Co znajdziesz w artykule?
Przez ostatnie kilkadziesiąt nadmierne używanie środków ochrony roślin i nawozów mineralnych doprowadziło do szeregu poważnych konsekwencji. Degradację środowiska zaczęli dostrzegać nie tylko naukowcy, ale i społeczeństwo, które nie akceptuje takiej intensyfikacji rolnictwa.
Fakty są takie, że w niedalekiej przyszłości zrównoważone zarządzanie gospodarstwem stanie się standardem. Nie każdemu się to podoba, jednak idą za tym duże korzyści. O czym dokładnie mowa?
Zrównoważone rolnictwo ma umożliwić bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów
Poważny problem z jakim przyszło się nam zmierzyć zajmuję głowy ekspertów już od pięciu dekad. Oprócz przesadnej chemizacji rolnictwa, zmartwieniem także są kurczące się zasoby naturalne w perspektywie postępującego wzrostu ekonomicznego i demograficznego oraz związanych z nimi zanieczyszczeń. Próbą odpowiedzi na nie jest koncepcja rolnictwa zrównoważonego. Stara się ona połączyć cele środowiskowe i społeczne z ekonomicznymi. Są to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla otoczenia wykorzystanie zasobów: gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej.
Rolnicy zaczęli szukać sami rozwiązań w zrównoważonym rolnictwie
Niwelowanie ujemnego wpływu gospodarki rolnej na środowisko nie jest niczym łatwym. Na szczęście zrozumienie potrzeby troski, przede wszystkim o glebę – warsztat pracy każdego rolnika i spuściznę dla przyszłych pokoleń, sprawiło, iż sami rolnicy zaczęli szukać rozwiązań, które nie tylko redukowały by negatywne dla gleby skutki uprawy, ale podwyższały jej żyzność. Zdrowie konsumentów i dbałość o otoczenie, w którym prowadzona jest produkcja rolna to dziś priorytet każdego rolnika.
Kondycja gleby determinuje efektywność każdej uprawy
Jeżeli gleba jest nieprawidłowo zarządzana, ulega stopniowej degradacji, która ma negatywny wpływ na produkcję roślinną. W ubiegłym stuleciu stosowanie nawozów mineralnych i środków ochrony roślin stale rosło, negatywnie oddziałując na stan gleb i środowiska. Nieefektywne wykorzystanie składników odżywczych aplikowanych wraz z nawozami spowodowało migrację szkodliwych związków, na przykład azotanów do wód gruntowych. Stosowanie nawozów mineralnych i intensywna uprawa ujemnie wpłynęła na bioróżnorodność, istotnie pogarszając właściwości, zarówno fizyczne, jak i chemiczne gleb. Problem skażenia środowiska stał się globalny. Na szczęście zrównoważone zarządzanie glebą nie tylko odwraca ten trend, ale i poprawia żyzność gleb. Coraz więcej producentów rolnych stosuje bezpieczne technologie, których głównym zadaniem jest podniesienie zawartości próchnicy.
Bayer Forward Farming pozwala zobaczyć korzyści ze zrównoważonego rolnictwa na własne oczy
Zrównoważone praktyki rolnicze wdrażane są między innymi w projekcie Bayer Forward Farming. W wytypowanych gospodarstwach wdraża się zrównoważone rozwiązania i bada korzyści wynikające z ich stosowania. W Polsce program działa dopiero drugi rok. Kluczowym aspektem jest troska o glebę. Już dziś inicjatorzy i realizatorzy programu mówią o faktycznym zwiększeniu potencjału plonotwórczego gleb w gospodarstwie.
Warto przyjrzeć się zrównoważonym praktykom, gdyż wkrótce staną się one standardem. Szczególnie, że nie wszystkie dotychczasowe metody i technologie produkcji żywności znalazły akceptację ze strony coraz liczniejszej i wciąż rosnącej grupy świadomych konsumentów. Zrównoważone rolnictwo jest odpowiedzią na postulaty i konsumentów i producentów rolnych. A pierwszym krokiem do wykonania jest zrównoważone zarządzanie glebą.
autor: Anna Rogowska