Przed nami jeszcze pogodna noc z umiarkowanym zachmurzeniem, jednak już jutro chmur wyraźnie przybędzie i wieczorem między Olsztynem a Gdańskiem zacznie padać niewielki, ciągły opad deszczu.
Zanim to nastąpi w nocy mroźnie będzie od Podlasia po północ Lubelskiego, Mazowsze, Łódzkie, południe WIelkopolski oraz w wielu regionach Dolnego Śląska. Najcieplej powinno być między Szczecinem a Gorzowem oraz w rejonie Katowic i Chrzanowa. W ciągu dnia powieje umiarkowany wiatr z północy na wschodzie i w centrum kraju oraz słaby nad resztą kraju.
Im bliżej wieczora tym więcej chmur. Najpierw rozpada się w rejonie Żuław w dalszej części nocy deszcz spadnie miejscami w pasie od Kaszub po Podlasie, Mazowsze, Lubelskie- punktowo do 5-6 mm. Noc z piątku na sobotę z racji chmur cieplejsza z temperaturą dodatnią ale w niedzielę o świcie ponownie w wielu miejscach chwyci przymrozek. Widać także stopniowo ocieplenie zatem nocne przymrozki będą stopniowo na coraz mniejszym obszarze i będą słabsze aż zanikną całkowicie do połowy maja.
Decyzja RPP oznacza, że stopa referencyjna zmalała do poziomu 5,25 proc. To pierwsza zmiana od października 2023 roku.
Podstawowe stopy procentowe NBP
Kolejna obniżka stóp najbardziej prawdopodobna jesienią
Z wypowiedzi prezesa NBP A. Glapińskiego na konferencji prasowej z 08.05.2025 wynika, że kolejne dostosowanie stóp procentowych do napływających danych, w tym inflacji, możliwe jest w lipcu, ale najbardziej prawdopodobne jesienią.
Obniżka stóp wynika m.in. z niższej inflacji
Wskazano, że obniżka stóp stanowi dostosowanie do niższej bieżącej i prognozowanej inflacji, obniżania się dynamiki płac i słabszych danych o koniunkturze gospodarczej.
Niższe stopy procentowe to niższe oprocentowanie kredytów
Obniżki stóp procentowych mają wpływ nie tylko na obecnych kredytobiorców, ale jeszcze większy na przyszłych. Osoby które obecnie rozglądają się za kredytem będą w lepszej sytuacji po obniżce stóp procentowych, gdyż będą miały lepszą zdolność kredytową. Może zatem wzrosnąć zainteresowanie kredytami.
Niższe stopy spowodują spadek oprocentowania lokat
Jednocześnie decyzja RPP jest oczywiście niekorzystna dla wszystkich, którzy trzymają swoje oszczędności na lokatach bankowych, czy w obligacjach skarbu państwa. Te zapewne spadną w najbliższym czasie, ograniczając możliwości ochrony oszczędności przed inflacją.
Raport MRiRW pokazuje, że ceny średnie krajowe ośmiu (z jedenastu) raportowanych zbóż* spadły w krajowych punktach skupu w tygodniu kończącym się 27-go kwietnia 2025 roku. Skala zmian cen średnich mieściła się w zakresie od -6,5% (jęczmień browarniany) do +0,7% (jęczmień konsumpcyjny).Jednocześnie średnia cena zakupu rzepaku* wzrosła w zakładach tłuszczowych o 15 zł do 2.480 zł/t.
* – Uwaga! Ceny średnie skupu zbóż i rzepaku obejmują często dostawy z wcześniej podpisanych umów i mogą znacznie odbiegać od aktualnych cen na rynku.
Ceny średnie zakupu zbóż w podmiotach skupowych w Polsce – tabela
Młyny płaciły za pszenicę więcej od firm handlowych
Cenę średnią krajową skupu pszenicy konsumpcyjnej (młyny i firmy handlowe) ustalono na 927 zł/t po spadku o 1 zł w skali tygodnia. W poszczególnych makroregionach (Centralno-Wschodni, Południowy i Północno-Zachodni) ceny średnie skupu ustalono w wąskim przedziale 910 – 934 zł/t.
Bardziej szczegółowe dane pokazują, że młyny płaciły w 17 tygodniu tego roku za ziarno pszenicy średnio ok. 931 zł/t, podczas gdy handlowcy ok. 913 zł/t (-37 zł w skali tygodnia).
Średnie ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej w Polsce (wykres)
Ceny zbóż paszowych
W raportowanym tygodniu w skupie lekko przeważały zboża paszowe, a ich udział pozostał na poziomie 58%. W tym kukurydza stanowiła 23%, a pszenica paszowa 24% całego skupu zbóż.
Cena średnia krajowa pszenicy kupowanej na cele paszowe spadła o 5 zł do 914 zł/t, a w makroregionach ceny średnie płacone za ziarno paszowe pszenicy mieściły się w przedziale 896 – 929 zł/t.
Handlowcy płacili za pszenicę paszową więcej niż firmy paszowe
Jednocześnie firmy paszowe kupowały pszenicę średnio po 901 zł/t, a pośrednicy płacili 931 zł/t.
Średnie ceny skupu pszenicy paszowej w Polsce od 2021 roku (wykres)
Handlowcy płacili za kukurydzę najwięcej od sierpnia 2024 roku
Cena średnia krajowa kukurydzy suchej ustalona została na 905 zł/t, czyli 4 zł/t wyżej w skali tygodnia. W makroregionach ceny średnie tego zboża zamknęły się w przedziale 898 – 909 zł/t.
W skali kraju handlowcy płacili za kukurydzę średnio 912 zł/t (najwięcej od 34-tygodnia 2024 roku), a firmy paszowe 894 zł/t (-3 zł w skali tygodnia).
Średnie tygodniowe ceny skupu kukurydzy suchej w Polsce (wykres)
Ceny rzepaku według MRiRW
Dane MRiRW pokazują, że w tygodniu kończącym się 27-go kwietnia 2025 roku średnia cena zakupu rzepaku wzrosła w zakładach tłuszczowych o 15 zł do 2.480 zł/t*. Oznacza to cenę o blisko 30% wyższą niż rok temu. Dla porównania, seria najbliższa kontraktu na rzepak w Paryżu wyceniana była na koniec omawianego tygodnia znacznie niżej, bo na 2,217 zł/t.
Ceny średnie skupu rzepaku w Polsce
* – Uwaga! Ceny średnie skupu rzepaku obejmują często dostawy z wcześniej podpisanych umów i mogą znacznie odbiegać od aktualnych cen na rynku.
Jak i kiedy wykonać zabieg T2? W Polsce ochrona fungicydowa zbóż do odgrywa kluczową rolę w walce z chorobami liści. Do najważniejszych, szczególnie w pszenicy ozimej należą mączniak prawdziwy, septorioza paskowana liści pszenicy, brunatna plamistość liści oraz rdza brunatna i żółta. To właśnie zabieg T2 ma chronić organy przed wspomnianymi patogenami.
Zabieg T2 – rosnąca presja chorób
Najczęściej uprawianą grupą roślin w Polsce są zboża, w którym największy udział stanowi pszenica ozima. Ich łączny areał zasiewów przekracza 3/4 użytkowanych gruntów rolnych. Względy ekonomiczne, jak również postępujący proces specjalizacji w rolnictwie zachęcają do coraz częstszej uprawy zbóż po sobie. Gospodarowanie w warunkach silnego wysycenia płodozmianu zbożami wywołuje zwiększone zagrożenie porażenia podstaw źdźbeł, liści i kłosów przez choroby powodowane przez grzyby patogeniczne. Sprawcy chorób zbóż zakłócają procesy fizjologiczne a ich szkodliwe działanie polega na redukowaniu powierzchni asymilacyjnej, ograniczaniu intensywności fotosyntezy i zwiększaniu transpiracji roślin oraz na zaburzeniu przemieszczania się produktów fotosyntezy z liści do kłosów.
Jeśli dojdą do głosu niekorzystne warunki klimatyczno-pogodowe to możemy się spodziewać występowania epifitycznego chorób grzybowych zbóż, które będą przyczyną dużych strat w ich plonowaniu, jesli nie zostanie zastosowana odpowiednia ochrona fungicydowa zbóż. W obliczu narastającego zagrożenia ze strony chorób grzybowych, skuteczna ochrona fungicydowa zbóż staje się kluczowym narzędziem w utrzymaniu wysokiego poziomu plonów.
Co w trawie piszczy?
Nowoczesna uprawa zbóż polega na zapewnieniu optymalnych warunków rozwoju roślin i aby tego dokonać musi mieć ona charakter kompleksowy i zintegrowany. Rozpoczynając nowy sezon wegetacyjny, jak co roku powstaje pytanie jakie choroby będą stanowić największe jego zagrożenie i jak najefektywniej je zwalczyć? Aby skutecznie niszczyć wroga należy dobrze go poznać: jego biologię, typowe i mniej typowe objawy oraz organy, które poraża. Wczesne rozpoznanie umożliwia skuteczne zaplanowanie działań, takich jak ochrona fungicydowa zbóż.
Ważne jest także prognozowanie jego rozwoju na podstawie warunków pogodowych i informacji agrotechnicznych takich jak termin siewu, zagęszczenie uprawy, przedplon, wrażliwość uprawianej odmiany. Mając taką wiedzę, posługując się progami szkodliwości i bacznie obserwując przez cały sezon wegetacyjny swoje plantacje na pewno wybierzemy najlepszy moment na wykonanie zabiegu ochronnego. Bardzo ważnym elementem skutecznej ochrony zbóż przed chorobami jest prawidłowy dobór środka a także termin wykonania zabiegu.
Zabieg T2 w trzy zabiegowej strategii
W uprawie pszenicy ozimej ochrona fungicydowa zbóż jest podzielona najczęściej na trzy terminy aplikacji. Pierwszy zabieg (T1), powinien być wykonany w fazie strzelania w źdźbło do fazy pierwszego, drugiego kolanka. To jedyny możliwy moment na zwalczenie chorób podstawy źdźbła i ograniczenie porażenie wczesnych chorób liści. Ukazanie się liścia flagowego jest oznaką, że można wykonać kolejny zabieg T2 w celu pełnej ochrony liści przed chorobami. Środki grzybobójcze zastosowane wczesną wiosną działają już słabo lub przestają działać. W tym czasie bardzo ważne jest precyzyjne wykonanie zabiegu, ponieważ nie można dopuścić do zmniejszenia powierzchni asymilacyjnej liścia flagowego i podflagowego, które w dużej mierze odpowiadają za produkcję asymilatów, a te trafiając do budującego się ziarna w kłosie za plon.
Trzeba pamiętać, że wykonując zabieg w celu ochrony górnych liści chronimy również kłos, który w tym czasie nie jest jeszcze widoczny. Właściwie zaplanowana ochrona fungicydowa zbóż (zabieg T2) jest jedną z najważniejszych decyzji, ponieważ zabieg ten ma bezpośredni wpływ nie tylko na wysokość, a także jakość plonu ziarna. Kolejny, trzecie zabieg (T3), jeśli zaistnieje taka potrzeba, będziemy mogli wykonać w fazie końca kłoszenia lub początku kwitnienia.
Objawy brunatnej plamistości liści – pszenica ozima. B. KrzyzińskaRdza żółta zbóż i traw porażająca rośliny pszenicy ozimej. B. KrzyzińskaRdza żółta zbóż i traw porażająca rośliny pszenicy ozimej. B. KrzyzińskaSilnie porażenie pszenicy ozimej przez septoriozę paskowaną liści. B. KrzyzińskaPorażenie liści pszenicy ozimej przez mącznika prawdziwego. B. KrzyzińskaPorażenie pszenicy ozimej przez rdzę brunatną. B. Krzyzińska
Znany mączniak prawdziwy
Powszechnie występująca chorobą w uprawie zbóż jest mączniak prawdziwy. Jego symptomy możemy obserwować na wszystkich częściach nadziemnych i we wszystkich fazach rozwojowych począwszy od drugiego liścia. Wczesne objawy choroby mają postać chlorotycznych przebarwień, na których wkrótce pojawiaja się białawy, puszysty naloty grzybni, wytwarzający duże ilości zarodników konidialnych. Plamy szybko się powiększają i pokrywają coraz większe powierzchnie liści a także pochew liściowych i źdźbeł. Starsza grzybnia może zmienić zabarwienie na szare lub brązowe tworząc wojłokowaty nalot.
W maju i czerwcu pojawiają się na niej czarne, owocniki grzyba – klejstotecja. Choroba poraża zielone organy roślin, a grzyb atakuje tylko zewnętrzne warstwy epidermalne rośliny i pobiera składniki pokarmowe z komórek gospodarza za pomocą specjalnych ssawek, rzadko zabijając swojego żywiciela. Optymalna temperatura do rozwoju tego patogena to 15-20°C, ale rozwija się także już w temperaturze kilku stopni powyżej 0. Zarodniki tego grzyba nie potrzebują do kiełkowania wody, ponieważ same zawierają jej około 75%, a jedynie wysokiej wilgotności powietrza. Zabieg powinniśmy wykonać po zaobserwowaniu pierwszych objawów porażenia na liściu podflagowym lub flagowym.
Septorioza paskowana liści w natarciu
Z roku na rok coraz częściej widzi się porażenie liści przez septoriozę paskowaną liści niż przez septoriozę plew. Choroba ta nabiera coraz większego znaczenia gospodarczego. Dotychczas głównym rejonem jej występowania były kraje o klimacie chłodnym i wilgotnym. Grzyb ten doskonale się rozwija w temperaturze 10-16°C i zwilżeniu liści trwającym 24-48 godzin. Takie ostatnio są u nas zimy, umiarkowanie chłodne i raczej deszczowe niż śnieżne, co daje doskonałe warunki do rozwoju tej choroby w okresie jesienno-zimowym i jest przyczyną powstawania pierwotnego źródła infekcji. Poraża ona głównie liście od fazy krzewienia, często bardzo silnie aż do ich zaschnięcia.
Jej typowe objawy to ułożone wzdłuż nerwów w charakterystyczne paski nekrozy barwy brązowej z czarnymi punktami – piknidiami. Decyzję o zastosowaniu ochrony chemicznej uzasadnia 10-20% powierzchni porażonej liścia podflagowego oraz 5-10% powierzchni porażenia liścia flagowego lub 1% liści z owocnikami septoriozy paskowanej. W takich przypadkach szybka i celowna ochrona fungicydowa zbóż jest kluczowa dla ograniczenia strat plonu.
Brunatna plamistość liści
Brunatną plamistość liści możemy obserwować w uprawach pszenicy, pszenżyta i rzadziej żyta pod postacią owalnych plam barwy żółtej z brunatnym punktem w centrum i wyraźną chlorotyczną obwódką. Stanowią one zagrożenie ograniczając powierzchnię asymilacyjną liści. Jej nasilenie jest zmienne i zależy od panujących warunków meteorologicznych jak i od płodozmianu. Ma ona duże znaczeniu na uprawach prowadzonych po przedplonie zbożowym oraz bezorkowym systemie uprawy, dlatego że jej głównym źródłem infekcji są resztki pożniwne. Patogen ten na plantacji pojawia się później ponieważ lubi wyższe temperatury (20-28°C), ma stosunkowo krótkim okresie inkubacji wynoszącym 3-8 dni. Zwalczamy go gdy na 5% liści wystąpią pierwsze symptomy porażenia.
Pojawienie się chlorotycznych plam na liściach pszenicy, pszenżyta i żyta często poprzedza obecność uredinii – skupisk urediniospor rdzy brunatnej, które początkowo są lekko wzniesione, poduszeczkowate, owalne lub prawie okrągłe, koloru jasnobrązowego do rudego. Z wieloletnich obserwacji zdrowotności upraw zbóż wynika, że nasilenie wystąpienia rdzy brunatnej w rejonie Polski południowej przypada na koniec maja i w czerwcu. W tym czasie odpowiednio dobrana ochrona fungicydowa zbóż pozwala na skuteczne ograniczenie rozwoju patogenu. Jest to związane z wymogami termicznymi patogena, dla którego optymalna temperatura rozwoju jest wyższa niż dla innych grzybów (10-20°C). Ponieważ patogen poraża rośliny w stosunkowo późnych fazach rozwojowych umiejscawia się głównie na górnych liściach: podflagowym i flagowym.
Środki stosowane do ochrony liści przed rdzą brunatną powinny więc charakteryzować się długotrwałą i wysoką aktywnością biologiczną. Rdza brunatna jest chorobą, która rozwija się bardzo szybko. Czas od infekcji do możliwej szybkiej ekspansji choroby wynosi w zależności od temperatury 5-10 dni. Zakażeniu sprzyja także wysoka wilgotność powietrza – powyżej 80% (dużo rosy) oraz minimum 5 godzin nasłonecznienia dziennie. Skuteczna ochrona fungicydowa zbóż wymaga tu szczególnej precyzji i dopasowania terminu zabiegu do warunków pogodowych i fazy rozwoju rośliny.
Rdza żółta
Rdza żółta zbóż i traw w warunkach chłodnej (9-13°C) i wilgotnej pogody może pojawić się w uprawach zbóż już wiosną. Do czynników pogodowych przyczyniających się do rozwoju epidemii należą także obecność i siła wiatru, która powoduje osuszanie urediniospor, przedłużając ich żywotność. Urediniospory wymagają co najmniej 3 godz. ciągłej wilgotności na powierzchni roślin w celu skiełkowania i infekowania komórek gospodarza. Szczególnie szkodliwe dla plonu jest porażenie liścia flagowego pszenicy i pszenżyta w fazie dojrzałości mlecznej. Porażone mogą być także kłosy, plewy, ości i ziarna.
Rdza żółta jest patogenem bezwzględnym, rozwijającym się wyłącznie na żywej tkance. Uredinia o barwie żółto pomarańczowej i o wydłużonym kształcie, lekko wzniesione powstają pod skórką i są ułożone liniowo, między nerwami. Rzędy urediniów tworzą żółte paski o długości kilku centymetrów. Należy pamiętać, że u odmian wrażliwych już pierwsze objawy porażenia zarówno przez rdzę żółtą jak i brunatną na liściu podflagowym lub flagowym powinny być sygnałem do wykonania zabiegu.
Jak zwalczyć wroga?
Jak już potrafimy określić z jakim patogenem mamy do czynienia i wiemy, że jest on na polu w zagrażającej ilości oraz dodatkowo istnieją doskonałe warunki agrometeorologiczne do jego rozwoju nie pozostaje nam nic innego jak odpowiednie dobranie środka ochrony roślin. Fungicyd idealnie dopasowany do sytuacji na naszej plantacji pozwoli nam na uzyskanie sukcesu. Do ochrony zbóż na rynku dostępnych jest ponad 400 fungicydów (tab. 1). Oparte są one jednak na zaledwie 27 substancjach aktywnych z czego ponad 85% należy do zaledwie 3 grup chemicznych: strobilurin, triazoli i karboksyamidów charakteryzujących się różnym mechanizmem działania.
Zróżnicowane działanie substancji czynnych
Związki z grupy strobilurin mają działanie mezostemiczne, polegające na wiązaniu się tej substancji z warstwą wosku pokrywającą organy zbóż, która stamtąd jest przemieszczana przestworami międzykomórkowymi do wnętrza roślin oraz na zewnątrz roślin na zasadzie dyfuzji. Substancje te mają działania prewencyjne, dlatego ważne jest ich stosowanie przed lub na początku infekcji. Korzystne jest także ich zastosowanie w terminie (zabieg T2) samodzielnie lub w mieszaninie ze względu na działanie stymulujące procesy fizjologiczne i opóźniające starzenie się górnych liści roślin, co przedłuża ich żywotność oraz pozwala na lepsze wypełnienie ziarna.
Karboksyamidy uniemożliwiają natomiast kiełkowanie zarodników grzybów i powodują zahamowanie wzrostu strzępki kiełkowej na powierzchni rośliny. Jeśli jednak doszło do przeniknięcia grzyba do rośliny, wówczas dzięki systemicznym właściwościom następuje długotrwałe wstrzymanie dalszego rozwoju grzybni.Triazole, działają układowo i przemieszcza się w roślinie do wszystkich jej organów, charakteryzują się szerokim spektrum działania, szybkim pobieraniem przez roślinę, długim okresem działania oraz dużą odporność na zmywanie przez deszcz. Triazole w dużym stopniu działają leczniczo, szybciej hamują rozwój chorób, co jest szczególnie ważne przy dużej presji infekcyjnej.
Rotować mechanizmy działania
Wybierając fungicyd pamiętajmy, aby do każdego zabiegu stosować środki zawierające różne substancje aktywne, ale też z różnych grup chemicznych o innym mechanizmie działania, aby nie powodować odporności patogenów na środki grzybobójcze. Czytajmy etykiety, zwracajmy uwagę na to jaką substancję użyliśmy w poprzedniej aplikacji, aby uniknąć jej powielania w kolejnej. Nie jest to proste zadanie, ponieważ niektóre substancje aktywne są używane w ponad 122 lub w 111 dostępnych środkach grzybobójczych, co stanowi ponad ¼ dostępnego asortymentu (tab. 1 i 2).
Na razie nie możemy narzekać ponieważ do wyboru mamy jeszcze około 300 fungicydów. Większość substancji aktywnych jednak jest zagrożona wycofaniem z rynku UE w najbliższy 3 latach. Dlatego tym bardziej należy postępować nieschematycznie i rozważnie aby dobrze wykorzystać coraz szczuplejszą pulę możliwych do zastosowania fungicydów.
Zabieg T2 – nie zwlekaj
Co roku wielu plantatorów popełnia te same błędy czeka, kiedy objawy wystąpienia chorób są silnie widoczne na roślinie. Trzeba pamiętać, że efektywność fungicydów jest najwyższa wtedy, kiedy zabieg wykonany jest zapobiegawczo lub interwencyjnie, na początku wystąpienia objawów chorobowych. Nie można zapominać, że o wysokości plonu w 80% decyduje dobra ochrona liścia podflagowego, flagowego i kłosa. Należy więc z dużą starannością dobierać odpowiedni fungicyd. Dobra ochrona liści i kłosów jest możliwa dzięki zastosowaniu fungicydu charakteryzującego się wysoką skutecznością, szerokim spektrum działania i długotrwałą aktywnością.
Zabieg T2 – podsumowanie
Optymalna ochrona roślin, w tym ochrona fungicydowa zbóż, polega na dokładnej diagnozie i lustracji pól, zastosowaniu progu szkodliwości i prognozie porażenia (wyciągnięciu właściwych wniosków z danych agrometeorologicznych i biologicznych). Zastosowanie właściwej ochrony, szczególnie w terminie (zabieg T2) jest jedną z najważniejszych decyzji, ponieważ zabieg ten ma bezpośredni wpływ na wysokość, a także jakość plonu ziarna. Warto też zawsze mieć na uwadze fakt, że stan porażenia roślin przez grzyby chorobotwórcze w aktualnym sezonie ma silny wpływ na ich zdrowotność w następnym sezonie wegetacyjnym.
Według Oil World, w marcu 2025 r. Australia znacząco zwiększyła eksport rzepaku do krajów UE – do 719 tys. ton w porównaniu do 250 tys. ton w marcu 2024 roku. Jednocześnie łączna wielkość eksportu australijskiego rzepaku osiągnęła w marcu rekordowy poziom – 907 tysięcy ton. ton, co stanowi 74% więcej w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
Unijny import rzepaku z Australii wzrósł w tym sezonie o 72% – r/r
Dane KE pokazują, że kraje Unii Europejskiej sprowadziły od początku sezonu z Australii 2,346 mln ton nasion rzepaku, co oznacza wyrównanie wielkości importu z tego kierunku z importem ukraińskich nasion. Dla porównania, w analogicznym okresie sezonu 2023/24 było to 1,365 mln ton.
Pochodzenie rzepaku importowanego do UE-27
W tym samym czasie dostawy rzepaku z Australii do Japonii znacznie spadły – o 60 (104) tys. ton. ton, Bangladesz – 7 (52) tysięcy. ton i Meksyk (nie zrealizowano żadnych dostaw, w porównaniu z 33 tys. ton w marcu 2024 r.), gdyż kraje te powróciły do zakupu rzepaku z Kanady.
W I kwartale 2025 roku australijski eksport rzepaku zwiększył się o 30%
Od początku 2025 r. (styczeń-marzec). Australia wysłała 2,2 mln ton rzepaku, o 30% więcej niż w pierwszym kwartale 2024 r. W szczególności do UE dostarczono 1,62 mln ton w porównaniu do 0,81 mln ton w roku ubiegłym.
Łączny eksport australijskiego rzepaku od początku bieżącego sezonu (październik 2024 r. – marzec 2025 r.) osiągnął już 3,7 mln ton, w porównaniu z 3,22 mln ton w roku ubiegłym. Jednak znaczne wolumeny eksportu w pierwszych miesiącach sezonu mogą ograniczyć dalszy eksport do września 2025 r.
Przypomnijmy, że analitycy ABARES szacują tegoroczne zbiory rzepaku w Australii na 6,45 mln ton (poprzednie szacunki – 5,9 mln ton).
Produkcja rzepaku w Australii według USDA – wykres
Gorąca i sucha pogoda zagraża zbiorom pszenicy w głównym regionie uprawy zbóż w Chinach, prowincji Henan – piszą największe agencje informacyjne. Ryzyko związane z produkcją podstawowego produktu spożywczego pojawia się w czasie, gdy Pekin zmaga się z zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu wojny handlowej ze Stanami Zjednoczonymi.
Władze Henanu ostrzegają, że najbliższych dniach w większej części regionu „ wystąpi ryzyko wystąpienia gorących i suchych wiatrów” przy temperaturach sięgających 35°C i niskim poziomie wilgotności gleby. Może to mieć negatywny wpływ na wzrost upraw.
W przypadku braku środków łagodzących zmiany klimatu Chiny mogą zostać zmuszone do zwiększenia importu pszenicy, aby zapewnić sobie dostawy ziarna wysokiej jakości.
Zakupy zbóż, w tym pszenicy w Chinach gwałtownie spadły w zeszłym roku po tym, jak władze zaleciły przedsiębiorcom ograniczenie importu w celu wsparcia krajowych cen i rolników.
Władze apelują do rolników, aby nawadniali swoje pola i stosowali nawozy oraz środki ochrony roślin w odpowiednim czasie, aby zmniejszyć ryzyko nieurodzaju, poinformowało oficjalne konto rządu Henanu na WeChat.
Prowincja Henan odpowiada za prawie jedną trzecią całkowitej produkcji pszenicy w Chinach, około 38 milionów ton w 2024 r. Służby meteorologiczne poinformowały, że susza na północy kraju potrwa przez następne dziesięć dni, podczas gdy na południu spodziewane są ulewne deszcze, które mogą uszkodzić uprawy.
Raport FAO informuje, że wskaźnik cen mięsa, który naśladuje światowe ceny różnych kategorii mięsa, wyniósł średnio 121,6 punktów w kwietniu. Oznacza to wzrost o 3,7 punktów (3,2 procent) w porównaniu z marcem i 5,0 punktów (4,3 procent) w porównaniu z wartością wskaźnika sprzed roku. W kwietniu wzrosły ceny we wszystkich kategoriach mięsa.
Indeks międzynarodowych cen mięsa FAO – wykres
Najmocniej podrożała wieprzowina
Ceny mięsa wieprzowego odnotowały największy wzrost. Wzrost ten został wsparty wyższymi notowaniami w Unii Europejskiej z powodu silniejszego globalnego popytu importowego, po przywróceniu statusu wolnego od pryszczycy w Niemczech i zniesieniu powiązanych ograniczeń przez importerów, dodatkowo wzmocnionego przez zwiększony sezonowy popyt związany ze świętami wielkanocnymi.
Ceny mięsa wołowego
Ceny mięsa wołowego również wzrosły, szczególnie w Australii i Brazylii, pośród stałego popytu importowego i ograniczonej globalnej dostępności.
Ceny mięsa baraniego
Ceny mięsa baraniego również wzrosły, odzwierciedlając silne zainteresowanie zakupami na kluczowych rynkach.
Ceny mięsa drobiowego
Tymczasem ceny mięsa drobiowego wzrosły umiarkowanie, szczególnie w Brazylii, gdzie silny popyt zewnętrzny i spowolnienia przetwórstwa związane ze świętami ograniczyły dostawy eksportowe i zwiększyły presję wzrostową na ceny.
Dzisiaj (07.05.2025) GUS opublikował swój comiesięczny raport na temat zarobków w listopadzie 2024 roku. Okazuje się, że najczęściej wypłacane wynagrodzenie w gospodarce narodowej jest znacznie niższe od średniej. Szczegółowy raport informuje, między innymi, o tym w jakich branżach zarabia się najwięcej, a w jakich najmniej. Poniżej znajdziemy też informacje o wynagrodzeniach według wieku, lokalizacji przedsiębiorcy oraz płci. Potwierdza się fakt, że kobiety zwykle zarabiają mniej od mężczyzn, ale są branże w których to kobiety otrzymują wyższe wynagrodzenie. Przoduje pod tym względem budownictwo z zarobkami kobiet wyższymi o ponad 1/3 od mężczyzn.
Mediana wynagrodzeń brutto była w listopadzie o 18,3% niższa od średniego wynagrodzenia
Według raportu GUS w analizowanym miesiącu mediana (wartość środkowa) wynagrodzeń miesięcznych brutto w gospodarce narodowej była niższa o 18,3% od przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto w tym miesiącu.
Mediana wynagrodzeń miesięcznych brutto w gospodarce narodowej wyniosła 6842,00 zł
Mediana wynagrodzeń w gospodarce narodowej w listopadzie 2024 r. wyniosła 6842,00 zł. Oznacza to, że połowie zatrudnionych zostało wypłacone wynagrodzenie nie wyższe niż ta kwota, a druga połowa otrzymała wynagrodzenie nie niższe.
Wartość mediany w zależności od płci
Wartość mediany wynagrodzeń różniła się w zależności od płci – w przypadku mężczyzn wyniosła 7077,60 zł i była o 462,14 zł wyższa niż dla kobiet.
Wartość mediany w zależności od wieku
Biorąc pod uwagę wiek zatrudnionych, najwyższą wartość mediany wynagrodzeń odnotowano w grupie wieku 35-44 lata ‒ wyniosła ona 7119,00 zł. Z kolei według wielkości podmiotu, najwyższą wartość mediany wynagrodzeń notowano w podmiotach o liczbie pracujących 1000 i więcej osób – 8132,27 zł.
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w gospodarce narodowej wyniosło 8797,56 zł
Przeciętne wynagrodzenie w gospodarce narodowej w listopadzie 2024 r. wyniosło 8376,58 zł.
Przeciętne wynagrodzenie w zależności od płci
Wśród mężczyzn wyniosło ono 8797,56 zł, co stanowiło 105,0% przeciętnego wynagrodzenia ogółem. Natomiast przeciętne wynagrodzenie kobiet wyniosło 7940,65 zł, czyli 94,8% przeciętnego wynagrodzenia ogółem.
Przeciętne wynagrodzenie w zależności od wieku i wielkości podmiotu
Pod względem wieku zatrudnionych, najwyższe przeciętne wynagrodzenie notowano w grupie wieku 45‒54 lata (8819,15 zł), a biorąc pod uwagę wielkość podmiotu – w jednostkach o liczbie pracujących 1000 i więcej osób (9993,01 zł).
Wynagrodzenia w układzie terytorialnym
Wynagrodzenia w gospodarce narodowej w listopadzie 2024 r. były zróżnicowane terytorialnie ze względu na miejsce zamieszkania zatrudnionych, jak i według miejsca siedziby podmiotu.
Biorąc pod uwagę wynagrodzenia zatrudnionych w gminach według miejsca siedziby podmiotu, różnica między najwyższą i najniższą wartością mediany wyniosła 8104,61 zł, przy czym w ok. 16% gmin mediana wynagrodzeń była równa bądź niższa niż 5 tys. zł.
Natomiast według miejsca zamieszkania zatrudnionych tylko w 0,1% gmin mediana wynagrodzeń była równa lub niższa niż 5 tys. zł, a różnica między najwyższą i najniższą wartością mediany wynagrodzeń wyniosła 4574,73 zł.
Wynagrodzenia według branży (sekcji PKD 2007)
Najlepiej płacono w górnictwie i wydobyciu
Wynagrodzenia były zróżnicowane także ze względu na rodzaj działalności. W listopadzie 2024 r. najwyższą medianę, wynoszącą 13873,08 zł, odnotowano w sekcji Górnictwo i wydobywanie.
Najmniej w sekcji – Działalność związana z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi.
Wynagrodzenia w zależności od płci – w 15 z 19 branż kobiety zarabiały mniej
W 15 z 19 analizowanych sekcji PKD 2007 mediana wynagrodzeń mężczyzn była wyższa niż mediana wynagrodzeń kobiet.
Wyróżniała się sekcja Górnictwo i wydobywanie, gdzie mediana wynagrodzeń mężczyzn była o 37,1% wyższa niż w przypadku kobiet.
W 4 branżach (sekcjach PKD) mediana wynagrodzeń kobiet była wyższa
Największa różnica na korzyść kobiet, podobnie jak w październiku 2024 r., wystąpiła w sekcji Budownictwo ‒ wyniosła 36,1%.
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto i mediana wynagrodzeń – wykres
Symbole sekcji PKD 2007:
A – Rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo;
B – Górnictwo i wydobywanie;
C – Przetwórstwo przemysłowe;
D – Wytwarzanie i zaopatrywanie w energię elektryczną, gaz, parę wodną, gorącą wodę i powietrze do układów klimatyzacyjnych;
E – Dostawa wody; gospodarowanie ściekami i odpadami oraz działalność związana z rekultywacją;
F – Budownictwo;
G – Handel hurtowy i detaliczny; naprawa pojazdów samochodowych, włączając motocykle;
H – Transport i gospodarka magazynowa;
I – Działalność związana z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi;
J – Informacja i komunikacja;
K – Działalność finansowa i ubezpieczeniowa;
L – Działalność związana z obsługą rynku nieruchomości;
M – Działalność profesjonalna, naukowa i techniczna;
N – Działalność w zakresie usług administrowania i działalność wspierająca;
O – Administracja publiczna i obrona narodowa; obowiązkowe zabezpieczenia społeczne;
P – Edukacja;
Q – Opieka zdrowotna i pomoc społeczna;
R – Działalność związana z kulturą, rozrywką i rekreacją;
S – Pozostała działalność usługowa
Dane dla sekcji Pozostała działalność usługowa (S) obejmują również zatrudnionych w sekcjach Gospodarstwa domowe zatrudniające pracowników; gospodarstwa domowe produkujące wyroby i świadczące usługi na własne potrzeby (T) oraz Organizacje i zespoły eksterytorialne (U).
Korn Kali to ceniony przez polskich rolników nawóz mineralny. Od maja produkt zakupimy ze zmniejszoną o 2% ilością potasu. Jaki jest tego powód? Wszystko przez nowy proces technologiczny, który ma przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko i zapewnienia nieprzerwanych dostaw surowców. Zmiany doskonale obrazuje film, który znajdziecie na końcu artykułu.
Werra 2060 – nowa era przemysłu potasowego w Europie
Firma K+S inwestuje 600 milionów euro w modernizację zakładów w regionie Werra. Projekt Werra 2060 ma na celu unowocześnienie produkcji potasu, ograniczenie wpływu na środowisko i zapewnienie stabilnych dostaw surowców dla europejskiego rolnictwa aż do 2060 roku.
Kluczowym elementem jest wdrożenie innowacyjnej technologii ESTA, która pozwala na suchą separację minerałów, bez użycia wody. Dzięki temu:
– zużycie wody procesowej spadnie o 50%, – emisje CO₂ zmniejszą się o połowę, – ilość odpadów trafiających na hałdy zostanie ograniczona o ponad 90%.
Od 2028 roku zakłady przestaną odprowadzać wodę poprodukcyjną do rzeki Werra.
Projekt łączy zrównoważony rozwój z bezpieczeństwem surowcowym i utrzymaniem miejsc pracy w regionie. Jak podkreśla Lukas Bangert z K+S: „Zapewniamy przyszłość europejskiego rolnictwa i unowocześniamy przemysł zgodnie z wymogami środowiskowymi”.
K+S rozwija dynamicznie produkcję nawozów przeznaczonych między innymi dla rolnictwa. W tym sektorze znanym i cenionym produktem jest Korn-Kali. Ten nawóz potasowo-magnezowy z dodatkiem siarki będzie dostosowany do nowych technologii produkcji, przy zachowaniu wysokiej jakości.
Korn-Kali od maja 2025 roku będzie opuszczał zakłady w nowym składzie:
38 % K2O 6 % MgO 12 % SO3
Nawóz Korn-Kali jest chętnie wybieranym nawozem do zasilania upraw rolniczych. fot. M.Piśny
Korn Kali – jedyny w swoim rodzaju
Korn Kali jest najpopularniejszym nawozem spod loga znanego byka. Ceniony produkt jest wszechstronnie wykorzystywany przez polskich rolników zarówno do nawożenia pożniwnego i jesiennego, jak również nawożenia wiosennego. Szczególnie wybierany przez plantatorów buraka cukrowego czy rzepaku ozimego.
Korn-Kali to jedyny nawóz potasowy, który oprócz chlorku potasu zawiera także naturalny minerał kizeryt – źródło łatwo przyswajalnego magnezu i siarki. Dzięki temu Korn-Kali dostarcza trzech najważniejszych składników pokarmowych dla roślin: potas, magnez i siarkę – w formie szybko rozpuszczalnej i natychmiast dostępnej dla upraw.
Dlaczego to tak ważne? Z każdym zbiorem plonu gleba traci znaczne ilości potasu, magnezu i siarki, które należy uzupełniać poprzez nawożenie. Korn-Kali zapewnia te składniki w idealnych proporcjach, odpowiadających potrzebom różnych gatunków upraw. Regularne stosowanie w płodozmianie pozwala pokryć zapotrzebowanie roślin – nie tylko na potas, ale też na siarkę, magnez oraz sód.
Za co odpowiadają pierwiastki zawarte w Korn Kali?
Potas (K)
Reguluje gospodarkę wodną roślin.
Zwiększa odporność na stres (susza, mróz, upały).
Wpływa na jakość plonów (smak, jędrność, trwałość przechowalnicza).
Magnez (Mg)
Niezbędny do fotosyntezy (składnik chlorofilu).
Wspiera rozwój systemu korzeniowego.
Zwiększa efektywność pobierania wody i składników pokarmowych.
Siarka (S)
Kluczowa do syntezy białek i aminokwasów.
Poprawia wykorzystanie azotu (ważne przy ograniczeniach w jego stosowaniu).
O firmie K+S
K+S jest jednym z wiodących producentów nawozów mineralnych w Europie na bazie surowych soli potasowych . Firma specjalizuje się m.in. w wydobyciu i przetwarzaniu potasu, dostarczając wysokiej jakości produkty dla rolnictwa i przemysłu. Dzięki innowacjom technologicznym i zrównoważonemu podejściu K+S aktywnie wspiera bezpieczeństwo żywnościowe oraz dbałość o środowisko. Koncern zatrudnia kilka tysięcy pracowników i działa globalnie, z silnym zakorzenieniem w regionach wydobywczych w Niemczech.
Przed nami kolejna sucha i zimna doba. W nocy temperatura spadnie do -3 stopni na Kurpiach oraz w rejonie Łomży, Grajewa. W pasie od Lubelskiego po centrum, Kujawy temperatura będzię się mocno różnić w zależności od wyniesienia terenu- w dolinach nawet -2 stopnie na 2 metrach a na szczytach pagórków, wzgórz do +1 a nawet 2 stopni na plusie ale przymrozek przy gruncie może pojawić się niemal wszędzie. Najmniejsze ryzyko przygruntowych przymrozków będzie na Ziemi Lubuskiej oraz na wzniesieniach Górnego Śląska.
W ciągu dnia słonecznie, sucho i zimno, które spotęguje silniej wiejący z północnego wschodu wiatr w porywach do 40 km/h.
Przed nami noc z dużym zachmurzeniem od Ziemi Lubuskiej po Dolny Śląsk, Wielkopolskę, południe Kujaw, Łódzkie, Mazowsze- zwłaszcza zachodnie, wschodnie i środkowe i tu będzie najcieplej- powyżej zera. Na północy początkowo pochmurno a pozostała część nocy pogodna a przez to mroźna. Najwcześniej rozpogodzi się na Kaszubach i tam będzie najzimniej. Na południu kraju początkowo pogodnie a nad ranem zachmurzenie umiarkowane i pojawią się przymrozki. Prawdopodobnie cieplej będzie na wzniesieniach Górnego Śląska i tu miejscami bez przymrozków.
W ciągu dnia sucho z umiarkowanym zachmurzeniem. Wiatr od Warmii i Mazur po Podlasie, Mazowsze, Lubelskie, Łódzkie powieje silniej z północnego wschodu. Nad resztą kraju wiatr słaby i umiarkowany. Jutrzejszy dzień odczuwalnie będzie chłodniejszy od dzisiejszego.
MRiRW informuje, że do sieci szkół prowadzonych i nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 1 stycznia 2026 r. dołączą dwa zespoły szkół rolniczych: w Krzelowie oraz w Grudziądzu.
Minister Czesław Siekierski 29 kwietnia 2025 r. zawarł z powiatem jędrzejowskim oraz miastem Grudziądz porozumienia w tej sprawie.
Przejęcie prowadzenia tych szkół ma na celu wsparcie samorządów w przygotowaniu przyszłych rolników i specjalistów branż okołorolniczych do nowych wyzwań współczesnego rolnictwa.
Potencjał, którym dysponuje przejmowana szkoła w Krzelowie, w postaci wielkoobszarowego gospodarstwa rolnego wraz z prowadzoną w nim produkcją zwierzęcą, to swoisty atut dający szereg możliwości na wykorzystanie w kształceniu zawodowym. Z kolei szkoła w Grudziądzu, świętująca w tym roku 100-lecie istnienia, może stać się prężnym ośrodkiem edukacyjnym w regionie.
– Spodziewam się, że tak jak w przypadku już przejętych od samorządów 64 zespołów szkół rolniczych, także i w tych przypadkach, zmiana przyniesie unowocześnienie kształcenia, poprawę warunków do nauki, otwarcie na współpracę z wyróżniającymi się gospodarstwami rolnymi, pracodawcami i przedsiębiorcami, a także wymianę doświadczeń z partnerami – szkołami zagranicznymi – powiedział minister Czesław Siekierski po podpisaniu porozumień.
Ciągły rozwój techniki i technologii stosowanych w branży rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym, zmieniające się oczekiwania konsumentów, a także wzrost jakości życia na wsi wprost przekładają się na nową rolę i znaczenie szkolnictwa rolniczego.
Minister, przejmując kolejne szkoły rolnicze, chce mieć bezpośredni wpływ na przygotowanie zawodowe przyszłych rolników i producentów rolnych na poziomie umożliwiającym właściwe konkurowanie na rynkach zbytu w kraju i za granicą. W tym kontekście istotne jest, aby samorządy powiatowe, przekazując prowadzenie szkół rolniczych, jednocześnie nadal wspierały ich działania edukacyjne na rzecz rozwoju swojego regionu.
Ta strona korzysta z plików cookies. Służą do tego, by strona działała prawidłowo a także do analizowania ruchu na stronie, a także, by wyświetlać Ci lepiej dopasowane treści i reklamy. Stosujemy również cookies podmiotów trzecich. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności i cookies.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić wrażenia podczas poruszania się po witrynie. Niektóre z nich są przechowywane w przeglądarce, bo są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie podmiotów trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie oraz pliki stosowane w celach reklamowych będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Masz również możliwość rezygnacji z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na wygodę przeglądania.
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Analityczne”.
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
To ciasteczko jest stosowane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent, aby udokumentować zgodę użytkownika na ciasteczka z kategorii "Funkcjonalne".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Niezbędne”.
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Inne”.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Wydajnościowe”.
viewed_cookie_policy
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent i służy do przechowywania informacji, czy użytkownik wyraził zgodę na korzystanie z plików cookie. Nie przechowuje żadnych danych osobowych.
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzjący wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.