Co znajdziesz w artykule?
Drugi miesiąc z rzędu najpopularniejszym polskim owocem są truskawki. W czerwcu i lipcu truskawki spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 88% i 85%). W tym okresie najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło spożycie agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%. Spożycie aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej, wynoszą już 10%.
Truskawki jedzone są najczęściej. 4% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 12% 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się jabłka, które jadło 76% badanych. Spożycie jabłek jest niższe niż w czerwcu br. (o 5 p.p.). Ponad dwie trzecie (68%) Polaków na początku lipca jadło czereśnie. To więcej zarówno niż przed miesiącem, jak i przed rokiem (o 44. p.p.).
Najpopularniejszym warzywem w lipcu były młode ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje więcej niż dziewięciu na dziesięciu Polaków (96%).
Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory, które jadło 95% badanych. Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
Na podobnym poziomie, jak przed rokiem kształtowały się deklaracje konsumpcji pomidora (95%) oraz marchewki (84%). Wzrosło spożycie ogórka (93%), papryki (61%) oraz kalafiora (68%).
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 79% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 69% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 47% Polaków, natomiast na przekąskę – 50%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (36%).
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. Obiad połowy badanych po najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. Ciekawie kształtuje się udział warzyw i owoców w przekąskach. W przypadku pierwszych w 25% składają się wyłącznie z warzyw i owoców jednak jednocześnie 38% nie zawiera warzyw i owoców w ogóle. Najrzadziej (28%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.
Wczoraj na talerzu
Jedynie 17% Polaków odżywiało się w lipcu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
Co trzeci (33%) badany odżywiał się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości jego posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią jego połowę. 50% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 14% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w lipcu wartość 46,8 pkt, czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.W porównaniu do czerwca wskaźnik ten wzrósł o 0,9 pkt., co ma zapewne związek z większą dostępnością sezonowych warzyw i owoców.
Wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Czas na polskie superowoce!
Z dwutygodniowym opóźnieniem rozpoczął się sezon na owoce jagodowe. Wyjątkowo bogate w składniki prozdrowotne, szczególnie korzystne dla zdrowia i budowania odporności, naszego samopoczucia i urody.Świeże polskie superowoce możemy spożywać codziennie od kwietnia do listopada, lato to czas, kiedy jest ich obiektywnie najwięcej i są najbardziej dostępne.
W sierpniu pojawi się aronia, a we wrześniu jeden z największych sukcesów polskich producentów – mini-kiwi.Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Lato to najlepszy czas na poprawę naszych nawyków żywieniowych.
Źródło: informacja prasowa