wtorek, 31 stycznia, 2023

Czy w smakowych piwach drzemie ogromny potencjał?

-REKLAMA-spot_img

W zeszłym roku mieliśmy okazję ujrzeć 954 nowe piwa rzemieślnicze z dodatkami z czego aż 850 zawierało dodatek w postaci owoców lub warzyw. Do warzenia dodaje się te najbardziej popularne owoce jak maliny, czarną porzeczkę i truskawki, ale można również znaleźć piwa z aronią, jeżyną, agrestem, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką. Jednak bez dwóch zdań liderem w rankingu pozostaje malina, która w 2019 została wybrana 68 razy przez polskie browary, to 26% wzrost w skali roku. Z roku na rok rośnie skala wypuszczanych piw a ich kontrakty nie ograniczają się tylko Polski, w 2019 roku we współpracy polskich i zagranicznych browarów powstało 19 piw z dodatkiem owoców.

Dzięki stale rosnącemu popytowi na piwa smakowe wzrasta konkurencja wśród browarów. Konsumenci zwracają uwagę już nie tylko na smak, ale także z jakiego regionu pochodzi chmielowy napój. Wyjątkową popularnością cieszą się piwa lokalne, charakterystyczne dla danego obszaru Polski lub Europy. Dla producentów owoców jagodowych i polskich piwowarów jest to szansa na eksport i perspektywa rozwoju krajowych przedsiębiorstw.

Przypomnijmy, że nigdzie na świecie nie produkuje się tak wielu owoców jagodowych

jak w naszym klimacie. W połączeniu z piwnymi kraftami stanowią  wielki potencjał rynkowy.

Maria Chmal
źródło: zwrotnica.com.pl

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

24,041FaniLubię
0ObserwującyObserwuj
16,900SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x