piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Wysokie ceny pasz potęgują kryzys na rynku trzody chlewnej

spot_img

Dalsze spadki w cennikach nawiedzają rynek wieprzowiny. W 48 tygodniu na unijnych rynkach cena skupu tuczników spadła od 4 do 9 centów za kg (wbc). Jest to efekt który niesie za sobą pandemia COVID-19, i której niestety końca nie widać. 

Ceny oferowane przez skupujących przestały pokrywać koszty produkcji

Według szacunków rolników wynika, że żeby wyjść ”na zero” cena wyjściowa tucznika powinna kształtować się na poziomie około 4,5 zł/kg. Obecnie średnia cena skupu w wadze żywej wynosi około 3,50 zł/kg. To o wiele poniżej progu opłacalności. To nie wszystko bowiem w wyznaczonych strefach zagrożenia ASF ceny są niższe o 1 zł/kg mniej. O jakimkolwiek zysku nie można tu mówić. Z uwagi na fakt, że ceny pasz w tym roku poszybowały w górę hodowcy zostali pozostawieni w kropce. Coraz częściej zdarzają się sytuacje gdzie okres oczekiwania na odbiór świń to 2-3 tygodnie. Wynika to z jednej strony z konieczności oczekiwania na wynik badań laboratoryjnych, a z drugiej z ograniczenia ilości skupu w zakładach.

Potrzebne jest wsparcie ze strony państwa 

Mamy do czynienia z katastrofą jaka dawno nie miała miejsca. Niestety coraz częściej zdarzają się sytuację gdzie skupy wolą tańszą wieprzowinę z za granicy dokłądając cegiełke do solidnego załamania krajowego rynku trzody chlewnej. Bez prawnych regulacji, w tym pomocy, której tak mocno potrzebują polscy rolnicy wiele gospodarstw może upaść.  Skutki niebezpiecznego nurtu czym jest kupno tańszej wieprzowiny będą opłakane. Wielkopolska Izba Rolnicza zasugerowała plan działania w obliczu dramatycznej sytuacji:

“Rząd powinien jak najszybciej rozważyć wprowadzenie mechanizmów ograniczających import trzody w sytuacjach takich jak wystąpienie wirusa ASF dla ochrony naszego rynku i producentów.”

Czy możemy liczyć na szybką reakcję rządu? Tego dowiemy się w najbliższym czasie.

źródło:kzp-ptch.pl
http://wir.org.pl/

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x