Komisja Europejska, na wniosek ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela wydała decyzję, która pozwala rolnikom na skorzystanie z odstępstwa od obowiązku zastosowania w roku 2018 jednej z praktyk zazielenienia, którą jest dywersyfikacja upraw.
Rok 2017 nie był rokiem sprzyjającym rolnikom w siewie ozimin ze względu na ulewne deszcze i powodzie, które wystąpiły w okresie od sierpnia do października. Dotyczy się to także plantacji, które udało się zasiać w optymalnym terminie, ale uległy one zniszczeniu.
W związku z tym gospodarstwa, gdzie udział gruntów ornych, które nie mogły być przeznaczone pod zasiew ozimin na 2018 r. bądź na których uprawy te zostały utracone w wyniku niekorzystnych warunków (ulewnych deszczy i powodzi) wynosi co najmniej 30% całkowitej powierzchni ozimin w gospodarstwie, będą miały możliwość skorzystać z derogacji. Dotyczy to przede wszystkim małych i średnich gospodarstw. Mniejsze gospodarstwa posiadające od 10 do 30ha gruntów ornych w roku bieżącym, będą zwolnione z obowiązku prowadzenia 2 upraw. W przypadku gospodarstw, które mają od 30 do 150 ha gruntów ornych będą zdeklarowane do posiadania 2 (a nie 3) uprawy.
Decyzja, która została wydana przez Komisję upoważnia do stosowania odstępstw od rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 w odniesieniu do spełniania określonych warunków dotyczących płatności z tytułu zazielenienia w roku składania wniosków 2018 r. w Danii, Estonii, na Łotwie, Litwie, w Polsce i Finlandii.
W przypadku projektu rozporządzenia Krzysztofa Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który zmienia rozporządzenie odnośnie szczegółowych warunków i sposobu przyznawania płatności bezpośrednich oraz płatności niezwiązanej do upraw tytoniu został skierowany do uzgodnień i konsultacji publicznych. | JT
W dniu wczorajszym zwiedzaliśmy Pracowniczy Ośrodek Maszynowy – POM Augustów. Zakład specjalizuje się w produkcji urządzeń do transportu ziarna zbóż, głównie przenośników ślimakowych oraz pneumatycznych. Ponadto w ofercie znajdują się rozsiewacze, brony, rozdrabniacze bijakowe, separatory do ziarna, jak również szereg maszyn komunalnych. Więcej znajdziecie w jednym z kolejnych wydań Agro Profilu. |KG
CIECH Sarzyna rozpoczęła dostawy swoich środków chwastobójczych (syntezowanych w Polsce na bazie substancji MCPA) – do Kanady i Australii. Spółka prowadzi także intensywne działania handlowe w Iranie, a także jednocześnie umacnia swoją pozycję na dotychczasowych rynkach eksportowych – w Niemczech, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Tajlandii, Hiszpanii, Białorusi oraz w krajach bałtyckich. Obecnie Spółka sprzedaje swoje środki ochrony rośli do ok. 40 krajów na całym świecie. W ostatnich dwóch latach wartość eksportu Ciech Sarzyna wzrosła o 70%.
Popyt na środki ochrony roślin zawierające MCPA jest w szczególności w krajach, gdzie uprawy prowadzone są w sposób ekstensywny. Do takich krajów zalicza się Kanada oraz Australia. Wejście na rynek tych dwóch krajów było możliwe dzięki efektywnemu wykorzystaniu przez Spółkę bieżącej sytuacji, jaka ma miejsce w Chinach, gdzie w wielu zakładach produkcja substancji MCPA została wstrzymana lub zamknięta z powodu nieprzestrzegania norm dotyczących ochrony środowiska. Warto zaznaczyć, że to m.in. właśnie chińskie fabryki zaopatrywały największy rynek zbytu MCPA na świecie, czyli Australię.
– Wykorzystaliśmy sprzyjającą sytuację rynkową i zwiększamy dostawy MCPA do Australii. To rynek o ogromnym potencjale, z areałem upraw na poziomie blisko 25 mln ha (w porównaniu do niespełna 11 mln ha w Polsce) oraz z największym na świecie zużyciem MCPA. Mamy rewelacyjne opinie od klientów o naszym produkcie – przede wszystkim ze względu na stałą i powtarzalną bardzo wysoką jakość, będącą wynikiem ponad 60 lat doświadczenia Sarzyny w produkcji środków ochrony roślin. Wiedza naszych pracowników została wykorzystana przy uruchomieniu naszej trzeciej z kolei instalacji syntezy MCPA – w roku 2013. Jest to jednocześnie prawdopodobnie najnowocześniejszy technologicznie obiekt tego typu na świecie – mówi Mariusz Grelewicz, Prezes Zarządu CIECH Sarzyna.
Obecnie ok. 20 proc. przychodów Grupy CIECH w sektora AGRO pochodzi ze sprzedaży zagranicznej. Spółka dokłada starań by systematycznie zwiększać swoją obecność na rynkach zagranicznych, pomimo, że jest to bardzo czasochłonny proces m.in sam proces rejestracji jest podobny do tego z rynku farmaceutycznego i może trwać nawet d 3 do 7 lat.
Rozwój produktów polskiego producenta na rynkach międzynarodowych zakłada rejestrację ponad 20 nowych własnych produktów w strefie Centralnej i Południowej (m.in. Niemcy, Czechy, Włochy, Hiszpania, Francja, Wielka Brytania czy Irlandia) w latach 2017-2021. Spółka czyni również inwestycje w celu uzyskania własnych zezwoleń dla substancji aktywnych, których liczba ma wzrosnąć z 2 w 2016 roku do 10 w roku 2020. OW
CIECH Sarzyna sprzedaje swój flagowy produkt na zagranicznych rynkach pod różnymi nazwami
W tym roku siewy buraka cukrowego w wielu rejonach kraju były opóźnione ze względu na niesprzyjające warunki, przede wszystkim zbyt dużą wilgotność gleby. Obecnie cześć, buraków, które udało się wysiać w terminie optymalnym jest już w fazie 4 liści, a pozostałe dopiero co wzeszły. Niestety już od samego początku wzrostu zmagają się przeszkodami związanym z występowaniem agrofagów, w tym nowego szkodnika, którym jest szarek komośnik.
Jest to chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych, o długość ciała 10—12,5 mm. Żeruje na zielonych częściach roślin, zwłaszcza młodych roślin buraka cukrowego (faza 2-4 liści). Im wcześniej szkodnik pojawi się na plantacji, tym większych szkód może narobić. Początkowo szkodnik występował w południowej części kraju, jednak jego występowanie przemieszcza się dalej w głąb kraju. Szarek komośnik żeruje szczególnie w nocy i potrafi podczas jednej nocy dokonać całkowitego spustoszenia plantacji, co zmusza rolników do przesiewania.
Jeszcze do niedawna nie było przeciwko temu szkodnikowi żadnych zarejestrowanych preparatów, można było go zwalczać środkami przeciwko pojawiającej się również w uprawie buraka cukrowego pchełce burakowej. Od marca br. zostało wydane zezwolenie na stosowanie środka Proteus 110 OD w uprawie buraka cukrowego w celu zwalczania szarka komośnika. Stosować go można w okresie od 15 marca do 12 lipca 2018 r. Jest to środek owadobójczy zawierający dwie substancje czynne: tiachlopryd i deltametrynę. Ma formę zawiesiny olejowej do rozcieńczania wodą, o działaniu kontaktowym i żołądkowym. Największą skuteczność środka uzyskuje się poprzez zabiegi wykonywane w późnych godzinach wieczornych lub nocnych, gdyż wtedy jest największe żerowanie szkodnika. Dawka zalecana wynosi 0,5-0,75 l/ha. | JT
W weekend dokonaliśmy również lustracji uprawy żyta mieszańcowegio. Uprawy znajdują się w miejscowości Błonie (powiat bialski, woj. lubelskie). Decyzję o przeprowadzeniu monitoringu podjęliśmy przed planowanym zabiegiem regulacji wzrostu oraz fungicydowego (T1). Żyto znajduje się w fazie 3 kolanka, a stan uprawy można ocenić na bardzo dobry. Jednak jak się okazało na życie ozimym pojawiły się szkodniki tj. skrzypionka błękitek, skrzypionka zbożowa oraz pierwsze kolonie mszycy zbożowej. Dlatego podjęliśmy decyzję o zastosowaniu insektycydu.
Skrzypionka błękitek (Oulema cyjanella Voet.) i skrzypionka zbożowa (Oulema melanopus L.) należą do chrząszczy z rodziny stonkowatych. Stadium szkodliwym są larwy oraz osobniki dorosłe. Larwy skrzypionek mają łukowato wygięte ciało barwy żółtobrunatnej o długości do 5 mm i pokryte są śluzowatą powłoką powstałą z własnych odchodów, przez co przypominają ślimaki. Natomiast osobniki dorosłe skrzypionki zbożowej są długości 5-6 mm, pokrywy skrzydeł mają barwę niebiesko-zieloną i metaliczny połysk. Przedplecze i odnóża są pomarańczowe, a głowa i stopy czarne. Ciało chrząszcza skrzypionki błękitek jest nieco mniejsze i wynosi 3,5-4 mm, przyjmuje barwę ciemnoniebieską z metalicznym połyskiem, zaś przedplecze i nogi są czarne. Szkodliwość skrzypionek wiąże się z żerowaniem chrząszczy oraz larw. Chrząszcze wyjadają tkankę miękiszową liści, czego objawem są podłużne otworki wzdłuż nerwów. Jednak większe szkody powstają w wyniku żerowania larw, które zjadają górną tankę liścia oraz miękisz, a pozostawiają tylko dolną skórkę, która zasycha i bieleje. Ogranicza to znacznie powierzchnię asymilacyjną, co prowadzi do zmniejszenia liczby ziarniaków w kłosie oraz spadku masy tysiąca ziaren (MTZ). W wyniku żerowania może dojść również do wtórnych zakażeń chorobami grzybowymi. Skrzypionki są również uważane za wektory chorób wirusowych, m.in. wirusa mozaiki stokłosy (BMV). Chemiczne zwalczanie przeprowadza się po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości, który dla zbóż ozimych wynosi 1-2 larwy na jednym źdźble, a dla zbóż jarych 1 larwa na 2-3 źdźbłach.
Skrzypionka zbożowa
Skrzypionka blękitek
Mszyca zbożowa (Sitobion avenae F.) należy do rzędu pluskwiaków. Owady te są zabarwione w tonacji zielonej, z wyraźnie ciemnymi syfonami. Jest to gatunek jednodomowy, dla którego cały cykl rozwojowy odbywa się na roślinach jednoliściennych bez zmiany żywiciela. Stadium szkodliwym jest zarówno stadium larwalne, jak i dorosłe. Bezpośrednia szkodliwość mszyc polega na wysysaniu soków roślinnych, co przyczynia się do obniżenia poziomu plonowania oraz pogorszenia jakości ziarna. Największe bezpośrednie szkody powstają w fazie wypełniania ziarna, a wysokość szkód zależy od rozmieszczenia i liczby mszyc na roślinie oraz czasu ich przebywania. Ponadto w miejscach żerowania mszyc może dochodzić również do wtórnych porażeń grzybowych i bakteryjnych, m.in. w czasie dużej wilgotności powietrza rozwijają się grzyby powodujące septoriozę plew oraz fuzariozę kłosów, które osiedlają się na bogatej w węglowodory wydzielinie wytwarzanej przez mszyce (spadzi). W przypadku mszycy zbożowej obserwacje przeprowadza się od fazy pełni kłoszenia do początku fazy dojrzałości mlecznej na 100 losowo wybranych źdźbłach, a progiem ekonomicznej szkodliwości jest średnio 5 mszyc na 1 kłos.
Więcej na temat szkodników oraz metod ich zwalczania w zbożach znajdziecie Państwo w marcowym numerze Magazynu Rolniczego Agro Profil.
My w jednym zabiegu zastosowaliśmy trineksapak etylu (75 g) + fenpropidynę (360 g) + propikonazol (100 g) + zeta-cypermetrynę (10 g).
W dniach 5-6 maja br. odbędzie się po raz drugi Konkurs Orki Zabytkowymi Traktorami, organizowany w Lubecku (woj. śląskie). Równolegle będzie miała miejsce XXII Pielgrzymka Rolników z okazji święta św. Izydora Oracza – patrona rolników. Honorowy Patronat nad wydarzeniem objął Starosta Lubliniecki. Nasza redakcja od samego początku sprawuje patronat medialny nad wydarzeniem.
Podczas zeszłorocznej edycji zaprezentowano kilkanaście zabytkowych traktorów, natomiast na tegoroczny konkurs swój udział zapowiedziało kilkudziesięciu kolekcjonerów. Będzie to okazja do zapoznania się z wiekowym sprzętem rolniczym – od popularnych po dziś dzień „ciapków”, po przedwojenne unikaty – takie jak Zettelmeyer.
Do wspólnego świętowania w dniach 5-6 maja 2018r. zapraszają organizatorzy: Stowarzyszenie Rozwoju Wsi, Lubecko, Klub Miłośników Starej Techniki RetroTRAKTOR, Śląska Izba Rolnicza, Sołectwo Lubecko, Publiczna Szkoła Podstawowa w Lubecku, Ochotnicza Straż Pożarna w Lubecku, Kierat Team Lubecko, Stowarzyszenie Miłośników Koni „ Brenda” Lubecko, Sanktuarium Matki Boskiej Lubeckiej w Lubecku
Program:
5.05.2018 (sobota):
10:00 Msza święta w intencji rolników Sanktuarium Matki Boskiej Lubeckiej w Lubecku. 12:00 Przejście uczestników pielgrzymki na miejsce imprezy w towarzystwie Kochanowickiego Young Bandu z paradą zabytkowych traktorów i zabytkowych motocykli na poczęstunek, który ufundowali wójtowie i burmistrzowie z powiatu lublinieckiego. 12:30 Przywitanie uczestników pielgrzymki, przemówienia zaproszonych gości przez Śląską Izbę Rolniczą. 13:00 Występy artystyczne dzieci Publicznej Szkoły Podstawowej w Lubecku. 14:00 Występy zaproszonych zespołów artystycznych: Zespół „Kochciczanki”, Zespół Kochanowicka Biesiada, Zespól „Gilandia” z Piasku. 14:00 II Konkurs Orki Zabytkowymi Traktorami. 17:00 Pokaz ratownictwa drogowego w wykonaniu strażaków z OSP w Lubecku. 18:00 Ogłoszenie wyników II Konkursu Orki Zabytkowymi Traktorami i wręczenie pucharów. 19:00 Występ zespołu „ AVISTA” z Piekar Śląskich. 21:00 Zabawa taneczna z zespołem „TRANS”. 01:00 Zakończenie.
6.05.2018 (niedziela)
11.30 uroczysta Msza odpustowa ku czci św. Józefa Rzemieślnika w kościele filialnym w Glinicy. 13:00 Rozpoczęcie imprezy 13:30Przejazd uczestników zabytkowymi traktoramiSzlakiem św. Jakuba z miejsca imprezy przy ul. Lipskiej w Lubecku do Sanktuarium Matki Boskiej Lubeckiejw Lubecku, gdzie będą mogli się zapoznać z jego historią i obejrzeć m.in. zabytkowe freski oraz medalion Matki Boskiej Lubeckiej. Następnie orszak uda się do domu na Kanusie, w którym mieszkała Franciszka Ciemienga, lokalna charyzmatyczka, która zmarła w opinii świętości. Po krótkim postoju parada uda się do Muzeum Paleontologicznego w Lisowicach. Tą samą trasą orszak wróci do miejsca imprezy. W trakcie od 13:30 do 16:00 konkursy: rzut guminiokiem, nudelkulą, toporkiem; oraz pokazy pracy maszyn rolniczych – młócenie zboża, pokaz sieczkarni, śrutowania, itd. 16:00 Występ zespołu śpiewaczego „Za Młodzi na Sen”. 17:00 Popołudnie z muzyką prowadzone przez DJ. 23:00 Zakończenie imprezy.
W weekend dokonaliśmy lustracji rzepaku ozimego na polach uprawnych w Błoniu (powiat bialski, woj. lubelskie). Rzepak znajdował się w fazie zielonego pąka. Do regulacji pokroju użyliśmy mieszaniny chlorku mepikwatu (210 g) + metkonazolu (30 g) + tebukonazolu (125 g) w fazie wydłużania pędu głównego (BBCH 32-35).
Na kwiatostanach można było zaobserwować słodyszka rzepakowego. Słodyszek rzepakowy (Meligethes aeneus F.) to chrząszcz o długości 2-2,5 mm, kolorze czarnym z metalicznym zielonkawym, niebieskawym, granatowym lub brązowym połyskiem. Szkodliwość słodyszka polega na przegryzaniu pąków w celu pozyskania pyłku, który jest jego pokarmem. Żerując często uszkadza słupek, a uszkodzone pąki zasychają i opadają. Straty plonu przy sprzyjających warunkach i braku ochrony chemicznej mogą sięgnąć nawet 75%. Termin obserwacji tego szkodnika przypada na fazy: BBCH 50–52 (zwarty kwiatostan) i BBCH 53-59 (luźny kwiatostan). Progi szkodliwości wynoszą odpowiednio: 1 chrząszcz na roślinie oraz 3-5 chrząszczy na roślinie. Więcej na temat tego szkodnika oraz monitoringu i zwalczania mogą Państwo przeczytać w kwietniowym numerze Magazynu Rolniczego Agro Profil („Szkodniki atakują rzepak”). Na monitorowanej plantacji użyty został chloropiryfos 480 g w formulacji EC.
Na rzepaku pojawił się również inny nieproszony gość. Czy poznajecie co to jest?
Nowy kombajn New Holland Braud 9090X, wyposażony w nową odszypułkowarkę i przenośnik boczny, umożliwia zbiór nawet 197,6 t owoców w ciągu 8 godzin. Tym samym poprzeczka w dziedzinie wydajności zbioru winogron została postawiona bardzo wysoko. Ponadto nowa maszyna charakteryzuje się bardzo niskim wskaźnikiem MOG (zawartość materiału innego niż winogrono) na poziomie 1%. Ponad 40-letnie doświadczenie w produkcji kombajnów do zbioru winogron Braud zaowocowało również w postaci bardzo niskiego spalania – 0,99 l na każdą zebraną tonę.
Wysoką wydajność kombajnu New Holland Braud 9090X potwierdzono podczas testu przeprowadzonego przez SGS, przy współpracy winnic C&S Devito i wytwórni win Riverland Vintners. 21 marca br. w Waikerie, w Australii Południowej, na siedmiohektarowej plantacji czerwonych winogron, oprócz wspomnianego kombajnu, pracowały również ciągniki New Holland T4.105F (5 sztuk) oraz ciągnik siodłowy Iveco Stralis. Mimo, że białe odmiany winorośli dają zwykle większe plony, firma New Holland skupiła się na odmianie Shiraz, aby ocenić nie tylko wydajność, ale także jakość próbek.
– Ten test dowiódł, że najwyższa produktywność może iść w parze z wyjątkową precyzją zbierania i odszypułkowania – podsumowuje Thierry Le Briquer, szef linii produktowej Grape & Olive w firmie New Holland. – Potwierdził również niezaprzeczalną pozycję firmy New Holland jako lidera w dziedzinie zbiorów winogron, a maszyn Braud 9090X jako najwydajniejszych kombajnów dla winnic, jakie zostały kiedykolwiek wyprodukowane.
Seria 9090X
Kombajny Braud zrewolucjonizowały zbiory winogron, zapewniając najdelikatniejszą obróbkę winorośli i owoców. Ponadto charakteryzują się szeregiem rozwiązań ułatwiających pracę, a także poprawiających komfort operatora. Dużą zwrotność zapewnia 90-stopniowy kąt skrętu. Zintegrowany system inteligentnego zarządzania z ekranem dotykowym IntelliView™ umożliwia pełen dostęp do wszystkich funkcji istotnych podczas winobrania, dodatkowo zwiększając wydajność i produktywność. Sercem kombajnu jest 175-konny, 6-cylindrowy silnik FPT Industrial z układem Common Rail. Układ strząsający SDC pozwala na niezależną pracę każdego pręta wibracyjnego, a montaż z tyłu na elastycznym wsporniku umożliwia pełną kontrolę nad częstotliwością drgań. Ma to istotne znaczenie w dążeniu do delikatności traktowania owoców. Przed maceracją podczas zbioru i transportu chronią kosz Noria oraz specjalnie zaprojektowany układ odbioru owoców.
– Jesteśmy przekonani, że jakość odszypułkowanych owoców wkrótce stanie się kolejnym standardem u najbardziej wymagających producentów win. Niebawem część najbardziej cenionych win na świecie może być produkowana z winogron zebranych i odszypułkowanych przez nasze maszyny – przewiduje Philippe Boisseau, Grape & Olive Global Product Manager. – Kombajn Braud 9090X z odszypułkowarką to prawdziwy przełom w branży, łączący znakomitą wydajność z najwyższą jakością wina. To innowacyjne połączenie, wprowadzone niedawno w Ameryce Północnej oraz w regionie Azji i Pacyfiku, niesie ze sobą ogromny potencjał rynkowy.
Jak wynika z kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Handlową w ubiegłym roku zostało zakwestionowanych 2,34% skontrolowanych próbek paliw płynnych u wybranych losowo przedsiębiorców. Jest to minimalnie mniej niż w 2016 r. Zastrzeżenia częściej obejmowały olej napędowy niż benzyny.
Kontroli prowadzonej przez Inspekcję Handlową podlegają niemal wszystkie rodzaje paliw dostępnych na rynku tj. olej napędowy, benzyna, gaz LPG czy biopaliwa. Pierwsza kontrola została przeprowadzona w 2003 r. i wtedy odsetek próbek paliw ciekłych niespełniających wymogów jakościowych wyniósł 30% W kolejnych latach ilość stwierdzanych nieprawidłowości znacząco spadała, a od 2015 r. utrzymuje się już na poziomie poniżej 3%. – W efekcie naszych kontroli z roku na rok poprawia się jakość paliw ciekłych w Polsce. W 2017 r. norm nie spełniało już tylko 2,34%. próbek benzyn i oleju napędowego pobranych na losowo wybranych stacjach benzynowych – stwierdza Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Kontrole jakości paliw ciekłych odbywają się w dwojaki sposób: na stancjach wybranych losowo oraz u tych przedsiębiorców, wobec których wpłynęły skargi lub informacje od organów ściągania albo u których poprzednie kontrole wykazały nieprawidłowości.
Losowo wybrane stacje
W roku 2017 inspektorzy przebadali łącznie 939 próbek losowo pobranych na 939 stacjach. W przypadku paliw ciekłych wymagań nie spełniało 2,34%, dla porównania w roku poprzedzającym było ich 2,36%. Podobnie jak w 2016 r. nieprawidłowości częściej dotyczyły oleju napędowego (3,44 %) niż benzyny (1,5%).
Wśród województw najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w województwach: śląskim – 5,68 %, podlaskim – 5,56% i warmińsko-mazurskim – 5% zbadanych próbek. Natomiast w województwach dolnośląskim, kujawsko-pomorskim, łódzkim i opolskim Inspekcja Handlowa nie zakwestionowała żadnej z losowo pobranych próbek.
Natomiast na podstawie przeprowadzonych w 2017 r. losowych badań jakości gazu skroplonego (LPG) stwierdzono nieprawidłowości w przypadku 2,14% sprawdzonych próbek. Warto dodać, że w 2016 było ich 1,42% badanych prób.
Kontrole na stacjach ze skargami
W tym przypadku inspektorzy pobrali 718 próbek oleju napędowego i benzyny na 624 stacjach, a w wyniku ich badania zostało zakwestionowanych 3,76%. W roku 2016 było 5,63 takich próbek, więc oznacza to znaczną poprawę. Znacznie częściej zastrzeżenia te dotyczyły oleju napędowego – 4,49% próbek, zaś rok wcześniej było ich 5,94%. Znacznie mniej nieprawidłowości wykryto w przypadku benzyny. W 2017 r. było 2,56% takich prób i w porównaniu z 2016 r. (4,88%) nastąpił znaczny spadek nieprawidłowych prób. Najwięcej odstępstw od wymagań jakościowych paliw ciekłych odnotowano w województwach: lubuskim (22,73%), podlaskim (13,64%) i lubelskim (8%). W ramach kontroli gazu LPG inspektorzy zakwestionowanych zostało 4,55% próbek i jest to poprawa względem 2016 r., gdy było to – 5,36%.
Na co inspektorzy zwracają uwagę
W przypadku oleju napędowego pod lupę brane są parametry: stabilność oksydacyjna, czyli odporność na utlenianie podawana w godzinach (minimalna wartość wynosi 20 h) oraz zbyt niska temperatura zapłonu. Objawem utleniania jest mętnienie paliwa i powstawanie osadów żywicznych w zbiorniku i systemie zasilania. Może to się przyczynić m.in. do zatykania filtrów paliwa, zanieczyszczenia zaworów wtryskowych oraz innych usterek w różnych elementach układu paliwowego. Natomiast zbyt niska temperatura zapłonu stwarza niebezpieczeństwo wybuchu oparów oleju podczas nalewania paliwa z dystrybutora do baku.
W przypadku benzyny badania najczęściej wykrywały: zbyt dużą zawartość węglowodorów aromatycznych oraz niewłaściwe parametry destylacji, która określa stopień lotności benzyny. Zbyt duża zawartość węglowodorów aromatycznych w paliwie przyczynia się do niewłaściwego spalania, co ma wpływ na emisję szkodliwych produktów do atmosfery oraz powstawania ozonu i smogu. Destylacja wpływa na płynność pracy silnika oraz jego zdolność do osiągnięcia maksymalnej mocy, a nieprawidłowości przyczyniają się do niewłaściwego spalania oraz nadmiernego zużywania silnika.
W przypadku gazu LPG badania ujawniły złe wyniki działania korodującego na miedź oraz przekroczenie dopuszczalnego poziomu całkowitej zawartości siarki, co grozi korozją niektórych elementów silnika.
Trwają kontrole
Od początku roku do 31 marca 2018 r. inspektorzy pobrali i zbadali łącznie 349 próbek paliw ciekłych, w tym 206 próbek oleju napędowego i 143 próbki benzyn. Kontrole te dotyczyły zarówno losowo wybranych stacji, jak również tych ze skargami. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że 13 próbek paliw ciekłych (3,72%) nie spełniało wymagań jakościowych, w tym 12 próbek oleju napędowego (5,82%) i 1 próbka benzyny (0,70%).
Gdzie szukać informacji?
Listę stacji i hurtowni paliw skontrolowanych przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK można znaleźć na stronie internetowej urzędu na specjalnie przygotowanej mapie. Pod mapą umieszczono legendę wyjaśniającą symbole i litery użyte w tabelach. Literą D oznaczono próbkę spełniającą wymagania jakościowe (parametry) określone w przepisach prawa.
W okresie 9.04 – 15.04.2018 za nasiona rzepaku (wyliczono jako średnia cena rzepaku zakupionego w ramach zawartych kontraktów i poza nimi o wilgotności do 9%) płacono 1478 zł/t, co oznacza kolejny już spadek w porównaniu z okresem poprzedzającym. Natomiast w tym samym okresie w 2017 roku za rzepak płacono średnio1827 zł/t, co oznacza spadek o 19,1%. Za to sprzedaż oleju rafinowanego odnotowała wzrost o 2,0%, a za tonę tego produktu płacono 3239 zł, jednak jest to o 14,5% mniej niż w roku ubiegłym. Cena śruty rzepakowej wyniosła 887 zł/t i jest to o 2% więcej względem poprzedniego tygodnia oraz 1,4% więcej względem roku ubiegłego w tym samym okresie. Jednak w bieżącym okresie spadła cena makuchu rzepakowego o 0,4% względem tygodnia poprzedniego przy cenie 939 zł/t, również względem roku ubiegłego jest to spadek o 1,4%. Wszystkie ceny są wartościami netto.
Przeanalizujmy również ceny na polskim rynku zbóż i kukurydzy. W przypadku pszenicy konsumpcyjnej cena za tonę wzrosła do 679 zł/t i jest to o 0,6% więcej niż w tygodniu poprzedzającym, lecz o 1% mniej niż w roku 2017. Natomiast średnia cena pszenicy paszowej to 677 zł/t, co oznacza również wzrost w porównaniu do poprzedzającego okresu na poziomie 1,1%, jednak jest to o 4,2% mniej niż w roku ubiegłym. Natomiast cena żyta konsumpcyjnego kształtuje się na poziomie 578 zł/t, co oznacza wzrost o 0,7% w porównaniu do poprzedniego tygodnia, ale 2,8% mniej niż w roku 2017. Natomiast za żyto paszowe płacono 568 zł/t co oznacza 0,4% wzrost w porównaniu do poprzedniego tygodnia, ale w ubiegłym roku ceny były wyższe o 5,1%. W przypadku ziarna kukurydzy przeznaczonego na paszę cena wyniosła 653 zł/t, czyli o 0,9% więcej niż w poprzednim tygodniu, jednak 3,3% mniej niż w roku ubiegłym. Za tonę jęczmienia konsumpcyjnego płacono średnio 659 zł i jest to 4% spadek w porównaniu do poprzedniego tygodnia, jęczmienia paszowego 681 zł (0,3% więcej), natomiast browarnianego 720 zł (0,4% mniej). Średnia cena pszenżyta paszowego wyniosła 625 zł/t i jest to 0,9% spadek niż w okresie poprzedzającym. Za tonę owsa konsumpcyjnego płacono 526 zł i jest to 3,2% więcej niż w poprzedzającym okresie. Wszystkie ceny są wartościami netto.
Notowania zbóż na rynku UE
Jak wygląda sytuacja na rynku Wspólnotowym? W okresie 2-8 kwietnia średnie ceny ziarna pszenicy, jęczmienia i kukurydzy przy kursie EUR: 4,2036 PLN kształtowały się następująco. Średnia cena pszenicy konsumpcyjnej na rynku UE wyniosła 711 zł/t i jest ona wyższa niż w poprzedzającym okresie. W Polsce średnie ceny tego zboża określono na 675 zł/t i jest to mniej niż średnia europejska. Natomiast najwyższe średnie ceny za ziarno pszenicy konsumpcyjnej odnotowano we Włoszech (811 zł/t), w Słowenii (796 zł/t) oraz Hiszpanii (763 zł/t), zaś najmniej płacono w Bułgarii (641 zł/t), Słowacji (654 zł/t) oraz na Litwie (655 zł/t). W przypadku pszenicy paszowej średnia cena na rynku UE wyniosła 669 zł/t, co oznacza wzrost względem okresu poprzedzającego. W Polsce średnia cena za to zboże wyniosła 670 zł/t i jest to cena niewiele wyższa niż średnia europejska. Najwyższe ceny odnotowano w Irlandii (786 zł/t), Portugalii (773 zł/t) i Niemczech (706 zł/t), natomiast najmniej płacono za to zboże na Słowacji (525 zł/t), Łotwie (561 zł/t) oraz Litwie (615 zł/t). Średnia cena jęczmienia paszowego w UE to 691 zł. Natomiast w na rynku polskim zboże to średnio kosztowało 679 zł/t i w tym przypadku jest to cena niewiele niższa niż w UE. Najwyższe ceny odnotowano we Włoszech (815 zł/t ), Portugalii (799 zł/t) i Irlandii (79980 zł/t), natomiast najniższe ceny odnotowano na Słowacji (564 zł/t), w Bułgarii (580 zł/t) oraz Finlandii (584 zł/t). W przypadku kukurydzy paszowej na rynku Wspólnotowym płacono średnio 674 zł/t. W Polsce średnia cena za ziarno była niższa niż średnia europejska i wyniosła 647 zł/t. Największe ceny odnotowano w Portugalii (769 zł/t), Włoszech (752 zł/t) oraz Hiszpanii (744 zł/t), zaś najmniej płacono w takich krajach, jak: Rumunia (577 zł/t), Bułgaria (602 zł/t) oraz Słowacja (612 zł/t). Wszystkie ceny są wartościami netto.
Powyższe opracowanie powstało na podstawie biuletynów Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej (ZSRIR) opracowanych przez Departament Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W dniu 19 kwietnia br. odbyło się spotkanie informacyjne w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach poświęcone projektowi „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”. Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską. Oficjalnie otworzył spotkanie i wprowadził również wszystkich uczestników w temat, któremu poświęcony jest projekt zastępca Dyrektora ds. Naukowych prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski. Podkreślał jak ważna jest substancja organiczna, ponieważ wpływa na aktywność mikrobiologiczną, co z kolei ma wpływ m.in. na dostęp substancji pokarmowych dla roślin.
prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski
Pierwszym tematem wystąpienia było zaprezentowanie całego projektu, który przedstawiła pani kierownik dr Beata Kowalska. Projekt rozpoczął się na początku bieżącego roku i realizowany będzie do końca 2019 roku. Sfinansowany został w 85% z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko, 10% z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz 5% stanowi wkład własny Instytutu Ogrodnictwa. Realizacja projektu odbywa się przez pracowników Zakładu Mikrobiologii, jak również pracowników Zakładu Upowszechniania i Promocji. Dr Kowalska przedstawiła zakresy projektu oraz największe problemy związane z glebą, które przyczyniły się do powstania danego projektu.
Do podstawowych celów projektu należą:
edukacja w zakresie ochrony gleb użytkowanych rolniczo ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia bioróżnorodności mikroorganizmów glebowych oraz ich udział w poprawie jakości i żyzności gleb;
podniesienie świadomości społeczeństwa w zakresie istotnej roli mikroorganizmów glebowych w procesach glebotwórczych i tworzeniu próchnicy;
ukazanie roli mikroorganizmów glebowych w ochronie roślin przed patogenami;
edukacja w zakresie utylizacji odpadów organicznych poprzez ich kompostowanie oraz wskazanie pozytywnej roli kompostów w zachowaniu odpowiedniej jakości gleb;
ukazanie możliwości wystąpienia skażeń mikrobiologicznych produktów roślinnych w przypadku stosowania niewłaściwych metod uprawy, zwłaszcza nawożenia oraz przedstawienie prawidłowych zasad w celu ich ograniczenia;
zaprezentowanie metod umożliwiających poprawę jakości gleby poprzez utrzymanie lub zwiększenie bioróżnorodności mikroorganizmów glebowych.
dr Beata Kowalska
Dr hab. Urszula Smolińska przedstawiła uczestnikom spotkania temat związany z bioróżnorodnością mikroorganizmów, która stanowi warunek żyzności gleby. Jest to temat, który nasunął się pracownikom projektu podczas odwiedzin w różnych gospodarstwach rolnych, ze względu na to, że wielu rolnikom rola mikroorganizmów była nieznana, bądź wiedza na ich temat była niedostateczna. Gleba zawiera około 15 ton bakterii, a w przypadku grzybów ta wartość jest niemal dwukrotna i uważa się, że może to stanowić nawet do 0,2% warstwy ornej gleby – podkreślała dr Smolińska. Poza grzybami i bakteriami w glebie występują również glony oraz sinice. W dalszej prezentacji do Smolińska przedstawiła i po krótce omówiła glebotwórczą rolę mikroorganizmów oraz jakie jest ich znaczenie w uprawie roślin. Na koniec scharakteryzowane zostały grupy organizmów najczęściej pojawiających się w literaturze, a także na ich powstały różne preparaty, są to bakterie z rodzaju Pseudomonas oraz grzyby mikoryzowe z rzędu Glomales.
dr hab. Urszula Smolińska
Jednym z tematów powiązany był z glebami użytkowanymi rolniczo mający na celu pokazanie działań w kierunku ochrony żyzności tych gleb. Temat przedstawiła dr Magdalena Szczech, zaczynając od omówienia gleby jako bogactwa naturalnego i podkreślając jak wiele gleb na świecie uległo już degradacji. Wśród ludzi jest duża świadomość w tym temacie, jednak w przypadku praktyki wspomagającej tę żyzność odeszła ona na drugi plan, co wpływa bardzo nie korzystnie na glebę. -W ramach projektu poruszane będą nie tylko problemy związane z glebą i środowiskiem glebowym, ale także co robić, jakie zabiegi stosować i jakie są możliwości aby poprawić ten zły stan- podkreślała na koniec dr Szczech.
dr Magdalena Szczech
Na samym końcu dr Iwona Sowik przedstawiła wszelkie informacje odnośnie zaplanowanych działań edukacyjnych związanych z projektem. W roku 2018 i 2019 zostanie przeprowadzonych 12 szkoleń (po 6 na każdy rok) w Ośrodkach Doradztwa Rolniczego. W programie szkoleń przewidziane są prezentacje, wystawy tematyczne oraz konsultacje indywidualne, a odbiorcami mają być m.in. rolnicy, producenci warzyw i owoców, a także urzędnicy związani z rolnictwem i ogrodnictwem, pracownicy ODR-ów, dziennikarze. Szkolenia w ramach projektu będą odbywać się we współpracy z specjalistami z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego we Warszawie, Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach oraz Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Zainteresowani rolnicy będą musieli jeszcze poczekać na ogłoszenie i rozpoczęcie naborów na działania „Premie dla młodych rolników”, oraz „Restrukturyzacja małych gospodarstw”. Terminy ogłoszenia obu naborów są uzależnione od wejścia w życie nowelizacji rozporządzeń wykonawczych dotyczących tego typu wsparcia.
Z informacji jaką uzyskaliśmy z ARiMR wynika, że w przepisach dotyczących restrukturyzacji małych gospodarstw planowane są m.in. zmiany dotyczące wymaganej długości okresu ubezpieczenia w KRUS oraz rodzaju tego ubezpieczenia, kryteriów za które otrzymuje się punkty, a także minimalnej liczby punktów uprawniających do przyznania wsparcia. Natomiast w przypadku premii dla młodych rolników planowane zmiany dotyczą m.in. określenia katalogu czynności, których podjęcie przez wnioskodawcę będzie stanowić przesłanki rozpoczęcia kierowania gospodarstwem rolnym; długości okresu poprzedzającego złożenie wniosku w czasie, którego młody rolnik mógłby rozpocząć prowadzenie gospodarstwa; minimalnej liczby punktów uprawniającej do przyznania pomocy oraz kryteriów za które otrzymuje się punkty.
Ta strona korzysta z plików cookies. Służą do tego, by strona działała prawidłowo a także do analizowania ruchu na stronie, a także, by wyświetlać Ci lepiej dopasowane treści i reklamy. Stosujemy również cookies podmiotów trzecich. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności i cookies.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić wrażenia podczas poruszania się po witrynie. Niektóre z nich są przechowywane w przeglądarce, bo są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie podmiotów trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie oraz pliki stosowane w celach reklamowych będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Masz również możliwość rezygnacji z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na wygodę przeglądania.
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Analityczne”.
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
To ciasteczko jest stosowane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent, aby udokumentować zgodę użytkownika na ciasteczka z kategorii "Funkcjonalne".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Niezbędne”.
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Inne”.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Wydajnościowe”.
viewed_cookie_policy
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent i służy do przechowywania informacji, czy użytkownik wyraził zgodę na korzystanie z plików cookie. Nie przechowuje żadnych danych osobowych.
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzjący wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.