Notowania ropy kończą kwiecień na nowych minimach, złoty pozostaje mocny, ale ceny paliw w hurcie praktycznie nie zmieniły się w skali tygodnia. Na szczęście dla kierowców, ceny średnie wszystkich paliw na stacjach spadły o 5-7 groszy na litrze w ostatnim tygodniu. Różnice w cenach na poszczególnych stacjach potrafią sięgać nawet 50 groszy na litrze, co wskazuje na olbrzymie (rekordowe w tym roku) marże detaliczne osiągane przez większość detalistów, w tym stacje należące do PKN Orlen.
W skali tygodnia paliwa potaniały o 5-7 groszy na litrze
Według e-Petrol.pl w połowie 18-go tygodnia 2025 za benzynę 95-oktanów i olej napędowy trzeba było średnio zapłacić na krajowych stacjach odpowiednio 5,82 i 5,89zł/l. Oznacza to, że cena popularnej benzyny i diesla spadła o 6 groszy na litrze w skali tygodnia.
Jednocześnie cena średnia autogazu spadła o 5 groszy do 2,99 zł/l.
Paliwa są dużo tańsze od swoich historycznych maksimów z 2023 roku (8,08 zł/l – ON z października i 7,95 zł/l – Pb95 z czerwca 2023).
Aktualnie ceny obu głównych paliw są również tańsze niż przed rokiem o 80-84 gr/l w detalu i 73 gr – 1,0 zł na litrze w hurcie.
Ceny paliw mocno spadły w skali roku (tabela)
W hurcie ceny diesla są nieco wyższe od ceny benzyny
W cenniku hurtowym PKN Orlen w skali tygodnia kończącego się 30-go kwietnia 2025, cena netto litra benzyny 95 wzrosła o 1 grosz (+5 groszy tydzień wcześniej) i sięga 4,476 zł/l (bez VAT). W tym samym czasie diesel potaniał o 1 grosz (+5 groszy tydzień wcześniej) i kosztował 4,517 zł/l (bez VAT). Różnica w wycenie ON i Pb95 (z VAT) spadła do 5 groszy z 7 groszy tydzień wcześniej (benzyna jest tańsza).
Od początku 2025 roku benzyna 95 w hurcie tanieje o 23 grosze, a diesel potaniał w tym czasie o 39 groszy na litrze.
Ceny hurtowe paliw prawie nie zmieniły się w skali 2024 roku
2024 rok benzyna w hurcie zamknęła ceną identyczną jak przed rokiem, a diesel potaniał o skromne 6 groszy w skali roku (bez VAT).
W skali 2023 roku benzyna w hurcie potaniała o 54 gr/l (Pb95), a diesel stracił w tym czasie na wartości 1,09 złotego za litr (bez VAT).
Hurtowe ceny paliw PKN Orlen i ceny paliw na krajowych stacjach (wykres)
Notowania ropy Brent na tle zmian kursu USD/PLN (wykres)
Notowania ropy zamknęły kwiecień na nowych minimach
Jeszcze w połowie połowie stycznia ropa Brent kosztowała 82 usd/b (najwyżej od 6 miesięcy). Jednak wybór Donalda Trumpa na prezydenta USA, a następnie perturbacje na rynkach finansowych sprowadziły ceny surowca w na 4-letnie minima – w okolice 58 usd/b na sesji 9.04.2025. Jeszcze tego samego dnia notowania surowca wróciły do poziomu 65 usd/b. Zwiększona zmienność w przedziale 61-68 usd/b utrzymuje się do dzisiaj (23.04.2025). W skali tygodnia ropa drożeje dzisiaj niespełna 1 usd/b.
USD/PLN oscyluje w okolicy wieloletnich minimów
Dzisiaj (30.04.2025) wycena dolar/złoty oscyluje wokół 3,77 zł za dolara, podobnie jak przed tygodniem.
Wahania kursu USD/PLN w dużej mierze zależą od aktualnego kierunku zmian notowań głównej pary walutowej świata, czyli EUR/USD. W sytuacji, gdy dolar osłabia się do euro, to złoty zyskuje do obu walut i na odwrót. W ostatnich tygodniach dolar traci do euro, co przełożyło się na spadek kursu USD/PLN do poziomu najniższego od czerwca 2021 roku. Dodatkowo złotemu pomaga powrót inwestorów zagranicznych na polski rynek akcji i obligacji (wysokie stopy procentowe).
W tym roku marże stacji ze sprzedaży paliw są ponownie rekordowo wysokie
W połowie 18 tygodnia 2025 uśredniona marża modelowa stacji paliw wyniosła 33 grosze/l dla ON (-5 gr/l w skali tygodnia), a w przypadku benzyny (Pb95) 31 groszy na litrze (-7 groszy w skali tygodnia).
Na początku 2025 roku marże modelowe stacji paliw były wyjątkowo niskie w przypadku diesla, podczas gdy sprzedaż benzyny przynosiła przynajmniej średnie zyski. W ostatnich tygodniach marże ze sprzedaży obu paliw bardzo mocno wzrosły.
W konsekwencji uśredniona marża detaliczna ze sprzedaży benzyny 95 oktanów (32,2 gr/l) przekracza w 2025 roku o 3 grosze/l średnią marżę z rekordowego 2024 roku i o 12 gr/l średnią marżę z ostatnich 5 lat (21 gr/l).
Uśredniona marża modelowa ze sprzedaży ON (25,1 gr/l) przewyższyła minimalnie poziom rekordowej marży z 2024 roku i przekracza o 9 groszy średnią 5-letnią, która wynosi 17 gr/l (patrz wykres).
Marże modelowe stacji paliw w skali rocznej (wykres)
W skali 2024 roku marża modelowa ze sprzedaży benzyny 95 oktanów (29,8 gr/l) była o ponad 5 groszy wyższa od rekordu z 2020 roku, aw przypadku ON (24,8 gr/l) równa rekordowi z 2020 roku. Warto przypomnieć, że w okresie pandemii Covid-19 drastycznie ogranicz ona była sprzedaż paliw, a stacje próbowały częściowo zrekompensować to wysokimi marżami.
Dla porównania, średnia marża (modelowa) stacji paliw z ostatnich 5 lat (2017-2023) wyniosła 13,3 gr/l dla ON i 18,3 gr/l dla E95.
Marże modelowe liczone są od oficjalnych cen hurtowych PKN Orlen i nie uwzględniają upustów (zwykle 15-30 gr/l) udzielanych poszczególnym odbiorcom (stacjom paliw), ale też nie uwzględniają upustów okresowych stosowanych przez różne sieci stacji.
Przed nami noc z dużą ilością chmur na wschodzie, północy i w centrum kraju. Od Kętrzyna po Łomżę, Terespol około północy może pokropić. Na termometrach o świcie od 3 stopni na Suwalszczyźnie do 10 stopni w rejonie Kalisza.
W ciągu dnia bardzo dużo słońce na Podlasiu, północnym wschodzie Mazowsza, Mazurach, północy Lubelskiego. Tu zaznaczy się chłodniejsza masa powietrza z niską wilgotnością powietrza i silniejszym wiatrem z północy. Nad resztą kraju więcej chmur, sucho ze słabszym wiatrem z północy od Małopolski po Łódzkie, Kujawy, Kaszuby oraz z zachodu na zachodzie kraju i Pomorzu Zachodnim. Na Ziemi Lubuskiej po południu może zrobić się całkiem bezwietrznie.
W piątek napłynie z wyjątkiem północy kraju bardzo ciepłe powietrze i zobaczymy nawet 22-26 stopni. Bardzo szybko jednak front z zachodu wędrować ma przez Polskę i już po południu na wschodzie, południu, zachodzie i w centrum wraz z Kujawami miejscami zagrzmi, podczas burz wiatr do nawet 85 km/h z możliwym gradem. Z piątku na sobotę front przejdzie przez całą Polskę a w sobotę jego znak będzie widoczny na południe od Lublina, Kielc w stronę Bieszczad i Tatr gdzie pojawią się burze. Nad resztą Polski za frontem już dużo chłodniej i sucho.
Nowoczesna hodowla rzepaku to coś więcej niż tylko dążenie do wysokich plonów. W dobie zmian klimatycznych i rosnących wyzwań środowiskowych coraz większe znaczenie zyskują cechy takie jak zdrowotność, zimotrwałość i odporność na stres. Odpowiedzią na te potrzeby jest koncepcja hodowlana Rapool Stem Strategy.
Zdrowa łodyga to gwarancja plonu
W nowych odmianach pokładane są duże nadzieje w związku z rosnącymi wyzwaniami i problemami w produkcji polowej. Rapool Stem Strategy to nowa koncepcja hodowlana, która koncentruje się na poprawie utrzymania zdrowotności łodyg, m.in. pod kątem ochrony przed zgnilizną twardzikową czy werticiliozą. Żywa i silna łodyga rośliny gwarantuje niezakłócony transport wody i składników odżywczych w roślinie, co w konsekwencji przekłada się na stabilne i wysokie plonowanie.
Nowoczesna genetyka z „turbodoładowaniem”
– Strategia ochrony zdrowotności rzepaku, którą nazwaliśmy „Rapool Stem Strategy” (RS) – podkreśla nowoczesną genetykę z „turbodoładowaniem”. Nazwa nawiązuje do sportowych samochodów Audi RS, które są synonimem siły, dynamiki i niezawodności. Takie cechy chcemy wprowadzić do naszej hodowli rzepaku. Odmiany takie jak Bernstein, Jurek czy Temptation to przykłady kreacji, które łączą odporność z wysokim potencjałem plonowania – mówił Artur Kozera z Rapool Polska.
Odmiany oznaczone symbolem “RS” adaptują się doskonale do różnych terminów siewu oraz zmiennych warunków pogodowych. Rapool Stem Strategy to przyszłość w produkcji rzepaku – niezawodność, odporność i maksymalne wykorzystanie potencjału genetycznego.
Jurek, Bernstein i Temptation to odmiany należące do nowej koncepcji hodowlanej Rapool Stem Strategy. fot. M.Piśny
Integrowana produkcja pszenicy w Polsce odgrywa istotną rolę, zwłaszcza że pszenica ozima to najważniejsze zboże uprawiane na powierzchni ponad 2 mln ha. System ten zyskuje na znaczeniu dzięki wsparciu z ekoschematów, a jego zasady określają metodyki zatwierdzane przez GIORiN. Dokumenty te, opracowywane przez IOR–PIB i inne instytucje naukowe, zawierają listę obowiązkowych czynności z wymagalnością 100%. W przeciwieństwie do niektórych innych upraw, w przypadku pszenicy lista ta nie obejmuje m.in. obowiązku stosowania biologicznej ochrony czy montażu domków dla owadów zapylających. Wymogi należy dokumentować w notatniku integrowanej produkcji roślin.
1. Stosowanie odpowiedniego płodozmianu
Przedplon wpływa na poziom plonowania pszenicy i jakość ziarna poprzez wpływ na żyzność gleby, umożliwienie przygotowania roli i wysiew roślin w terminie optymalnym oraz ograniczenie występowania chorób, szkodników i chwastów. Bardzo dobrymi przedplonami dla pszenicy ozimej są okopowe, jeżeli ich zbioru dokona się do końca pierwszej (wschodnia część) lub drugiej (zachodnia część kraju) dekady września, a także rzepak.
Dobrym przedplonem są rośliny bobowate wzbogacające stanowisko w azot – w tym drobnonasienne i ich mieszanki z trawami, ale pod warunkiem, gdy nie są silnie zachwaszczone. W przypadku pszenicy jarej dobrym przedplonem jest burak, ziemniak, rośliny oleiste i bobowate grubonasienne, a średnim kukurydza. Integrowana produkcja pszenicy dopuszcza stosowanie jako przedplon roślin zbożowych pod warunkiem, że nie stwierdzono wcześniej występowania chorób – głównie powodowanych przez Fusarium spp.
2. Dobór odmian odpornych na choroby
Zarejestrowane odmiany pszenicy, podobnie jak innych zbóż i ważniejszych gatunków roślin rolniczych sprawdzane są corocznie w ramach PDO. Przy wyborze odmiany zwraca się uwagę na wiele cech i właściwości odmian, jednak największe znaczenie ma plenność. Niemniej oprócz wielkości i jakości plonu, znaczenie przy wyborze odmiany mają też te cechy, w obrębie których różnice odmianowe są największe. Odmiany pszenicy jarej cechują się zróżnicowaną odpornością na choroby. Szeroki zestaw odmian daje producentowi możliwość doboru najbardziej odpowiedniej do uprawy w konkretnych warunkach przyrodniczo-rolniczych. Ten konkretny zapis wymaga aktualizacji i podobnie jak w metodyce IP rzepaku powinien brzmieć: „Dobór odmian rekomendowanych przez COBORU”.
Szczegółowe informacje na temat takich odmian można znaleźć w wykazie na stronie: coboru.gov.pl/pdo/ipr. W przypadku zastosowania odmiany ze wspólnotowego katalogu odmian roślin rolniczych (CCA) producent będzie musiał uzasadnić wybór tej odmiany zgodnie z celami integrowanej produkcji roślin.
Fuzarioza kłosów jest jedną z najważniejszych chorób pszenicy. fot. P.Strażyński
3. Zabiegi agrotechniczne przed siewem
Uprawa roli powinna stwarzać warunki do szybkich i równomiernych wschodów, szybkiego kiełkowania chwastów i niszczenia ich siewek zabiegami agrotechnicznymi. Sposób uprawy roli zależy od terminu zbioru oraz stanu pola po zbiorze przedplonu. W systemie integrowanej produkcji pszenicy jest obowiązkowe wykonanie przed siewem zabiegów agrotechnicznych w celu ograniczenia zachwaszczenia – bez stosowania herbicydów przedwschodowych i doglebowych. Szczegóły dotyczące sposobów przedsiewnego przygotowania gleby w zależności od rodzajów przedplonów (w tym uprawy uproszczonej) znajdują się w metodyce.
4. Kwalifikowany i zaprawiony materiał siewny
Do siewu należy używać wyłącznie materiału siewnego kategorii kwalifikowany lub standard równoważny oraz przechowywać do kontroli dowody zakupu nasion i etykiety. Tego typu nasiona są już obligatoryjnie zaprawione. Pszenicę należy wysiewać w optymalnym terminie i normie w zależności od warunków glebowych. Integrowana produkcja pszenicy dopuszcza przyspieszenie lub opóźnienie terminu siewu o kilka dni – głównie z uwagi na przeciągające się niekorzystne warunki pogodowe.
W integrowanej produkcji należy wysiewać kwalifikowany materiał siewny sprawdzonych odmian. fot. M.Piśny
5. Analiza pH i składników pokarmowych gleby
Analizę pH gleby należy przeprowadzić przed każdym planowanym wapnowaniem gleby. Obok odczynu gleby bardzo ważnym działaniem jest systematyczna ocena stanu zasobności warstwy ornej gleby w przyswajalne składniki mineralne. Polega ona na bardzo starannym pobraniu reprezentatywnej próbki z pola i przeprowadzeniu analizy zasobności składników mineralnych w Stacjach Chemiczno-Rolniczych lub innych akredytowanych jednostkach. W integrowanej produkcji badanie gleby przeprowadza się nie rzadziej niż raz na 4 lata (i potwierdza dokumentami).
6. Terminy i dawki nawożenia mikro i makroelementami
Integrowana produkcji pszenicy posiada system nawożenia jest oparty na bilansie składników pokarmowych, uwzględniającym pobranie składników przez rośliny oraz ich dopływ z nawozów naturalnych i mineralnych. Integrowana produkcja pszenicy w pierwszej kolejności wykorzystuje się naturalną żyzność gleby oraz pulę składników pokarmowych dostępnych w gospodarstwie w nawozach naturalnych i organicznych, a następnie w zależności od potrzeb zasoby te uzupełnia się nawozami mineralnymi.
Każda metodyka zawiera obszerny rozdział zawierający szczegółowe informacje z zakresu stosowania nawożenia makro i mikroelementami. W integrowanej produkcji nawożenie ustala się na podstawie bilansu składników pokarmowych przed każdą uprawą. Co ważne – w systemie integrowanej produkcji zabrania się stosowania w celach nawozowych osadów pościekowych i pofermentacyjnych oraz innych o nieznanym składzie z uwagi na niebezpieczeństwo wprowadzenia do wtórnego obiegu niemonitorowanych substancji niebezpiecznych, które mogą być kumulowane w procesie ich wytwarzania.
7. Agrotechnika w regulacji zachwaszczenia
W interwencyjnej regulacji zachwaszczenia w pierwszej kolejności należy wykorzystywać metody agrotechniczne. W przypadku konieczności zastosowania ochrony chemicznej istotny jest optymalny termin zwalczania chwastów wyznaczony w oparciu o bieżącą lustrację plantacji oraz zastosowanie odpowiedniego herbicydu w odpowiedniej dawce – z uwzględnieniem warunków atmosferycznych oraz poziomu wrażliwości chwastów.
Plantacje pszenicy należy monitorować pod względem zachwaszczenia oraz presji chorób. fot. M.Piśny
8. Monitoring chorób w fazach rozwojowych
W nasileniu występowania oraz terminie pojawu chorób znaczną rolę odgrywają warunki pogodowe, zwłaszcza warunki wilgotnościowe oraz ilość i rozkład opadów w czasie wegetacji, temperatura oraz nasłonecznienie. Presja chorób zwiększa się w przypadku niewłaściwych płodozmianów, stosowaniu uproszczeń uprawowych, zbyt gęstym siewie, a także przy zachwaszczeniu plantacji. Ważnym czynnikiem ułatwiającym rozwój patogenów jest podatność odmiany na porażenie.
Infekcjom przez grzyby chorobotwórcze sprzyja także wysokie nawożenie azotem oraz niedobory makro- i mikroelementów. Wpływ mają również stresy abiotyczne oraz uszkodzenie roślin przez szkodniki, co ułatwia porażenie roślin. Ważna jest zatem znajomość symptomów porażenia, źródeł infekcji oraz warunków, które sprzyjają występowaniu poszczególnych chorób. Szczegóły dotyczące terminów i sposobów monitorowania sprawców chorób opisane są w metodyce.
9. Systematyczny monitoring pola od wschodów
Monitoring szkodników ma podstawowe znacznie w określeniu potrzeby ich zwalczania. Systematyczna obserwacja uprawy umożliwia bieżącą ocenę sytuacji i w razie konieczności pozwala na szybką reakcję. Monitoring jest podstawą do wyznaczenia progów ekonomicznej szkodliwości, czyli kluczowego elementu ochrony chemicznej. Ważne jest stosowanie właściwych metod i narzędzi do monitorowania konkretnych gatunków szkodników. Prawdopodobnie zaktualizowana do „1 x w tygodniu” zostanie częstotliwość monitoringu szkodników od fazy kłoszenia. Szczegółowe informacje dotyczące terminów i sposobów ich monitorowania znajdują się w metodyce.
Aktualnie monitoring szkodników po kłoszeniu wykonuje się raz na dwa tygodnie. fot. P. Straźyński
10. Stosowanie ŚOR po przekroczeniu progu szkodliwości
Decyzja o zastosowaniu chemicznej metody zwalczania agrofagów musi być podjęta wyłącznie po przekroczeniu progu szkodliwości ustalonego na podstawie systematycznego monitoringu. Dlatego niezbędna jest znajomość morfologii agrofagów, ich potencjalnych terminów występowania oraz powodowanych objawów i uszkodzeń. Należy (i warto) w tym celu korzystać z dostępnych systemów wspomagania decyzji, jak np. Platforma Sygnalizacji Agrofagów, eDWIN i innych.
11. Środki ochrony roślin z listy IP
Środki ochrony roślin należy stosować zgodnie z aktualnym programem ochrony pszenicy ozimej oraz pszenicy jarej w integrowanej produkcji. Wykaz dopuszczonych w Polsce środków ochrony roślin jest publikowany w rejestrze środków ochrony roślin. Informacje o zakresie stosowania pestycydów w poszczególnych uprawach zamieszczane są w etykietach. Z kolei wykaz dopuszczonych do IP środków ochrony roślin jest dostępny na Platformie Sygnalizacji Agrofagów pod adresem https://www.agrofagi.com.pl/143,wykaz-srodkow-ochrony-roslindla-integrowanej-produkcji.html. Przed zastosowaniem danego środka koniecznie należy zapoznać się z etykietą jego stosowania.
12. Warunki dla obecności ptaków drapieżnych
Ziarno zbóż jest atrakcyjnym pokarmem dla wielu drobnych kręgowców. W ograniczaniu drobnych ssaków (gównie gryzoni) oraz ptaków (mogących wyjadać nasiona po siewie) skuteczne są ptaki drapieżne bytujące w pobliżu plantacji. Aby umożliwić im obserwację, należy wzdłuż plantacji co kilkadziesiąt metrów rozmieścić tyczki spoczynkowe o wysokości minimum 3 m. Jest to wymóg obowiązkowy, pomimo występowania w pobliżu plantacji np. naturalnych wzniesień, drzew, słupów energetycznych, itp.
13. Naprzemienne stosowanie substancji czynnych
Podstawową zasadą przeciwdziałania odporności jest stały monitoring poziomu wrażliwości agrofagów na środki ochrony roślin. Na tej samej uprawie zaleca się stosowanie określonej substancji czynnej tylko raz w sezonie wegetacyjnym. W miarę możliwości należy stosować rotację nie tylko substancji czynnych, ale przede wszystkim grup chemicznych o różnych mechanizmach działania – także z uwzględnieniem zakresu ochrony w poprzednich sezonach. Z uwagi na kurczący się stopniowo asortyment substancji czynnych, wymóg ten będzie coraz trudniejszy w realizacji, co potencjalnie będzie skutkowało wzrostem odporności agrofagów.
14. Zbiór w odpowiednim terminie (właściwa wilgotność ziarna)
Integrowana produkcja pszenicy dopuszcza rozpoczęcie zbioru dopiero w fazie dojrzałości pełnej, gdy ziarniaki są twarde i zawierają poniżej 17% wody. Ziarno o wilgotności powyżej 14,5% wymaga dosuszania. Najlepszym terminem zbioru pszenicy jest faza dojrzałości martwej, kiedy rośliny zamierają i zasychają. Ziarniaki są wówczas bardzo twarde, a zawartość wody w nich spada poniżej 14%. Czynności dotyczące przygotowania do zbioru, organizacji i postępowania po zbiorze określa szczegółowo metodyka.
UWAGI:
obecnie integrowana produkcja pszenicy nie określa częstotliwości wykonywania monitoringu sprawców chorób. Po planowanej aktualizacji (wzorem innych metodyk) prawdopodobnie będzie to 1 x w tygodniu we wskazanych fazach rozwojowych,
obecnie integrowana produkcja pszenicy, w swojej metodyce na liście czynności i zabiegów obligatoryjnych nie posiada zapisów o stosowaniu biologicznych metod ochrony,
w odróżnieniu od innych metodyk, integrowana produkcja pszenicy nie ma obecnie wymogu umieszczania na certyfikowanej plantacji domków dla murarek lub kopców dla trzmieli – w trosce o zwiększenie bioróżnorodności w całej otaczającej agrocenozie prawdopodobnie po aktualizacji taki wymóg się pojawi (pomimo faktu, że zboża nie stanowią atrakcyjnego pożytku dla pszczół).
W poniedziałek wieczorem (28.04.2025) gospodarstwo rolne w obwodzie charkowskim zostało zaatakowane przez dziesięć dronów Shahed – informuje Ukrainian Agri Council.
Według dyrektora gospodarstwa, Ołeksandra Krasowskiego, spośród 281 krów mlecznych, co najmniej 100 padło bezpośrednio po uderzeniu. Wiele krów spaliło się żywcem. Obecnie wysiłki skupiają się na ratowaniu rannych zwierząt.
W wyniku ataku zniszczeniu uległy trzy główne obory, budynek dla cieląt, magazyny i budynek administracyjny. Cały sprzęt firmy uległ całkowitemu zniszczeniu.
Trwają szacunki rozmiarów zniszczeń, jednak wstępne szacunki wskazują na straty sięgające wielu milionów dolarów.
Gospodarstwo położone we wsi Mokra Rokytna było jednym z czołowych producentów mleka w regionie.
AHV z dumą ogłasza wprowadzenie na polski rynek StopLac Tablet, przełomowego rozwiązania, które zostało zaprojektowane, by realnie usprawnić proces zasuszania krów mlecznych. To prawdziwa rewolucja na rynku hodowlanym, zapewniająca bezpieczny i skuteczny sposób na natychmiastowe ograniczenie produkcji mleka w chwili zasuszenia i poprawę dobrostanu krów w tym newralgicznym okresie. Produkt wpisuje się w założenia regulacji nt. selektywnej terapii krów zasuszanych (SDCT) oraz kontynuuje przyjętą przez AHV misję ograniczania antybiotykoodporności.
Co to jest StopLac Tablet?
StopLac to innowacyjny produkt opracowany z myślą o wspomaganiu procesu zasuszania krów mlecznych. StopLac czasowo i skutecznie zmniejsza częstotliwość przeżuwania oraz modyfikuje proces fermentacji w żwaczu, prowadząc do obniżenia produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do produkcji mleka. W efekcie radykalnie obniża produkcję mleka oraz zmniejsza ilość przypadków wycieku mleka i ciśnienie w wymieniu, ograniczając jego obrzęk i podnosząc komfort krowy zasuszanej. Tworzy niesprzyjające środowisko dla patogenów, ograniczając ryzyko rozwoju nowych infekcji wymienia. StopLac został zaprojektowany, by wspierać zasuszanie, a jednocześnie maksymalnie ułatwiać pracę hodowców.
Najważniejsze cechy i korzyści z zastosowania StopLac
Ułatwia nagłe zasuszenie poprzez zmniejszenie produkcji mleka: StopLac skutecznie zmniejsza produkcję mleka po aplikacji, usprawniając zarządzanie zasuszaniem.
Poprawia komfort i dobrostan krów podczas zasuszenia: modyfikując fermentację w żwaczu i radykalnie obniżając częstotliwość przeżuwania, StopLac zwiększa komfort i zdrowie krów w momencie zasuszenia.
Mniejszy obrzęk wymion i ograniczenie przypadków wycieku mleka: StopLac obniża ciśnienie w wymieniu oraz wspomaga resorpcję pozostałego w nim mleka. W ten sposób pomaga zminimalizować obrzęk wymienia oraz wyciek mleka, zapewniając lepsze zdrowie wymienia i zmniejszając ryzyko infekcji.
Wykazuje korzyści w zakresie metabolizmu i gospodarki mineralnej: badania nad działaniem StopLac wskazują na jego potencjał w zakresie lepszej adaptacji organizmu w całym okresie przejściowym, minimalizując ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych, typowych dla okresu okołowycieleniowego.
Dlaczego warto wybrać StopLac?
Zasuszanie jest newralgicznym momentem w cyklu laktacyjnym krów mlecznych, znacząco wpływającym na ich status zdrowotny i wydajność produkcyjną. Ze względu na zachodzące w tym czasie kluczowe procesy fizjologiczne i immunologiczne, zasuszanie jest symbolicznie uznawane za początek kolejnej laktacji. Właśnie stąd wynika jego znaczenie! Jednocześnie, w okresie zasuszenia występuje aż 60% nowych zakażeń bakteryjnych, które przy niewłaściwym zarządzaniu mogą prowadzić do infekcji i ich konsekwencji, w tym zaburzeń metabolicznych, upośledzenia funkcji odpornościowych i znacznego zmniejszenia wydajności mlecznej.
StopLac to skuteczne i wydajne rozwiązanie wspierające proces zasuszania, gwarantujące utrzymanie krów w wysokim statusie zdrowotnym i poczuciu komfortu. Wybierając StopLac, hodowcy bydła mlecznego mogą poprawić dobrostan swoich stad i zwiększyć ogólną produktywność gospodarstwa, przy jednoczesnym ograniczeniu nakładów swojej pracy.
Dostępność
StopLac jest już dostępny w sprzedaży. Skontaktuj się ze swoim doradcą AHV, aby uzyskać więcej informacji: https://ahvint.com/pl/zasuszanie/
O firmie AHV International
AHV, czyli Animal Health Vision to innowacyjne rozwiązania w dziedzinie zdrowia zwierząt hodowlanych. Opierają się na unikalnej technologii AHV QSI (Quorum Sensing Inhibition), której rolą jest zakłócanie komunikacji między bakteriami, czyli Quorum Sensing. Opatentowane formuły AHV wpływają na zachowanie bakterii, prowadząc m.in. do rozrywania biofilmu bakteryjnego. Biorąc pod uwagę, że ponad 80% infekcji bakteryjnych jest związanych właśnie z biofilmami, działając na biofilm – działamy u podstaw problemów zdrowotnych.
Nowemu standardowi zdrowia zwierząt hodowlanych wg AHV zaufało już ponad 10 000 hodowców i lekarzy weterynarii w ponad 25 krajach na całym świecie. Wierzymy, że zdrowie zwierząt to nasza wspólna praca i dlatego nie zwalniamy tempa, wprowadzając na rynek nowe, rewolucyjne rozwiązania, łączące naturę ze światem nauki.
Rolnicy, którzy poszukują nowych sposobów na zrównoważony rozwój gospodarstw i dodatkowe źródła dochodów, powinni zwrócić uwagę na najnowsze zmiany w ustawie dotyczącej inwestycji w elektrownie wiatrowe oraz biometan. Rząd Polski właśnie wprowadził istotne poprawki, które mogą otworzyć przed Wami nowe możliwości. Te zmiany nie tylko sprzyjają produkcji biometanu, ale także dają szansę na lepsze wykorzystanie odpadów organicznych, wspierając rozwój odnawialnych źródeł energii na terenach wiejskich.
Biometan: Ekologiczne paliwo dla rolników
Jeśli prowadzisz gospodarstwo rolne i masz dostęp do odpadów rolniczych, takich jak resztki roślinne, obornik czy inne materiały organiczne, możesz rozważyć produkcję biometanu. Nowe przepisy umożliwiają bezpośrednie dostarczanie biometanu do odbiorców końcowych, co eliminuje konieczność przyłączenia do sieci gazowej. Dzięki temu będziesz mógł zaoszczędzić na kosztach budowy infrastruktury, a także szybciej zacząć sprzedawać wyprodukowaną energię. Tego rodzaju zmiany to doskonała okazja do rozwoju działalności rolniczej i zaoszczędzenia na kosztach, jednocześnie wspierając ekologiczną produkcję.
W ramach nowelizacji ustawy, rolnicy produkujący biometan mogą teraz dostarczać swój gaz bezpośrednio do odbiorcy, bez pośrednictwa sieci gazowych. Oznacza to mniej formalności i kosztów. Wykorzystanie biogazu czy biometanu pozwoli na efektywne wykorzystanie odpadów rolniczych, zmniejszając ich negatywny wpływ na środowisko i jednocześnie przekształcając je w wartościową energię. Dzięki uproszczeniom, proces sprzedaży biometanu stanie się prostszy, a Ty jako rolnik będziesz mógł szybciej zarabiać na tej ekologicznej energii.
Wspieranie produkcji biometanu w Polsce – korzyści dla rolników
W Polsce rolnicy mają ogromny potencjał w produkcji biometanu. Nowelizacja ustawy wiatrakowej daje zielone światło dla rozwoju instalacji biogazowych i biometanowych na terenach wiejskich. Produkcja biometanu z odpadów rolniczych to nie tylko sposób na dodatkowy dochód, ale także na zwiększenie efektywności ekologicznej gospodarstw. Dzięki bezpośrednim gazociągom, które będą mogły łączyć gospodarstwa z odbiorcami końcowymi, rolnicy zyskają na czasie i ograniczą koszty związane z budową infrastruktury.
Biometan jako dochodowe źródło energii w Twoim gospodarstwie
Biometan to doskonałe rozwiązanie dla rolników, którzy chcą przejść na zieloną energię. Dzięki nowym przepisom, produkcja biometanu staje się bardziej opłacalna i dostępna. Co więcej, jeśli posiadasz odpowiednią infrastrukturę, biometan może stać się źródłem dochodu, który wesprze rozwój Twojego gospodarstwa. Zamiast zajmować się tylko tradycyjną produkcją rolną, masz możliwość dywersyfikacji swojej działalności i produkcji ekologicznego paliwa, które cieszy się rosnącym popytem na rynku.
Nowe przepisy: Ułatwienia dla rolników
Poprawki w ustawie pozwalają na łatwiejsze budowanie gazociągów bezpośrednich do odbiorców. Rolnicy nie będą musieli przechodzić przez skomplikowane procedury związane z uzyskaniem zgody Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki (URE). Wystarczy zgłoszenie do regulatora w terminie 30 dni po rozpoczęciu przesyłania biometanu. To ułatwienie pozwala na szybszą i tańszą realizację projektów biometanowych. Dzięki temu, Twoje gospodarstwo może szybciej rozpocząć produkcję i sprzedaż biometanu, co przyspieszy zwrot z inwestycji.
Biometan w rolnictwie – ekologia i oszczędności
Zaletą produkcji biometanu jest również jego pozytywny wpływ na środowisko. Dzięki wykorzystaniu odpadów rolniczych, biometan pozwala na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, a także poprawia jakość gleby poprzez zastosowanie biogazu jako nawozu organicznego. Wprowadzenie biometanu do obiegu zamkniętego w gospodarstwach rolnych to krok ku bardziej ekologicznemu rolnictwu, które nie tylko chroni środowisko, ale także może przynieść korzyści finansowe.
Nowe możliwości inwestycyjne w OZE
Jeśli interesujesz się inwestycjami w odnawialne źródła energii, biometan to świetna okazja. Nowe przepisy umożliwiają rolnikom składanie ofert w aukcjach wsparcia dla instalacji biometanowych o mocy powyżej 1 MW. To oznacza, że możesz uzyskać preferencyjne warunki finansowe na rozwój instalacji biometanowej w swoim gospodarstwie. Z pomocą rządowych dotacji i wsparcia, Twoja inwestycja w biometan może stać się opłacalnym źródłem dochodu.
Właściciele pasieki z Limanowej, dzięki swojej czujności, zapobiegli kradzieży uli wraz z pszczołami. Dwóch mężczyzn z powiatu nowotarskiego postanowiło wynieść cenne ule z jednej z lokalnych pasiek. Jednak ich plany szybko zostały udaremnione przez alarmujących właścicieli, którzy natychmiast wezwali policję.
Okazało się, że dwóch mężczyzn z powiatu nowotarskiego włamało się na teren pasieki, skąd wykradli dwa ule, w których znajdowały się pszczele rodziny. Sprawcy, w celu ułatwienia sobie ucieczki, załadowali skradzione ule do zaparkowanego nieopodal pojazdu marki Jeep. Dzięki czujności właścicieli pasieki, którzy natychmiast zareagowali i zawiadomili służby, mężczyźni zostali zatrzymani na miejscu przestępstwa.
Wartość skradzionych uli oraz pszczół została oszacowana przez właścicieli na około 4000 zł. Mimo tego, że skradzione ule wróciły już na swoje miejsce, incydent ten przypomina o poważnym zagrożeniu, przed którym stoją właściciele pasiek. Oprócz kradzieży, pszczelarze muszą zmagać się z wieloma innymi trudnościami, takimi jak zmieniające się warunki atmosferyczne, choroby pszczół czy też zmniejszający się stan pszczelich rodzin w kraju.
Zatrzymani mężczyźni zostaną teraz pociągnięci do odpowiedzialności karnej za dokonanie włamania i kradzieży. Policja wciąż prowadzi dochodzenie, aby wyjaśnić wszelkie okoliczności tego przestępstwa. Funkcjonariusze apelują do właścicieli pasiek o szczególną czujność i zabezpieczanie swojego mienia w obliczu rosnącej liczby podobnych przestępstw.
Ukraiński holding MHP, jeden z najpotężniejszych producentów drobiu w Europie, zrealizował kolejne istotne przejęcia na rynku międzynarodowym, wzmacniając swoją pozycję lidera w branży spożywczej. Po rekordowych zyskach, które pozwalają na dalszą ekspansję, MHP przejął znaczną część hiszpańskiego giganta UVESA, a także zainwestował w chorwacką firmę zajmującą się zbożami. Zwiększenie udziałów w UVESA to kolejny krok w ambitnej strategii MHP, mającej na celu umocnienie pozycji firmy na rynku europejskim.
Potęgowanie wpływów w Hiszpanii i Chorwacji
W wyniku finalizacji rozmów z pozostałymi akcjonariuszami hiszpańskiej UVESA, MHP stał się właścicielem 91,77% udziałów w tej czołowej firmie produkującej mięso drobiowe. Choć zakończenie transakcji zależy jeszcze od uzyskania zgody Komisji Europejskiej na fuzję, już teraz widać, że MHP uzyskuje dominującą pozycję na rynku drobiarskim w Hiszpanii, jednym z kluczowych rynków Unii Europejskiej. Przejęcie UVESA nie jest jednak jedynym krokiem, który ukraiński holding poczynił w ostatnich miesiącach.
MHP przejął również 100% udziałów w chorwackiej spółce Toni doo, która specjalizuje się w magazynowaniu, suszeniu i skupie zbóż. Choć firma nie zajmuje się produkcją drobiu, jej działalność jest kluczowa dla stabilności łańcucha dostaw, szczególnie w regionie Bałkanów. Z inwestycji w Toni doo holding liczy na poprawę efektywności operacyjnej w Chorwacji i Słowenii, co pozwoli na dalszy rozwój działalności w tych krajach.
Solidne podstawy finansowe i rekordowe zyski
Strategia MHP, zakładająca dynamiczne przejęcia, opiera się na solidnych fundamentach finansowych. Zgodnie z rocznym raportem, holding osiągnął rekordowe zyski, co dało mu swobodę w realizowaniu dalszych inwestycji. Przejęcie chorwackiej firmy Toni doo za 14,3 miliona dolarów jest tylko jednym z wielu kroków w kierunku umacniania pozycji MHP na międzynarodowych rynkach. Inwestycje te pozwalają na zwiększenie stabilności w łańcuchu dostaw i oferują dodatkowe możliwości rozwoju na rynku zbóż, który jest niezbędny do produkcji pasz.
W 2023 roku MHP przejął także 70% udziałów w brytyjskiej firmie KK&Sons Group Ltd za 3,9 miliona dolarów, co pozwoliło na dalsze rozszerzenie możliwości logistycznych na Ukrainie oraz w innych krajach europejskich. Dodatkowo, holding zainwestował 15,6 miliona dolarów w Ukrainian Meat Farm oraz 7,1 miliona dolarów w MHP Desert Hills, co podkreśla ambitne plany MHP na rynkach Bliskiego Wschodu i Afryki.
Zarejestrowany na Cyprze MHP, którego właścicielem jest ukraiński oligarcha Jurij Kosiuk, z każdym rokiem staje się coraz bardziej globalnym graczem. Dzięki przejęciom i inwestycjom w różnych regionach, holding umacnia swoją dominującą pozycję w branży spożywczej, nie tylko na rynku ukraińskim, ale także na rynkach europejskich i Bliskiego Wschodu.
Zdolność do realizowania dużych przejęć, nawet w trudnych warunkach rynkowych, jest wynikiem m.in. silnej strategii inwestycyjnej oraz rekordowych wyników finansowych. W nadchodzących latach MHP z pewnością nie zamierza zwalniać tempa. Już teraz stawia na dywersyfikację swojego portfolio, inwestując nie tylko w produkcję drobiu, ale również w zboża, logistykę i inne gałęzie przemysłu rolnego. W tej dynamicznie rozwijającej się firmie widać ogromny potencjał do dalszego rozwoju, co czyni ją jednym z najbardziej perspektywicznych graczy na rynku spożywczym w Europie.
Dzięki takim przejęciom, jak te w Hiszpanii i Chorwacji, MHP nie tylko zwiększa swoją przewagę konkurencyjną, ale także buduje silne fundamenty pod przyszłe sukcesy na arenie międzynarodowej. To tylko kwestia czasu, kiedy holding MHP stanie się jednym z głównych graczy na globalnym rynku spożywczym, w tym na rynku drobiowym, który zyskuje na znaczeniu na całym świecie.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosił wejście w życie nowego rozporządzenia w sprawie zwalczania rzekomego pomoru drobiu (Newcastle Disease, ND). Nowe przepisy nakładają szereg obowiązków na hodowców drobiu – zarówno w zakresie szczepień, jak i monitorowania ich skuteczności oraz dokumentowania działań profilaktycznych. Zmiany zostały opracowane we współpracy z przedstawicielami sektora weterynaryjnego, w tym z organizacją POLPROWET, która aktywnie uczestniczyła w konsultacjach społecznych.
Rzekomy pomór drobiu – nowe podejście do walki z chorobą zakaźną
Rozporządzenie stanowi odpowiedź na postulaty zgłaszane przez branżę drobiarską i weterynaryjną, które wskazywały na konieczność usprawnienia systemu przeciwdziałania ND. Główne cele wprowadzanych regulacji to:
zwiększenie skuteczności szczepień ochronnych,
podniesienie poziomu bioasekuracji,
wdrożenie obowiązkowego monitoringu poziomu przeciwciał po szczepieniu,
zapewnienie większej przejrzystości i kontroli działań profilaktycznych w gospodarstwach drobiarskich.
Według Radosława Knapa, sekretarza generalnego POLPROWET, skuteczna walka z ND wymaga szybkiej reakcji i jasno określonych procedur:
– Szczepienia to podstawowe narzędzie w ograniczaniu rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych. Wejście w życie nowych przepisów zbiega się z obchodami Światowego Tygodnia Szczepień, co dodatkowo podkreśla znaczenie profilaktyki w hodowli zwierząt gospodarskich.
Najważniejsze zmiany dla hodowców drobiu
Nowe przepisy rozszerzają obowiązek szczepień na wszystkie gospodarstwa, w tym te utrzymujące do 350 sztuk drobiu. Szczepienia muszą być prowadzone zgodnie z Charakterystyką Produktu Leczniczego (ChPL). Większe hodowle realizują ten obowiązek w ramach zatwierdzonego planu bioasekuracji.
Dokumentacja programu szczepień
Każde gospodarstwo drobiarskie zobowiązane jest do opracowania i prowadzenia dokumentacji zawierającej szczegółowy opis programu szczepień. Dokument powinien zawierać informacje na temat:
wieku i kategorii ptaków,
nazw stosowanych szczepionek,
schematów podania,
metod monitorowania skuteczności szczepień.
Monitoring poziomu przeciwciał
Po wykonaniu szczepień należy przeprowadzić badania serologiczne w celu oceny poziomu przeciwciał. Uzyskane wyniki muszą być archiwizowane i przechowywane przez okres minimum trzech lat. Obowiązek ten dotyczy wszystkich gospodarstw, bez względu na ich wielkość.
Obowiązkowe działania naprawcze
W przypadku stwierdzenia niewystarczającego poziomu przeciwciał, powiatowy lekarz weterynarii ma prawo nałożyć obowiązek modyfikacji programu szczepień – zarówno w zakresie doboru szczepionki, jak i schematu jej podawania.
Szybkie wejście w życie przepisów
Rozporządzenie weszło w życie po 14 dniach od ogłoszenia, skracając wcześniej planowany okres przejściowy wynoszący 3 miesiące. Hodowcy muszą natychmiast dostosować się do nowych wymogów, aby uniknąć konsekwencji prawnych i administracyjnych.
Zwiększenie bezpieczeństwa epizootycznego w Polsce
Nowelizacja przepisów dotyczących zwalczania rzekomego pomoru drobiu to krok w kierunku zwiększenia bezpieczeństwa epizootycznego w Polsce. Obowiązkowe szczepienia, ujednolicenie zasad bioasekuracji oraz monitoring skuteczności szczepień mają ograniczyć ryzyko wystąpienia ognisk choroby, a także zwiększyć odporność populacji drobiu na zagrożenia epizootyczne.
Nowe regulacje wzmacniają kontrolę nad zdrowiem publicznym i poprawiają jakość produkcji w sektorze drobiarskim, jednocześnie odpowiadając na potrzeby zgłaszane przez środowisko rolnicze i weterynaryjne.
Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi, zaplanowany na 8–10 maja, to wyjątkowe wydarzenie skierowane do wszystkich osób zaangażowanych w rozwój polskiej i europejskiej wsi. Kongres stanie się miejscem wymiany doświadczeń, dyskusji o wyzwaniach i możliwościach, a także przestrzenią prezentacji konkretnych rozwiązań wspierających przyszłość obszarów wiejskich.
W programie znajdą się wystąpienia ekspertów, przedstawicieli ministerstw, samorządów, organizacji pozarządowych i środowisk naukowych. Omawiane będą zarówno lokalne inicjatywy, jak i europejskie strategie dotyczące rolnictwa, demografii, klimatu i jakości życia mieszkańców wsi.
Przestrzeń dla dialogu i działania
Kongres będzie poruszał najważniejsze tematy związane z obszarami wiejskimi: od globalnych wyzwań klimatycznych i gospodarczych, przez dziedzictwo kulturowe i tożsamość wsi, po potrzeby młodzieży i osób starszych. Spotkania i panele mają na celu integrację środowisk lokalnych i wskazanie kierunków dla przyszłych polityk rozwoju.
Oprócz obrad plenarnych zaplanowano także wydarzenia towarzyszące, takie jak warsztaty tematyczne, prezentacje regionalne i stoiska informacyjne.
Program Kongresu – tematyka każdego dnia
8 maja – Dzień Wielkopolski, Rozwoju Lokalnego i Młodzieży
Uczestnicy porozmawiają o:
przykładach odnowy wsi w Wielkopolsce,
roli samorządów w rozwoju lokalnym,
sytuacji kobiet na obszarach wiejskich,
tożsamości wsi w kontekście produkcji żywności,
unijnym wsparciu finansowym i systemach bankowych,
oczekiwaniach młodzieży wobec życia na wsi,
potrzebach osób starszych,
roli sportu i zdrowia w społecznościach wiejskich.
Godziny obrad: 10:00 – 18:00
9 maja – Dzień Europy
Tematyka paneli obejmie m.in.:
przemiany na polskiej wsi po 20 latach w UE,
wielofunkcyjność obszarów wiejskich,
europejskie wizje rozwoju rolnictwa i produkcji żywności,
nadzieje młodego pokolenia,
działania Europejskiego i Polskiego Parlamentu Wiejskiego,
dobre praktyki z Turyngii i Hiszpanii,
współpracę regionów partnerskich,
sytuację Polski poza dużymi miastami.
Godziny obrad: 10:00 – 19:00
10 maja – Dzień Polski
Podsumowanie i spojrzenie w przyszłość:
20 lat członkostwa Polski w UE a stan wsi,
ocena kondycji obszarów wiejskich oczami samorządów,
program Wielkopolska Odnowa Wsi jako model dla innych regionów,
kierunki rozwoju wsi w kontekście współczesnych wyzwań: przestrzeni, klimatu, energii i bezpieczeństwa,
prezentacje wyników konferencji towarzyszących.
Godziny obrad: 10:00 – 17:30
Uznani prelegenci i eksperci
W Kongresie wezmą udział uznane autorytety z Polski i Europy. Wśród nich znajdą się przedstawiciele administracji rządowej i samorządowej, naukowcy, liderzy organizacji pozarządowych oraz lokalni działacze społeczni, którzy na co dzień pracują na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Dlaczego warto uczestniczyć?
Dostęp do najnowszej wiedzy i praktycznych rozwiązań
Wymiana doświadczeń z ekspertami i innymi uczestnikami
Możliwość nawiązania cennych kontaktów i współpracy
Inspiracja do działania na rzecz własnej miejscowości lub gminy
Wgląd w europejskie i krajowe kierunki rozwoju wsi
Zapraszamy do udziału
Udział w Europejskim Kongresie Odnowy i Rozwoju Wsi to szansa dla rolników, sołtysów, przedstawicieli samorządów, młodzieży i liderów lokalnych społeczności na wspólne budowanie lepszej przyszłości dla polskiej wsi.
Więcej informacji oraz szczegóły rejestracji znajdują się na stronie organizatora.
Siew nasion kukurydzy, uprawa gleby, nawożenie oraz odchwaszczanie to najważniejsze elementy technologii uprawy kukurydzy, które decydują o rentowności produkcji. Zły termin, zagęszczenie i głębokość siewu mogą zaważyć na plonie. Jak w takim razie siać, aby uzyskać najlepszy plon?
Kiedy siać kukurydzę? Optymalny termin
Samo przygotowanie stanowisko pod uprawę kukurydzy jest stosunkowo proste. Termin siania zależy od temperatury, ponieważ kukurydza jest gatunkiem ciepłolubnym, co oznacza, iż wymaga ona stosunkowo wysokich temperatur do zapoczątkowania procesu kiełkowania nasion oraz prawidłowego rozwoju siewek.
odmiany o ziarnie typu dent powinno się wysiewać dopiero wówczas, gdy temperatura gleby osiągnie 10-12°C,
odmiany o ziarnie typu flint, które z reguły posiadają wyższą tolerancję na niskie temperatury oraz lepszy wigor początkowy, można wysiewać już przy 8-9°C.
Siew kukurydzy – na ziarno i na kiszonkę
Ponadto warto wiedzieć, że w pierwszej kolejności powinno się wysiewać odmiany przeznaczone do zbioru na ziarno, a dopiero później odmiany przeznaczone do zbioru na kiszonkę. Wynika to z faktu, iż opóźnienie terminu siewu, czyli wydłużenie długości dnia, stymuluje w roślinie wytworzenie większej masy wegetatywnej kosztem obniżenie plonu ziarna. Dlatego też terminowe przeprowadzenie siewu nasion jest bardziej istotne w przypadku kukurydzy uprawianej na ziarno niż na kiszonkę.
Obsada, a plonowanie kukurydzy
Kolejnym istotnym elementem agrotechniki, który ma bardzo duży wpływ na wysokość plonowania kukurydzy, jest wybór optymalnej ilości wysiewu nasion, czyli ustalenie właściwej obsady roślin. Poszczególne odmiany, w zależności od swojej wczesności, budowy morfologicznej oraz przeznaczenia, różnią się między sobą pod względnej optymalnej obsady, przy której plonują najwyżej.
w większym zagęszczeniu można wysiewać odmiany kukurydzy wcześniejsze, które z reguły wytwarzają mniejszą biomasę niż odmiany późniejsze oraz odmiany przeznaczone do zbioru na kiszonkę
w mniejszym zagęszczeniu odmiany kukurydzy przeznaczone do zbioru na ziarno, ponieważ zwiększenie zagęszczenia roślin, podobnie jak opóźnienie terminu siewu, powoduje wytworzenie większej biomasy roślin.
Siew kukurydzy – ilość wysiewu, a typ kolby
Ilość wysiewu nasion należy również dostosować do typu kolby, jaki dana odmiana posiada.
mieszańce o kolbach typu flexosiągają najwyższe plony przy średnio wysokich obsadach. Ich wielkość zależy od obsady roślin oraz warunków klimatyczno-glebowych, charakteryzują się stosunkowo dobrą stabilnością plonowania przy zróżnicowanym zagęszczeniu roślin.
odmiany o kolbach typu fix, z reguły plonują najwyżej przy wyższych obsadach niż odmiany o kolbach typu flex, szczególnie na stanowiskach o wysokim potencjale plonowania. Ich wielkość właściwie nie ulega zmianie w zależności od warunków uprawowych.
Ilość wysiewu nasion kukurydzy a rodzaj gleby
Oprócz powyższego warto wiedzieć, że ilość wysiewu nasion należy również dostosować do rodzaju gleby. Mnogość czynników wpływających na optymalną ilość wysiewu nasion oraz docelową obsadę roślin w danych warunkach uprawowych sprawiają, iż najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z rekomendacji agrotechnicznych producenta danej odmiany. Na przykład odmianę DKC3201 (FAO 240), która charakteryzuje się bardzo silnym wigorem początkowym i wysoką tolerancją na niskie temperatury, można wysiewać już przy temperaturze gleby wynoszącej 8-9°C. Optymalna ilość wysiewu nasion wynosi od 75 tys. nasion/ha na glebach słabszych o niskiej pojemności wodnej do 90 tys. nasion/ha na najlepszych glebach o wysokim potencjale plonowania.
Głębokość siewu kukurydzy
Ostatnim czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę jest głębokość wysiewu nasion. Parametr ten zależy od aktualnego stanu uwilgotnienia gleby. Zawsze należy dążyć do tego, aby nasiona umieszczać na takiej głębokości, aby miały one kontakt z wilgocią glebową. W związku z tym, w zależności od zwięzłości danej gleby oraz od przebiegu warunków pogodowych, głębokość wysiewu nasion jest parametrem zmiennym.
To znaczy, że na tym samym polu w różnych latach o innym stopniu uwilgotnienia gleby powinny być przyjęte różne głębokości siewu nasion oraz że w tym samym roku na różnych polach o innej zwięzłości także powinny być przyjęte różne głębokości siewu nasion. Orientacyjnie głębokości te wynoszą 4-5 cm na glebach ciężkich oraz 6-7 cm na glebach lekkich.
Siew kukurydzy – podsumowanie
Rolniku pamiętaj! Staranne przeprowadzenie siewu nasion jest jednym z najważniejszych elementów agrotechniki kukurydzy. Roślina ta wykazuje dużą wrażliwość na błędy uprawowe popełnione w tym okresie. Jakość siewu w dużym stopniu determinuje wysokość możliwego do uzyskania plonu. Stosując się do powyższych zasad uzyskanie wysokiego plonu jest bardziej możliwe.
Ta strona korzysta z plików cookies. Służą do tego, by strona działała prawidłowo a także do analizowania ruchu na stronie, a także, by wyświetlać Ci lepiej dopasowane treści i reklamy. Stosujemy również cookies podmiotów trzecich. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności i cookies.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić wrażenia podczas poruszania się po witrynie. Niektóre z nich są przechowywane w przeglądarce, bo są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie podmiotów trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie oraz pliki stosowane w celach reklamowych będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Masz również możliwość rezygnacji z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na wygodę przeglądania.
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Analityczne”.
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
To ciasteczko jest stosowane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent, aby udokumentować zgodę użytkownika na ciasteczka z kategorii "Funkcjonalne".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Niezbędne”.
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Inne”.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Wydajnościowe”.
viewed_cookie_policy
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent i służy do przechowywania informacji, czy użytkownik wyraził zgodę na korzystanie z plików cookie. Nie przechowuje żadnych danych osobowych.
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzjący wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.