Co znajdziesz w artykule?
Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności pozostały w sierpniu praktycznie na niezmienionym poziomie po osiągnięciu 2,5 letniego szczytu miesiąc wcześniej. Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 130,1 punktu w sierpniu, czyli prawie tyle samo co w lipcu. Jednocześnie najnowszy raport GUS informuje, że krajowe ceny żywności spadły w sierpniu o symboliczne 0,1% w porównaniu z lipcem.
Indeks cen żywności FAO (wykres)

W porównaniu do sierpnia 2024 roku wskaźnik cen żywności FAO jest wyższy o 6,9 procent, ale ciągle światowe ceny żywności pozostają o 1/5 poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).
W sierpniu spadki indeksów cen zbóż i nabiału zrównoważyły wzrosty światowych cen mięsa, olejów roślinnych i cukru.
Przeczytaj również – Światowe ceny zbóż najniżej od 2020 roku w sierpniu – FAO
Indeksy cen poszczególnych grup żywności FAO (wykres)

Krajowe ceny żywności spadły w sierpniu w porównaniu z lipcem, ale wzrosły w skali roku
Wrześniowy raport GUS informuje, że w sierpniu ceny żywności spadły w Polsce o symboliczne 0,1% w porównaniu do lipca, głównie dzięki niższym cenom owoców i warzyw i w mniejszym stopniu ryżu, makaronów, wieprzowiny oraz drobiu.
W skali roku krajowa żywność podrożała jednak o 4,7%, a największe wzrosty zaliczyły: jaja, wołowina i cielęcina, kawa, kakao, czekolada i masło.
W małej grupie produktów żywnościowych, które potaniały w skali roku wyróżnia się cukier (-27%). Kilkuprocentowy spadek cen zaliczyły też mąka, mięso wieprzowe i herbata.
* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.
Źródło: FAO, GUS