We wtorek na małej niemieckiej giełdzie cena świń spadła o 1 cent i dodatkowo nie sprzedano wszystkich partii.W środę natomiast na sesji VEZG za świnie zakłady płaciły podobnie jak przed tygodniem – 1,50 Euro za kg. W przeliczeniu na złotówki daje to wartość 6,91 zł. Porównywalna sytuacja zauważalna była w naszym kraju. Od zeszłego tygodnia ceny nie uległy znacznym zmianom i obecnie oscylują w granicach 6,70-7,10 zł za kg w klasie E. Najwyższych cen można co roku spodziewać się przed świętami, które są już za rogiem. W świetle nowych wydarzeń jakimi jest powrót do lockdownu kraju oraz potwierdzenie pierwszego przypadku ASF w tym roku, szansa na wyższe stawki jest nikła. Jedynej nadziei na podwyżki należy wypatrywać po wygaśnięciu 3 fali pandemii Covid-19, szczególnie w rejonach nie objętych afrykańskim pomorem świń.
Jakie ceny figurowały na rynku trzody na krajowym rynku?
Polska
Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 07-14.03.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 5,26 zł/kg, wobec 5,02 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 26,6% droższy niż przed miesiącem, ale o 19,6% tańszy niż przed rokiem. W rozpatrywanym tygodniucena sprzedaży półtusz wieprzowych uległa zmianie i wynosiła 7,83 zł/kg, o 6% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 16,6% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 07-14.03.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 149,70 EUR/100 kg (+5,3 %) masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Łotwie – 157,79 EUR (+11,4%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 150,60 EUR/100 kg względem 144,86 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl