poniedziałek, 17 listopada, 2025
Strona główna Blog Strona 890

KRIR przeciwko opłatom i izolowaniu – sezonowe wytyczne do poprawki?

0

Krajowa Rada Izb Rolniczych zaprotestowała przeciwko konieczności opłacania przez rolników i producentów rolnych kosztów wykonania wymazu do testu PCR (wykrywanie koronawirusa – przyp. red.) u zagranicznych pracowników sezonowych po przybyciu na teren gospodarstwa docelowego. Tego rodzaju zapis znalazł się w ogłoszonych niedawno wytycznych Ministerstwa Rolnictwa i Głównego Inspektoratu  Sanitarnego dotyczących organizacji pobytu i pracy sezonowej w Polsce, o czym pisaliśmy w artykule pt.: „Sezonowi pracownicy – jakie są wytyczne dla gospodarstw?” (publ.: 13.05.2020 r.).

530 zł za jeden test!

KRIR szacuje, że koszt pojedynczego testu to kwota w wysokości ponad 530 zł i w związku z tym nowe regulacje uderzą najbardziej w małe gospodarstwa, które zatrudniają pracowników tylko na czas zbiorów i okazjonalnie dla  własnych potrzeb.

W informacji KRIR z 14 maja br. czytamy:
„Pracownicy sezonowi są zatrudniani na podstawie umowy, płacone są także za nich składki, wobec czego w naszej opinii nie ma żadnego uzasadnienia dla obciążania rolników takimi kosztami. Dodatkowo pragniemy zwrócić uwagę, że osoby przybywające zza granicy do Polski i odbywające podróż służbową nie tylko są zwolnione z obowiązku kwarantanny, ale też nie leży na nich obowiązek wykonania takiego testu.”

 

Przeciw zakazowi przemieszczania

KRIR dodaje, że osoby odbywające podróż służbową poruszają się po terenie całego kraju, podczas gdy na pracownikach sezonowych ciąży obowiązek całkowitego zakazu opuszczania gospodarstwa w okresie odbywania kwarantanny. Do niezbędnego minimum ogranicza się też ich kontakt z osobami zamieszkującymi dane gospodarstwo.

Kolejna kwestia, która zaniepokoiła rolniczy samorząd to organizacja wykonania testów. Krajowa Rada zauważa, że w niektórych województwach (np. lubelskim), jest tylko jeden komercyjny punkt, który prowadzi takie badania. Często też punkty oddalone są o kilkadziesiąt kilometrów od gospodarstw.

 

Badania pierwszego dnia?

Ponadto KRIR stwierdza:
„Nasze kolejne wątpliwości budzi także termin wykonania badania (pkt. 7 wytycznych – przyp. red.) po przybyciu na teren gospodarstwa docelowego, czyli w zasadzie pierwszego dnia, podczas gdy na stronie: pacjent.gov.pl podano informację, że 12 dnia kwarantanny można zrobić test w mobilnym punkcie pobrań, w celu wykluczenia zakażenia koronawirusem. Warto przy tym zaznaczyć, że do tej pory żadna osoba, obywatel Polski, czy z UE, na którą nałożono obowiązek kwarantanny nie musiała i nie musi wykonywać tego testu pierwszego dnia. Wydaje się, że taki obowiązek względem obywateli z Ukrainy jest dyskryminujący. Jeśli argumentem wykonania tego testu pierwszego dnia jest bezpieczeństwo konsumenta, bo pracownicy ci będą mieli kontakt z warzywami, owocami to pragniemy podkreślić, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

Ponad 1000 zł za pracownika?

Dodatkowo KRIR zwrócił uwagę na 10 pkt. rekomendacji, w brzmieniu: „Jest możliwość, aby najwcześniej w 7 dniu kwarantanny pobrać pracownikowi wymaz do badania PCR[…]”. Czyli, jak zastanawiają się przedstawiciele KRIR:

Rolnik może, ale nie musi? Powstaje także pytanie: Co po odbyciu kwarantanny przez tych pracowników? W procedurach nigdzie nie ma jasno wskazane, czy takie testy się przeprowadza, czy nie. Wojewódzkie inspektoraty sanitarne także różnie to interpretują. Jeśli uznać to za obowiązek wychodzi na to, że rolnik za przebadanie każdego pracownika będzie musiał zapłacić ponad 1000 zł.”

Mając powyższe na uwadze 13 maja 2020 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o pilne zdjęcie z rolników obowiązku pokrywania kosztów przeprowadzenia tego testu oraz zmianę procedur odbywania kwarantanny.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: KRIR
Foto: Pixabay

Sezonowi pracownicy – jakie są wytyczne dla gospodarstw?

Weekend ciepły, ale wietrzny [POGODA]

0

Południe Europy w ten weekend opanuje wyjątkowo gorąca masa powietrza. W czwartek w Palermo odnotowano 40 stopni. U wybrzeży Tunezji nawet 46 stopni. Do nas na szczęście ta masa powietrza nie dotrze, to jednak będzie bardzo niedaleko naszych granic.

W sobotę o poranku jeszcze miejscami przygruntowe przymrozki do -1 stopnie. Na wysokości 2 metrów odnotujemy przeważnie 3-5 stopni powyżej zera. W najcieplejszym momencie dnia zobaczymy od 12 do 15 stopni. Tylko na południowym zachodzie około 16-17 stopni. Będzie dość chłodno zważywszy na silniej wiejący wiatr do 40- 50 km/h. Pojawi się również sporo chmur, z których miejscami pokropi deszcz.

Cieplejsza pogoda nastanie w niedzielę. O poranku już nigdzie nie będzie przymrozków. Przeważnie zobaczymy około 4-7 stopni powyżej zera. W ciągu dnia również cieplej. Od 15 stopni na północy, 17 stopni w centrum do 21 stopni na południu kraju.

W całym kraju dużo słońca i bez opadów. Słabiej powieje również wiatr, dzięki czemu odczuwalna temperatura będzie wyższa od wskazań na termometrach.

Łukasz Sieligowski 

XVIII Ogólnokrajowy Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” KRUS przełożony

0

XVIII Ogólnokrajowy Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” KRUS przełożony na 2021 rok. Związane jest to z wprowadzeniem stanu zagrożenia epidemicznego (koronawirus COVID-19) na obszarze całego kraju. Tegoroczne zgłoszenia gospodarstw będą honorowane w momencie wznowienia przedsięwzięcia. Informacja pojawi się na oficjalnej stronie Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

W skład komisji konkursowych wchodzą specjaliści z zakresu bhp w rolnictwie reprezentujący Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Państwową Inspekcję Pracy, Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Ochotniczą Straż Pożarną i inne instytucje działające w środowisku wiejskim.

Źródło: KRUS

XVII Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne rozstrzygnięty!

Zetor jako główna nagroda w XVII Ogólnokrajowym Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne

Świnia porzucona w lesie. Właścicielka odpowie za znęcanie

0

Kilka dni temu Straż Miejska z podwarszawskiego Sulejówka odebrała nietypowe zgłoszenie. W pobliżu stacji kolejowej Sulejówek Miłosna ktoś przywiązał do drzewa świnię.

Strażnicy Miejscy uwolnili zwierzę oraz przekazali je do fundacji zajmującej się ochroną zwierząt. Sprawa porzucenie zwierzęcia w lesie została przekazana Policji. Policjanci dość szybko ustalili sprawcę. Okazała się nią 31-letnia mieszkanka Sulejówka. Świnię zakupiła wcześniej od jednego z mieszkańców woj. warmińsko-mazurskiego. Inni mieszkańcy widywali kobietę podczas spacerów ze świnią na smyczy. Kobieta była znana Straży Miejskiej. Świnia kilkukrotnie uciekała z posesji, a wezwani na miejsce strażnicy informowali kobietę o sposobie właściwego postępowania.

Mieszkanka Sulejówka zdecydowała się na porzucenie zwierzęcia, ponieważ właściciel wynajmowanego przez nią mieszkania nie zgodził się na utrzymywanie w nim zwierzęcia.  Mieszkanka Sulejówka odpowie teraz za znęcanie się nad zwierzętami poprzez porzucenie, gdyż zgodnie z zapisami ustawy o ochronie zwierząt takie postępowanie jest przestępstwem i podlega karze nawet do trzech lat pozbawienia wolności.

Źródło: KPP Mińsk Mazowiecki

Wypadek ciężarówki z transportem świń

 

Nawadnianie oczyszczoną wodą – 700 mln euro na inwestycje

0

13 maja br. Parlament Europejski zatwierdził rozporządzenie w sprawie ponownego wykorzystania wody w celu zapobiegania jej niedoborom na obszarze Unii Europejskiej. Nowe prawo dotyczące oczyszczania i ponownego wykorzystania wody, w tym także w rolnictwie (docelowo czyli do roku 2025), pozwoliłoby na roczne jej wykorzystanie w skali UE, w ilości 6,6 mld. metrów sześc. Podczas gdy obecnie w krajach UE oczyszcza się jej 1,1 mld. m sześc. wody rocznie. Realizacja inwestycji zmierzających do tego celu wymaga wydatkowania kwoty blisko 700 mln euro, co pozwoliłoby na ponownie wykorzystanie ponad połowy obecnej ilości wody pochodzącej z unijnych oczyszczalni ścieków. Z możliwością wykorzystania jej do nawadniania i  oszczędnością ponad 5 % bezpośredniego ogólnego poboru ze zbiorników wodnych i wód gruntowych.

Poradnik suszowy – POBIERZ TUTAJ

 

3-latetni okres wdrażania

Nowe przepisy określają też minimalne wymagania jakościowe wody oczyszczonej, możliwej do wykorzystania w rolnictwie, w sposób bezpieczny dla ludzi i zwierząt. Przepisy wejdą w życie dwudziestego dnia po ich opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej i w pełni zaczną obowiązywać po trzech latach od uprawomocnienia.
Do tematu z pewnością powrócimy.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: PE

Użytki zielone – Publikacja specjalna Agro Profil

Dyrektor Biebrzańskiego Parku odwołany!

0

W środę 13 maja br. Minister Środowiska odwołał Andrzeja Grygoruka ze stanowiska dyrektora Biebrzańskiego Parku Narodowego. Jak poinformowało MŚ: „decyzja została podjęta po szczegółowej analizie wyników kontroli i audytu przeciwpożarowego oraz przekrojowej ocenie działalności zarządczej”.
Andrzej Grygoruk był dyrektorem Biebrzańskiego Parku Narodowego od października 2016 roku. Wcześniej dwukrotnie był też wicedyrektorem parku, którego jest także   wieloletnim pracownikiem.
Do godzin popołudniowych Ministerstwo nie podało nazwiska następcy odwołanego dyrektora.
O wszelkich kolejnych zmianach poinformujemy.
Odwołanie dyrektora nastąpiło w trudnym dla Biebrzańskiego Parku czasie, po niedawnych pożarach o czym pisaliśmy już we wcześniejszych naszych artykułach.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło i foto: PAP

Ogromny pożar Biebrzańskiego Parku Narodowego

 

Przetargi, koszenie i pożar – dyrektor Biebrzańskiego Parku odpowiada

Minister Ardanowski apeluje o uruchomienie rezerwy UE 

0

O uruchomienie rezerwy kryzysowej z budżetu Unii Europejskiej zaapelował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas wczorajszego wideokonferencyjnego posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE. Podobne opinie w tej sprawie prezentowali także ministrowie rolnictwa innych krajów UE. Rezerwa  kryzysowa  została utworzona  w budżecie Europejskiego Funduszu Gwarancji Rolnych (EFRG) na wypadek poważnych kryzysów mających wpływ na produkcję lub dystrybucję produktów rolnych.

Pandemia uzasadnieniem reakcji

– Bez wątpienia skutki pandemii COVID-19 spełniają warunki do jej uruchomienia – mówił Minister. – Zmniejszenie strat producentów rolnych, grup producentów rolnych oraz podmiotów skupujących i przetwarzającym produkty rolne może nastąpić poprzez wsparcie finansowe w formie dotacji. Dotacja taka mogłaby zostać wykorzystana na bieżącą obsługę zobowiązań finansowych z tytułu kredytów zaciągniętych na inwestycje w rozwój oraz na częściowe rekompensaty utraconych przychodów w związku z brakiem możliwości realizacji kontraktów w okresie ograniczeń w handlu międzynarodowym.

Minister dodał też, że potrzeba wsparcia dotyczy rynku wołowiny, mleka, roślin ozdobnych oraz producentów grzybów na eksport, a w szczególności rynku drobiu, który to nie został uwzględniony w pakiecie pomocy w zakresie prywatnego przechowywania mięsa.

Ponad miliard zł dla Polski?

Minister Ardanowski poparł także propozycje, by 1% alokacji obecnego PROW 2014-2020 przeznaczyć w formie ryczałtu dla sektorów znajdujących się w trudnej sytuacji finansowej. Zaapelował, by podnieść ten budżet do 2% środków PROW, (co w przypadku Polski może oznaczać kwotę ponad 1 mld. 244 milionów zł – przyp. red. ), gdyż straty w sektorze żywnościowym w Polsce obejmują dużą grupę podmiotów z całego łańcucha żywnościowego, w tym m.in. małych gospodarstw. Zdaniem Ministra odpowiednia wielkość budżetu, umożliwi utrzymanie płynności finansowej rolników i przedsiębiorstw na obszarach wiejskich.

Podnieść limity de minimis

Polski minister rolnictwa wskazał również na potrzebę podniesienia limitów pomocy de minimis i zwiększenia wsparcia sektorów w trudnej sytuacji  (np. jagnięciny, wołowiny) poprzez podniesienie kwoty pomocy w ramach płatności związanych z produkcją (i to już w 2020 roku). Minister Ardanowski podkreślił, że przygotowane przez Komisję Europejską działania na rzecz wsparcia niektórych rynków (mleka i mięsa) idą w dobrym kierunku, ale są niewystarczające.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło i foto: MRiRW 

Sezonowi pracownicy – jakie są wytyczne dla gospodarstw?

Przed nami w większości kraju ostatnia tak zimna noc [POGODA]

0

Przed nami w większości kraju ostatnia tak zimna noc.

Minionej nocy najchłodniej było na Podlasiu, północy Warmii i Mazur oraz na Kaszubach. W Lęborsku temperatura spadła do -2 stopni na wysokości 2 metrów i -4 stopni przy gruncie.

Najbliższa noc dość pogodna będzie w niemal całym kraju. Nieco więcej chmur na południu. Temperatura spadnie do -1/+2 stopni na północy i w centrum, +2/+4 stopni na zachodzie, południu i wschodzie. Przy gruncie bez przymrozków na południu kraju. Na zachodzie i wschodzie możliwy przy gruncie mrozek do -1 stopnia. Natomiast na północy i w centrum do -3 stopni.

W ciągu dnia na południe kraju ponownie nadciagnie ten sam front co przyniósł opady minionej nocy. Najsilniej popada w godzinach popołudniowych na Roztoczu, Podkarpaciu oraz na wschodzie Małopolski- tutaj możliwe osiagnięcie na deszczomierzach nawet 16 mm deszczu.

Na pozostałym obszarze sporo przejaśnień. Nieco więcej chmur na północy oraz w pasie od Lublina po Piotrków Trybunalski, Wrocław, gdzie miejscami słabo pokropi.

W ciągu dnia temperatura podniesie się do 11 stopni na południu kraju i 13-16 stopni na pozostałym obszarze. Najcieplej od Dolnego Śląska po Kujawy.

Wiatr nadal słaby w porywach do 25 km/h.

Od soboty noce coraz cieplejsze. Na niebie pojawiać się będzie sporo chmur, ale na ogół sucho.

Tymczasem na południu Europy zapanowały afrykańskie upały. W Grecji temperatury przekraczają nawet 40 stopni. Prawdziwe lato jest już na Węgrzech.

Łukasz Sieligowski 

 

Dopłaty do ubezpieczeń rolniczych – Ministerstwo uspokaja

0
pole

W związku z sygnałami od rolników w sprawie niewystarczającej kwoty środków na dopłaty do składek ubezpieczenia upraw rolnych i zwierząt gospodarskich, Wielkopolska Izba Rolnicza, a następnie Krajowa Rada Izb Rolniczych, podjęły interwencję w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szczególny niepokój budziło obcięcie tegorocznych planów budżetowych na dopłaty o kwotę 150 milionów złotych. Ministerstwo udzieliło odpowiedzi.

150 milionów mniej?  

WIR w swoim komunikacie sygnalizował min, że:
„W 2019 r. w ustawie budżetowej na ubezpieczenia upraw rolnych i zwierząt gospodarskich zaplanowano 650 mln zł, a w projekcie ustawy budżetowej na 2020 r. na dopłaty do ubezpieczeń przeznaczono łącznie 500 mln zł, czyli o 150 mln zł mniej. W skutek takich działań w tym roku pula na dopłaty do ubezpieczeń została wyczerpana i wielu rolników chcących ubezpieczyć swoje uprawy i zwierzęta pozostała bez wsparcia. Dla wielu rolników takie działania są niezrozumiałe. Z jednej strony Ministerstwo Rolnictwa nakłania do zwiększania ubezpieczeń upraw i zwierząt, a z drugiej strony obcina dopłaty do ubezpieczeń.

Ocena Ministerstwa Rolnictwa

W odpowiedzi udzielonej 12 maja 2020 r., MRIRW poinformowało, że w zawartych umowach z zakładami ubezpieczeń w sprawie stosowania w 2020 r. dopłat ze środków budżetu państwa do składek ubezpieczenia upraw rolnych lub zwierząt gospodarskich określona została łączna kwota dopłat w wysokości 349 mln. zł. Obecnie, w ramach tej kwoty zakłady ubezpieczeń zawierają umowy z producentami rolnymi, którzy samodzielnie dokonują wyboru ubezpieczanego ryzyka. Natomiast nierozdysponowana kwota 1 mln zł (z zaplanowanych na 2020 rok w ustawie budżetowej 350 mln zł), stanowi jak zapewnia MRiRW, na mocy przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich, zabezpieczenie na częściową refundację zakładom ubezpieczeń wypłaconych odszkodowań z tytułu ubezpieczenia upraw rolnych od ryzyka wystąpienia strat spowodowanych przez suszę.

 

150 mln. z gospodarowania mieniem

Ministerstwo poinformowało również, że w roku bieżącym, na podstawie ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2020, możliwe jest uruchomienie dodatkowej kwoty 150 mln zł na dopłaty do składek ubezpieczenia upraw rolnych i zwierząt gospodarskich. W tym przypadku pieniądze pochodzić będą ze środków z gospodarowania mieniem Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródła: MRiRW, KRIR, WIR
Foto: Pixabay

 

Od 18 maja ARiMR otwiera swoje placówki

0

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od 18 maja będzie sukcesywnie otwierała swoje placówki dla rolników. W pierwszej kolejności będą to biura powiatowe i wybrane biura w oddziałach regionalnych. Od najbliższego poniedziałku na miejscu rolnicy będą mogli załatwić sprawy związane z rejestracją zwierząt, wnioskami inwestycyjnymi czy sprawy dotyczące działań premiowych.

W związku z wprowadzeniem w Polsce stanu epidemii, od 16 marca 2020 r. ograniczona została możliwość bezpośredniego kontaktu z klientem w biurach powiatowych, oddziałach regionalnych i centrali ARiMR. Mimo wprowadzenia obostrzeń Agencja realizowała swoje zadania na bieżąco.

Sprawna obsługa jest możliwa m.in. dzięki realizowanej w ARiMR strategii Agencja 4.0. Dzięki systematycznej cyfryzacji procesów i wdrażaniu nowych technologii, beneficjenci otrzymali do dyspozycji kilka narzędzi pozwalających na załatwienie sprawy przez internet, m. in. aplikację eWniosekPlus, portal IRZplus. Wdrażanie strategii cyfryzacji ARiMR nie tylko zapewniło realizację zadań w sytuacji kryzysowej, ale na co dzień znacznie skraca proces obsługi składanych wniosków o dopłaty bezpośrednie i obszarowe, a co za tym idzie przyspiesza wydanie decyzji i wypłatę wnioskowanego wsparcia.

Po okresie zamrożenia wywołanym stanem epidemii, ARiMR częściowo otwiera biura powiatowe i oddziały regionalne. – Chcemy, by jak najszybciej nasze placówki były znów otwarte dla rolników – mówi Tomasz Nowakowski, Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. – Chcemy, żeby było to wprowadzone w sposób maksymalnie bezpieczny zarówno dla pracowników Agencji, jak również dla naszych beneficjentów – dodaje.

Już 18 maja zostaną otwarte biura powiatowe. – Najpierw chcemy umożliwić rolnikom załatwienie spraw paszportowych i zgłoszeń zwierzęcych, bo docierały do nas informacje, że to sprawiało rolnikom, w związku z obostrzeniami wywołanymi epidemią, największe trudności – mówi Tomasz Nowakowski. Od najbliższego poniedziałku w standardowym trybie działać zaczną także Biura Wsparcia Inwestycyjnego i Biura Działań Premiowych w oddziałach regionalnych. Sprawy będzie można załatwić stosując się do obowiązujących zasad bezpieczeństwa.

Decyzja o otwarciu biur powiatowych w województwie śląskim zapadnie po przeanalizowaniu sytuacji panującej w regionie, o czym ARiMR poinformuje w odrębnym komunikacie.

Utrzymana zostaje możliwość złożenia dokumentów za pośrednictwem wrzutni, które znajdują się przy placówkach ARiMR.

Kolejnym etapem odmrażania będzie możliwość uzyskania pomocy technicznej w biurach powiatowych przy wypełnianiu wniosków o dopłaty bezpośrednie i obszarowe.

O zmianach ARiMR będzie informowała na bieżąco.

Źródło: ARiMR

ARiMR: ponad pół miliona wniosków o dopłaty bezpośrednie

Optymalne ustawienia przetrząsarki zapewniają wysoką jakość paszy

0

Zmieniające się warunki pogodowe zmuszają rolników do ogromnej elastyczności pracy i stałego poszukiwania nowych rozwiązań. Jednym z etapów zbioru kiszonki z użytków zielonych jest proces przetrząsania, któremu przyjrzymy się dzisiaj bliżej.

Przetrząsanie z roku na rok traci na popularności z powodu narastających susz. Mimo to w niektórych rejonach Polski proces ten jest wciąż istotny. Przetrząsając, przyspieszamy więdnięcie roślin, łamiąc ich strukturę woskową na powierzchni liści/łodyg, oraz możemy wcześniej rozpocząć etap zbioru.

https://agroprofil.pl/p/uzytki-zielone-publikacja-specjalna-agro-profil/

Podłączenie do maszyny

W trakcie pracy z przetrząsaczem w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na poprawne podłączenie maszyny do ciągnika, gwarantujące optymalne kopiowanie.

Większość przetrząsarek jest wyposażona w otwór fasolowy na trójkącie zaczepowym do górnego cięgła TUZ ciągnika. Jeżeli przetrząsacz wyposażony jest w koło kopiujące na tym trójkącie, to sworzeń górnego cięgła powinien swobodnie poruszać się w otworze fasolowym. W tym przypadku koło kopiujące przejmuje w całości zadanie kopiowania terenumówi Paweł Baurycza z CLAAS Polska.

Cięgło górne powinno być tak zamontowane, aby punkt przyłączenia na maszynie roboczej leżał wyżej niż punkt przyłączenia na ciągniku. Jeżeli to konieczne, należy zmienić wysokość punktu przyłączenia na ciągniku. Boczne ruchy dolnych ramion TUZ ciągnika trzeba ograniczyć do minimum.

Maszyna bez koła kopiującego powinna mieć zamontowane górne cięgło w jednym z otworów na trzypunktowym koźle. Kopiowanie terenu odbywa się poprzez tylne koła ciągnika. Również w tym przypadku punkt przyłączenia na ciągniku powinien leżeć niżej niż punkt przyłączenia na maszynie.

Ustawienie wysokości roboczej

Poprawne ustawienie wysokości roboczej definiuje w pierwszej kolejności czystość i jakość zbioru. Wskazanie jest następujące: zęby wirnika ustawiamy tak daleko od ziemi, aby zbierany materiał był czysto podnoszony.

Istotne jednak, aby nie dochodziło do uszkodzenia darnizauważa ekspert CLAAS. – Odległość zębów przetrząsarki od ziemi regulujemy górnym cięgłem TUZ ciągnika, odpowiednio ją skracając lub wydłużając. Początkowe ustawienie to około 20 mm zębów do podłożadodaje.

Ustawienia wirników

Gdy maszyna została podłączona do ciągnika w sposób przedstawiony i określona jest wysokość robocza wirników, w kolejnym etapie należy przejść do ich ustawień. Operator ma możliwość regulacji kąta rozrzutu oraz kąta nachylenia zębów wirnika. Nachylenie wirników regulowane jest bez pomocy narzędzi na każdym z nich poprzez przełożenie sworznia koła prowadzącego. Wpływa to na odległość i wysokość wyrzutu paszy.

Czyste podbieranie paszy z gleby zależy od prawidłowego ustawienia kąta rozrzutu. Kąt 18° wpływa na większą odległość wyrzutu. Jest to ustawienie fabryczne, które sprzyja w trakcie przetrząsania mokrej, długiej i ciężkiej paszy. Kąt rozrzutu 14,5° ma natomiast wpływ na szerokość podbierania materiału. Powinniśmy go zastosować przy suchej, krótkiej i lekkiej paszyrekomenduje Paweł Baurycza.

Nachylenie palców wirnika

Inny aspekt, który również wpływa na odległość rozrzutu materiału, to nachylenie zębów. Wszystkie zęby na maszynie muszą być ustawiane z takim samym nachyleniem. W innym wypadku przy włączonym napędzie mogą one wzajemnie o siebie uderzać. Poszczególne kąty odpowiadają za dużą odległość rozrzutu (+7°), ustawienia fabryczne (0°) oraz niewielką odległość rozrzutu (-7°).

Rozwiązania technologiczne w przetrząsaczach skupiają się na uzyskaniu czystej paszy przy zachowaniu dużej wydajności powierzchniowej. Dzięki zastosowaniu okrągłego profilu ramienia wirnika unikamy zjawiska owijania się materiału. Profil rury zwiększa wytrzymałość poszczególnych ramion, a w połączeniu z niezwykle trwałym, palcowym przeniesieniem napędu między wirnikami maszyna jest w stanie sprostać każdemu wyzwaniu.

Palce wirnika są symetryczne dzięki zastosowaniu zakrzywionego profilu ramienia, które jest pochylone do tyłu pod kątem 29,3°.

Pozwala to zwiększyć wydajność zbioru poprzez wydłużenie czasu pracy pojedynczych wirników. Kolejną zaletą jest delikatne traktowanie materiału i szeroki obraz rozrzutu. Takie rozwiązanie niesie ogromne korzyści dla gospodarstw, którym zależy na wysokiej jakości paszy i dużej wydajności zbioru zauważa Paweł Baurycza.

Oprócz dokładnego ustawienia maszyny istotne jest, aby dostosować intensywność przetrząsania do rodzaju zbieranego materiału (trawa, lucerna) i do panujących warunków (termin zbioru, wilgotność materiału). Ten często niedoceniany przez rolników zabieg może okazać się receptą na uzyskanie optymalnej wilgotności paszy w krótkim czasie przy jednoczesnym ograniczeniu strat.

 

 

Sezonowi pracownicy – jakie są wytyczne dla gospodarstw?

0

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, przygotowało wytyczne dla krajowych producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Wytyczne to odpowiedź na sytuację zagrożenia koronawirusem i potrzebę zapewnienia rąk do pracy w sezonie. Na wniosek Ministra Rolnictwa wypracowane zostały rozwiązania umożliwiające przyjazd zagranicznych pracowników do pracy w gospodarstwach rolnych i w przetwórstwie. W praktyce dotyczy to głównie robotników rolnych zza wschodniej granicy. Tego rodzaju pracownicy sezonowi zapewniają pomoc przy zbiorach, przy pracach ogrodniczych, w warzywnictwie i sadownictwie (zbiory owoców miękkich) i podczas prac polowych. W Polsce zatrudnia się ich nawet kilkaset tysięcy.

Bezpieczeństwo i ciągłość pracy

Cele nowych wytycznych są następujące:

  1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom sezonowym i gospodarzom przebywającym na terenie gospodarstwa.
  2. Zapewnienie pracownikom zza granicy warunków do odbycia 14-dniowej kwarantanny w warunkach gospodarstwa, z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy i pobytu.
  3. Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie gospodarstwa, celem umożliwienia sprawnej identyfikacji osób z najbliższego kontaktu z osobami, które będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.
  4. Utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwie z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego.

Transport i procedury ochronne

W okresie obowiązywania na terenie Polski stanu epidemii, w  ramach procedur zapobiegawczych należy zapewnić sezonowym pracownikom transport i odpowiednie warunki kwarantanny. Konieczne jest też wdrożenie procedur ograniczających rozpowszechnienie się wirusa, a także odpowiednich procedur w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u jednego z pracowników. Dla każdej z powyższych sytuacji, przewidziano odrębne regulacje.

Uwzględniając konieczność zachowania ciągłości produkcji MRiRW i GIW podkreślają, że zasadne jest aby poszczególne elementy procedur zostały wdrożone jak najszybciej. Przy czym obiektywny brak możliwości natychmiastowego wdrożenia części procedur, nie powinien wstrzymywać wdrożenia pozostałych ich elementów. Z uwagi na zintegrowany i szczegółowy charakter nowych reguł, poniżej przytaczamy je w całości:

Transport i kwarantanna

Podczas realizacji procedury zapobiegawczej –  zapewnienia transportu i warunków kwarantanny, należy:

  1. Po przekroczeniu granicy Polski przez cudzoziemca dokonać , obok rutynowych działań służb, obowiązkowego pomiaru temperatury ciała oraz wpisu wszystkich osób przekraczających granicę, oprócz kierowcy, do sytemu EWP celem objęcia 14-dniową kwarantanną.
  2. Pracownicy winni otrzymać informację pisemną nt. ich obowiązków, zasad kwarantanny, postępowania w przypadku zachorowania (w języku polskim i ojczystym), co zapewnić ma pracodawca.
  3. Przewóz pracownika sezonowego do konkretnego gospodarstwa rolnego odbywa się transportem zorganizowanym (np. bus) lub transportem zapewnionym przez rolnika – transport indywidualny poprzez osobisty odbiór. Przy czym każda z osób, przed wejściem do pojazdu winna umyć i zdezynfekować ręce oraz założyć osłonę na nos i usta, do czasu dotarcia na miejsce docelowe; rekomenduje się przy tym, aby strefa kierowcy była oddzielona od strefy pasażera przesłoną. Kierowca jest zobowiązany do zastosowania się do aktualnych zasad wynikających z obowiązujących przepisów prawa.
  4. Czas przejazdu pracownika sezonowego od momentu przekroczenia granicy Polski do docelowego gospodarstwa nie może przekroczyć 24 h. Podczas przerw w trakcie przejazdu – korzystania np. z toalety – konieczne jest stosowanie osłon ust i nosa, rękawiczek lub dezynfekcji rąk przed i po czynnościach higienicznych.
  5. Po przyjeździe do miejsca docelowego pracodawca zatrudniający, zobowiązany jest do zgłoszenia Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej (właściwej ze względu na miejsce lokalizacji gospodarstwa), faktycznej listy osób zatrudnionych w gospodarstwie, zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny.
  6. Pracownik sezonowy odbywa 14-dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa (siedlisko gospodarstwa wraz z działkami do niego należącymi).
  7. Po przybyciu na teren gospodarstwa docelowego wymagane jest wykonanie wymazu do testu PCR, celem wykluczenia zakażenia koronawirusem. Organizacja i koszt wykonania testów leży po stronie zatrudniającego pracowników gospodarza. Każdy pracownik z dodatnim wynikiem testu, powinien jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowany w ramach izolacji instytucjonalnej.
  8. Podczas pierwszych 14-dni pobytu w gospodarstwie, w trakcie których pracownik jest objęty obowiązkiem odbywania kwarantanny, ma on możliwość świadczenia pracy z zastrzeżeniem, że obowiązuje go całkowity zakaz opuszczania gospodarstwa w okresie odbywania kwarantanny. Dodatkowo  ogranicza się do niezbędnego minimum kontakt z osobami zamieszkującymi dane gospodarstwo.
  9. W czasie odbywania kwarantanny Policja sprawuje dozór nad osobami obowiązanymi do jej odbycia, a złamanie obowiązku grozi karą w wysokości do 30 tys. zł (ok. 7 100 USD, 6 600 EUR, 190 840 UAH).
  10. Przewidziano też możliwość, by najwcześniej w 7 dniu kwarantanny, pobrać pracownikowi wymaz do badania PCR, a po otrzymaniu wyniku ujemnego, zwolnić go z odbywania dalszej części kwarantanny. W tym przypadku, koszt testu pokrywa rolnik u którego docelowo zatrudniony jest pracownik sezonowy. Natomiast w razie uzyskania wyniku dodatniego sposób postępowania określa dalsza cześć wytycznych.
  11. Należy też zapewnić osobom objętym kwarantanną, odpowiednie warunki zakwaterowania z pełnym węzłem sanitarnym i wydzielonymi pomieszczeniami do pobytu. W przypadku dużej liczby pracowników w gospodarstwie, należy wydzielić osobne kwatery (oddzielne wejścia), dla niewielkich grup osób – max do 10 pracowników – i tak zorganizować ich pobyt aby w okresie odbywania kwarantanny, grupy te nie stykały się ze sobą zarówno w pracy, jak i poza nią. Np. w pomieszczeniach socjalnych, podczas transportu na pole/miejsce wykonywania pracy, na podwórku, itp.,
    Takie postępowanie, w przypadku wykrycia zakażenia u jednego z pracowników, umożliwi odseparowanie tylko osób z danej grupy (10 pracowników), a nie wszystkich pracowników będących w kwarantannie.
  12. Zaleca się, aby pracownicy sezonowi w trakcie kwarantanny, którzy prowadzą zbiór owoców miękkich (maliny, truskawki, jagody itp.) i warzyw zielonych jedzonych na surowo (sałata, rukola, szpinak itd.) oraz pracujący przy obróbce (np. obieranie, krojenie owoców, porcjowanie etc) żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia, stosowali zarówno osłonę ust i nosa, jak również rękawiczki jednorazowe, które muszą być często zmieniane. Przy czym, wszelkie objawy choroby zakaźnej, w tym ze strony układu pokarmowego, spowodują odsunięcie pracownika od wszelkich prac związanych z żywnością.
  13. Należy także zapewnić systematyczne wietrzenie wszystkich pomieszczeń, w których przebywają ludzie.
  14. Należy również wyłączyć z użytkowania pomieszczenia, w których mogą tworzyć się skupiska ludzi, takie jak: wspólne sale telewizyjne, stołówki.
  15. Podczas pobytu w gospodarstwie, pracownik sezonowy,  musi mieć zapewniony ciągły dostęp do wody, mydła, środków do dezynfekcji rąk, papieru higienicznego jednorazowego (chusteczki higieniczne, ręcznik papierowy).  Kosze na odpady winny być wyłożone jednorazowymi workami itp. po to, aby zapewnić pracownikom możliwość zachowania wymagań higienicznych (właściwa higiena rąk, stosowanie odpowiednich środków do dezynfekcji, higiena podczas kaszlu, kichania).
  16. Zatrudniający pracowników sezonowych rolnik, powinien mieć listę telefonów do każdego z pracowników, a także przekazać pracownikom najważniejsze numery telefonów (pogotowie, powiatowa stacja sanitarna-epidemiologiczna, infolinia NFZ).

Ograniczanie roznoszenia wirusa

Procedury ograniczające rozpowszechnienie się koronawirusa zawierają następujące wytyczne:

  1. Gospodarstwo zapewnia zatrudnionym cudzoziemcom środki ochrony osobistej, w tym maseczki/ osłonę ust, nosa w zależności od potrzeb i specyfiki pracy, rękawiczki ochronne, środki do dezynfekcji rąk oraz do mycia i dezynfekcji powierzchni.
  2. Gospodarz wywiesza w miejscach zakwaterowania i wykonywania pracy instrukcje dot. mycia i dezynfekcji rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki (w języku polskim i języku ojczystym pracowników).
  3. Gospodarstwo dysponuje termometrem (optymalny bezdotykowy pomiar temp) – w przypadku innego termometru – dezynfekcja obowiązuje po każdym jego użyciu. Pomiar temperatury jest wykonywany u pracowników przynajmniej 1 raz dziennie przez wyznaczoną osobę – optymalnie przed rozpoczęciem pracy. Gospodarz powinien uzyskać zgodę pracownika na pomiar. Temperatura powyżej 370C kwalifikuje do odsunięcia pracownika od świadczenia pracy, pozostania na kwaterze i częstszego pomiaru temperatury. Jeśli temperatura rośnie – wskazana jest teleporada.
  4. Pracownicy powinni zostać zapoznani z wytycznymi dotyczącymi postępowania podczas epidemii takimi jak:
    1. Przed rozpoczęciem pracy, obowiązkowo należy umyć ręce wodą z mydłem.
    2. Należy zachować bezpieczną odległość od zewnętrznych rozmówców i współpracowników poza stanowiskiem pracy (na stanowisku pracy 1,5 m, poza rekomendowane są 2 m).
    3. Regularnie często i dokładnie należy myć ręce wodą z mydłem zgodnie z instrukcją znajdującą się przy umywalce i dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
    4. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do worka/kosza i umyć ręce.
    5. Trzeba też starać się nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu.
    6. Należy dołożyć wszelkich starań, aby stanowiska pracy były czyste i higieniczne, szczególnie po zakończonym dniu pracy (jeśli nie jest to pole).
    7. Wymóg to także dbałość o higienę w miejscu zakwaterowania; mycie i dezynfekcja toalet – przynajmniej 3 razy dziennie leży po stronie pracowników. Środki do mycia i dezynfekcji zapewnia gospodarz, który nadzoruje procesy higieniczne.
    8. Gospodarz zapewnia pranie odzieży, pościeli itp.; pranie powinno odbywać się w temperaturze, co najmniej 60 C z dodatkiem detergentu.
    9. Gospodarz zapewnia regularne (kilka razy w ciągu dnia) czyszczenie powierzchni wspólnych, z którymi stykają się pracownicy, np. klamki drzwi wejściowych, poręcze, blaty, oparcia krzeseł.
    10. Należy unikać powitań poprzez podawanie ręki.
  5. Zaleca się, aby praca w gospodarstwie odbywała się w niewielkich grupach (zalecane tak jak przy podziale na kwatery), z zachowaniem co najmniej 1,5 metrowej odległości między pracownikami lub praca w maseczkach.
  6. Zaleca się wprowadzenie różnych godzin przerw, zmniejszenie liczby pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. przez rozłożenie przerw na posiłki).
  7. Pomiędzy wymianą grup należy zachować odstęp czasowy umożliwiający przewietrzenie pomieszczenia pracy (jeśli odbywa się ona w pomieszczeniu), ewentualnie przeprowadzenie czynności porządkowych, w tym dezynfekcji powierzchni narażonych na częste dotykanie, w zależności od rodzaju pomieszczenia i specyfiki pracy.
  8. Posiłki powinny być pracownikom dostarczane w pojemnikach zbiorczych, aby mogli rozdzielić dania w poszczególnych grupach, lub w naczyniach jednorazowych. Jeśli stosowane są naczynia i sztućce wielorazowego użytku, powinny być myte w bieżącej wodzie z użyciem detergentu w temperaturze. powyżej 600C, a o ile to możliwe – wyparzanie. Dopuszcza się, aby pracownicy posiadali swoje naczynia i sztućce, do użytki wyłącznie indywidualnego.
  9. Przy pracach na polu, jak również innych pracach rolniczych np. sortowanie, obieranie, krojenie, stanowiska pracy poszczególnych osób muszą być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra. Jeśli nie można zapewnić takiej odległości  to pracownicy powinni stosować środki ochrony osobistej związanej ze zwalczaniem epidemii, a więc przede wszystkim
  10. Rekomenduje się wyznaczenie w gospodarstwie osób/ osoby do kontaktu z pracownikami sezonowymi, które będą odpowiedzialne m.in. za transport na pole i dostarczanie żywności oraz realizację najpilniejszych potrzeb życiowych pracowników. Osoby te mają ściśle przestrzegać zasad higieny i reżimu sanitarnego (w tym: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, zachowanie odległości od innych osób min. 2 m, mycie rąk).
  11. Rekomenduje się wyznaczenie w gospodarstwie osób/ osoby do kontaktu zewnętrznego – osoba nie może mieć kontaktu z pracownikami sezonowymi i innymi, przebywającymi w kwarantannie. Osoby te mogą kontaktować się z otoczeniem gospodarstwa w tym dostarczać płody rolne do skupu, realizować zakupy itp., pod warunkiem, że nie występują u nich objawy wskazujące na chorobę zakaźną.
  12. W razie, gdy w gospodarstwie wystąpi przypadek zachorowania, gospodarstwo kontynuuje swoją produkcję, z wyłączeniem tej jego części, w której wystąpiło zdarzenie.

Podejrzenie zakażenia

Ważną częścią omawianych wytycznych są procedury wdrażane w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia zakażenia koronawirusem u pracownika. W takich okolicznościach:

  1. Każdy pracownik z dodatnim, potwierdzonym badaniami wynikiem, powinien jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowany w ramach izolacji instytucjonalnej.
  2. Pozostali pracownicy powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów zabronione jest świadczenie pracy. Powinni oni także pozostać w miejscu zakwaterowania i skontaktować się telefonicznie ze wskazaną osobą odpowiedzialną za monitorowanie sytuacji.
  3. Osoba wyznaczona w gospodarstwie do kontaktu z kwarantannowanymi pracownikami, po otrzymaniu powyższego sygnału, powiadamia gospodarza/ pracodawcę i kontaktuje się z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną w celu ustalenia postępowania. A w razie pogarszania się stanu zdrowia pracownika z nr 999 lub 112.
  4. Zaleca się także bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach  gis.gov.pl  lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.
  5. W przypadku wystąpienia u pracownika wykonującego swoje zadania na stanowisku pracy, niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem, należy niezwłocznie odsunąć go od pracy i przewieść transportem indywidualnym do miejsca zakwaterowania. Osoba powinna mieć osłonięte usta i nos. Należy powiadomić właściwą miejscowo powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń oraz postępować jak w pkt. C.3.
  6. Pracownik powinien oczekiwać na transport medyczny w wyznaczonym pomieszczeniu, w którym jest możliwe czasowe odizolowanie go od innych osób.
  7. Zaleca się ustalenie obszaru w obiekcie, w którym poruszał się i przebywał pracownik, przeprowadzenie rutynowego sprzątania tego obszaru, zgodnie z obowiązującymi procedurami oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
  8. Rekomenduje się stosowanie się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury, w tym w stosunku do innych osób, biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.

Wcześniejsze działania władz

Dodajmy, że wcześniej Rząd i podległem mu instytucje, podejmował już działania zmierzające do zapewnienia warunków i udogodnień dla przyjmowania zagranicznych pracowników. Uproszczono np. przepisy związane z prawem pobytu obcokrajowców w naszym kraju w czasie pandemii. Obecnie mogą oni legalnie przebywać w Polsce, nawet po upływie ważności wizy i legalnie pracować podczas stanu epidemii, a także w okresie do 30 dni po niej.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródła: MRiRW, GIS
Foto: Pixabay