2 % mniej niż w poprzednim notowaniu.

Największy tygodniowy spadek cen odnotowano znowu na Cyprze (o 10,1%), a największy wzrost – w Estonii(o 0,5%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 125,96EUR/100 kg względem 126,88  EUR/100 kg z zeszłego tygodnia, o 10% niższym niż średnio w UE i o 4% niższym niż w Niemczech.

W ostatnim tygodniu września br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła tyle co w ostatnim notowaniu czyli 6,51 zł/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena półtusz była niższa o 23%. 

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Maria Chmal
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kowr.gov.pl
kzp-ptch.pl

Foto: Pixabay 

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

24,016FaniLubię
621ObserwującyObserwuj
9,150SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x