piątek, 19 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Czy ceny mleka pójdą w górę?

spot_img

W dniu 2 marca 2021 odbyła się sesja na giełdzie mleczarskiej Global Dairy Trade, która zakończyła się dodatnim indeksem. Ogólny indeks cenowy wzrósł aż o 15,0%.pierwszy aż tak wysoki od ponad siedmiu lat. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4231 dolarów. Wysoki wynik wywołał niemałe poruszenie wśród producentów mleka, nie tylko za granicą ale również w kraju bowiem polski rynek mleczarski zależny jest od sytuacji na świecie.  Utrzymująca się od listopada tendencja wzrostowa na giełdzie wpływa na opłacalność produkcji, która w ostatnim czasie jest mocno ograniczana przez wzrost cen zbóż paszowych. Wszelkie zmiany za oceanem odbijają się echem w kraju stąd też można wnioskować, że stawki za mleko i produkt mleczarskie pójdą w górę. Wyniki ostatniej sesji prezentujemy poniżej:

  • Pełne mleko w proszku +21,0% – cena 4364 USD/t
  • Masło +13,7% – cena 5826 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +7,4% – cena 5929 USD/t
  • Laktoza +4,9% – cena 1278 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +3,5% – cena 3302 USD/t
  • Ser Cheddar +1,3% – cena 4280 USD/t
  • Maślanka w proszku -0,3% – cena 3144 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana  

Jak kształtowały się ceny na krajowym rynku?

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21.02 – 28.02.2021 r  masło w blokach zbywano przeciętnie po  15,57 zł/kg, o 0,1% drożej niż w poprzednim notowaniu. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,93 zł/kg , o 0,9% drożej niż w ubiegłym tygodniu. 

Cena zbytu OMP (odtłuszczone mleko w proszku) wyniosła 10,14 zł/kg i była o 1,2% wyższa niż w poprzednim raporcie. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 12,45 zł/kg, o 1,2% więcej niż w ostatni tygodniu.

Ceny poszczególnych produktów mleczarskich w skupach

Obecnie mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,51 zł/l w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach poniżej zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się w kraju.

1.Produkty mleczarskie płynne

2. Produkty mleczarskie stałe

3. Sery i twarogi

źródło: Biuletyn „Rynek mleka” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej 
kowr.gov.pl
pfhb.pl

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x