Co znajdziesz w artykule?
Temat inflacji i skoków cen min. produktów rolno spożywczych, ze zrozumiałych względów budzi obawy i niezadowolenie wielu środowisk, w tym także rolników. Szczególnie, że rolnicy jeszcze przed obecnymi podwyżkami cen, wielokrotnie wskazywali na problem dotyczący rażących różnic pomiędzy cenami skupu towarów rolno-spożywczych, a cenami w sklepach.
UOKiK wkracza do akcji
Rząd Premiera Morawieckiego podjął próbę przeciwdziałania skokom cen za pośrednictwem tzw. Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej. Natomiast na obecnym etapie, w ramach swoich kompetencji, działania podjął również Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny.
Jest już zapowiedź podjęcia przez UOKiK i Inspekcję Handlową stałego monitoringu cen wybranych artykułów żywnościowych i surowego piętnowania negatywnych praktyk sprzedawców.
Pod lupą ceny podstawowych produktów
– Od przyszłego tygodnia zaczynamy stały monitoring cen produktów spożywczych – wyjaśnia Prezes UOKiK Tomasz Chróstny. – Do sprawdzanego przez nas cyklicznie koszyka włożymy między innymi takie produkty jak pieczywo, nabiał, warzywa czy owoce. Wartość koszyka dóbr podstawowych będziemy monitorować w największych sieci handlowych w Polsce. Chcemy zweryfikować reakcję sprzedawców na ustawowe obniżki. Zachęcamy również mniejszych przedsiębiorców do odpowiedzialności i niewykorzystywania sytuacji do podnoszenia cen i marż kosztem konsumentów.
Swoją analizą Prezes UOKiK objął grupę kilkunastu produktów podstawowych, w tym masło, mleko, chleb, olej, cukier, mąkę, jajka, nabiał, mięso czy warzywa i owoce. Dodatkowo, w trakcie rozeznania, inspektorzy sprawdzą, czy sprzedawca umieścił przy kasie informację o obowiązującej od lutego do końca lipca obniżce do zera stawki VAT na towary spożywcze.
Będą dotkliwe kary?
Kolejnym krokiem UOKiK i Inspekcji mogą być postępowania w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów, za które grozi kara do 10 procent obrotu. Prezes UOKiK nie wyklucza podjęcia działań wobec innych podmiotów.
W tej sprawie zorganizowano też spotkanie Prezesa UOKiK z przedstawicielami Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji, Polskiej Izby Handlu, a także kilkunastu sieci handlowych. Podczas spotkania Prezes Chróstny zaapelował do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po ustawowych zmianach podatku VAT od pierwszego lutego i stosowanie dobrych praktyk względem klientów.
Pierwsze wyniki monitoringu poziomu cen produktów spożywczych mamy poznać już za kilka dni.
Czy Tarcza będzie skuteczna?
Przypomnijmy, że od pierwszego lutego, zgodnie z przygotowaną przez Rząd Premiera Mateusza Morawieckiego Tarczą Antyinflacyjną, obniżkami stawek VAT do 0 procent objęte są produkty spożywcze opodatkowane obecnie stawką 5 procent. Są to m.in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczarskie, warzywa i owoce, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, niektóre napoje czy choćby produkty do żywienia niemowląt oraz dzieci, np. kaszki.
Jednak, czy powyższe działania Rządu i UOKiK odniosą pożądany skutek? Zobaczymy.
Źródło: UOKiK
Foto: Pixbay