piątek, 20 maja, 2022
spot_img

Tylko w marcu światowe ceny żywności wzrosły o 13%

-REKLAMA-spot_img

Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w marcu wynik 159,3 pkt – rekord wszechczasów. Oznacza to wzrost miesięczny indeksu o 12,6 procent w stosunku do lutego i poziom o 33,6 procent powyżej poziomu z marca 2021 roku. Przyglądając się poszczególnym grupom towarów można zauważyć, że w marcu drożały wszystkie towary wchodzące do indeksu, a subindeksy na oleje roślinne, zboża i mięso osiągnęły swoje historyczne poziomy.

Indeks cen żywności FAO w poszczególnych latach:

Notowania poszczególnych subindeksów FAO:

Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł w marcu najbardziej, bo aż o 23,2 procent w stosunku do lutego i ustanowił nowy rekord. Gwałtowny wzrost indeksu był spowodowany wyższymi cenami oleju słonecznikowego, palmowego, sojowego i rzepakowego. Międzynarodowe notowania oleju słonecznikowego znacznie wzrosły w marcu, napędzane mniejszymi dostawami eksportowymi w związku z trwającym konfliktem w regionie Morza Czarnego. W międzyczasie ceny oleju palmowego, sojowego i rzepakowego również wyraźnie wzrosły, napędzane rosnącym światowym popytem importowym w następstwie zakłóceń w dostawach oleju słonecznikowego. Co więcej, podczas gdy światowe wartości oleju palmowego otrzymały dodatkowe wsparcie ze względu na utrzymującą się ograniczoną podaż w głównych krajach produkujących, ceny oleju sojowego były podszyte obawami o zmniejszoną dostępność eksportową w Ameryce Południowej. Widać wyraźnie, że zmienne i wyższe wartości cen ropy naftowej również wspierały międzynarodowe ceny oleju roślinnego.

Indeks cen zbóż FAO był w marcu aż o 17,1 procent wyższy niż miesiąc wcześniej i poziom najwyższy w historii.  Wzrost w marcu odzwierciedla wzrost światowych cen pszenicy i zbóż gruboziarnistych, w dużej mierze spowodowany zatrzymaniem eksportu z Ukrainy i w mniejszym stopniu z Federacji Rosyjskiej. Spodziewany spadek eksportu z regionu Morza Czarnego pogorszył i tak już napiętą globalną dostępność pszenicy. W związku z obawami dotyczącymi warunków upraw w Stanach Zjednoczonych Ameryki (USA), które również stanowią wsparcie, światowe ceny pszenicy gwałtownie wzrosły w marcu, osiągając wzrost 19,7 procent. Po wzroście o 20,4 procent w marcu, międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych były rekordowo wysokie, a ceny kukurydzy, jęczmienia i sorgo osiągnęły swoje rekordowe poziomy od 1990 roku. Znacznie mniejsze oczekiwania dotyczące eksportu kukurydzy z Ukrainy, głównego eksportera, w połączeniu z podwyższonymi kosztami energii i środkó produkcji, przyczyniły się do 19,1 procentowego wzrostu światowych cen kukurydzy w ujęciu miesięcznym. Silna koniunktura na rynkach kukurydzy wpłynęła na inne zboża gruboziarniste, ceny sorgo wzrosły o 17,3 procent, podczas gdy niepewność podaży dodatkowo zwiększyła presję na i tak już napiętych rynkach jęczmienia, pchając ceny jęczmienia o 27,1 procent w górę w stosunku do lutego.

Indeks cen cukru FAO wzrósł w marcu o 6,7 procent (m/m) odrabiając większość przeceny z poprzednich trzech miesięcy. Cukier był w marcu o 20 procent droższy niż rok wcześniej. Do odbicia międzynarodowych notowań cukru przyczynił się przede wszystkim gwałtowny wzrost cen ropy naftowej, co spowodowało wzrost oczekiwań na większe wykorzystanie trzciny cukrowej do produkcji etanolu w Brazylii w nadchodzącym sezonie. Dodatkowym wsparciem dla światowych cen cukru było utrzymujące się umocnienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, co zwykle ogranicza sprzedaż producentów ze względu na niższe zyski w lokalnej walucie. Jednak dobre postępy żniw i korzystne perspektywy produkcji w Indiach, głównym eksporterze cukru, ograniczyły skalę podwyżki.

Indeks cen mięsa FAO wyniósł 120,0 pkt w marcu, co oznacza wzrost miesięczny o 4,8 procent i poziom najwyższy w historii. W marcu ceny mięsa wieprzowego odnotowały największy miesięczny wzrost w historii (od 1995 r.), czemu sprzyjały niedobory podaży świń rzeźnych w Europie Zachodniej oraz wzrost popytu wewnętrznego w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego umocniły się, napędzane zmniejszeniem dostaw z wiodących krajów eksportujących w następstwie wybuchów ptasiej grypy, na co dodatkowo wpłynęła niezdolność Ukrainy do eksportu mięsa drobiowego w trakcie trwającego konfliktu. Ceny mięsa wołowego również wzrosły, ponieważ napięta podaż bydła gotowego do uboju utrzymywała się w niektórych kluczowych regionach produkcyjnych, podczas gdy globalny popyt pozostał na wysokim poziomie.

Indeks cen produktów mlecznych FAO odnotował w marcu wzrost o 2,6 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem. Był to szósty z rzędu wzrostowy miesiąc. W skali roku indeks ten zyskał 23,6%. W marcu utrzymała się tendencja wzrostowa cen produktów mlecznych, wspierana głównie przez zacieśnianie się rynków światowych w związku z niewystarczającą produkcją mleka w Europie Zachodniej i Oceanii do zaspokojenia globalnego popytu. Notowania masła i mleka w proszku gwałtownie wzrosły, czemu sprzyjał wzrost popytu importowego na dostawy krótko- i długoterminowe, zwłaszcza z rynków azjatyckich, oraz solidny popyt wewnętrzny w Europie Zachodniej.

Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO

-REKLAMA-spot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

24,041FaniLubię
818ObserwującyObserwuj
10,700SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x