Co znajdziesz w artykule?
Zanim zostaną omówione prognozy na nowy sezon, trzeba odnotować, że Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) podniósł w maju swoje szacunki światowych zbiorów kukurydzy w tym sezonie (po dziewięciu miesiącach cięć z rzędu). Według USDA światowa produkcja kukurydzy w sezonie 2022/23 wyniesie 1,1150 mld ton. Prognoza produkcji kukurydzy z maja jest wyższa o 5,7 mln ton od oczekiwań sprzed miesiąca, ale o 6,5% poniżej zbiorów w sezonie 2021/22.
Za korektę w górę prognoz odpowiada Brazylia z rekordem na poziomie 130 mln ton (+5 mln ton – m/m). W przypadku doświadczonej suszą Argentyny prognozy produkcji pozostały na niezmienionym poziomie 37 mln ton (-12,5 mln ton – r/r).
Doskonale zapowiadają się zbiory kukurydzy
W swojej pierwszej prognozie na sezon 2023/24 USDA spodziewa się, że globalna produkcja kukurydzy wzrośnie o 6% – rok do roku i wyniesie rekordowe 1,2196 mld ton. Za gwałtowne odbicie w światowej produkcji odpowiadać mają głównie USA, Argentyna (po katastrofalnej suszy) i Unia Europejska, przy powtórzeniu rekordowych zbiorów w Brazylii.
Znaczący spadek
Spadek zbiorów kukurydzy powinna zanotować tylko Ukraina (z 27 do 22 mln ton).
Prognoza unijnych (nowych) zbiorów kukurydzy opiewa na 64,3 mln ton w porównaniu do 53,0 mln ton w obecnym sezonie, a import powinien spaść do 20 mln ton z rekordowych 24,5 mln ton w tym sezonie.
Globalna konsumpcja kukurydzy w sezonie 2023/24 oceniana na 1,2041 mld ton (+3,7 – r/r) i będzie mniejsza od produkcji.
Prognoza na nowy sezon zapowiada zatem wzrost zapasów globalnych kukurydzy o 15,5 mln ton (+5,2%) do 312,9 mln ton na koniec nowego sezonu.
Kukurydza w USA (sezon 2023/24)
USDA prognozuje, że krajowe zbiory kukurydzy wzrosną aż o 11% (r/r) do 378,8 mln ton. Ma się to odbyć za sprawą większego areału i lepszych plonów. Wzrost krajowego przerobu i eksportu kukurydzy nie nadąży za wzrostem produkcji. Stąd zapasy końcowe tego zboża w USA powinny zwiększyć się w nowym sezonie aż o 57%.
Warto zauważyć, że w USA aż 43% krajowego zużycia kukurydzy (35% zbiorów) powinna stanowić w nowym sezonie produkcja bioetanolu powszechnie dodawanego do benzyny. W USA, zwłaszcza w środkowo-zachodniej części, najbardziej rozpowszechnioną mieszanką benzyny i etanolu jest E85 (zawiera 15% etanolu).
Źródło: USDA