Co znajdziesz w artykule?
W związku z przewidywanym wzrostem produkcji w Unii Europejskiej, oczekuje się, że światowa produkcja pszenicy w sezonie 2025/2026 wzrośnie o 1% do 796 milionów ton, zgodnie z najnowszym raportem dotyczącym podaży i popytu na zboża opublikowanym przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Areał pszenicy powinien wzrosnąć we Francji i w Niemczech
W opracowaniu opublikowanym 7 marca przez FAO napisano, że szacunki wskazują na wzrost zasiewów, głównie pszenicy miękkiej, przy czym największa ekspansja będzie miała miejsce we Francji i Niemczech.
Oczekuje się wzrostu plonów średnich pszenicy w UE
FAO przewiduje również, że średnie plony pszenicy w krajach europejskich będą rosły z roku na rok. Jednak rozwijające się warunki suszy na wschodzie i nadmierne opady deszczu na zachodzie, szczególnie we Francji, mogą ograniczyć te wzrosty.
Areał pszenicy powinien wzrosnąć w USA
FAO zauważyła również, że całkowity obszar pszenicy w Stanach Zjednoczonych ma się zwiększyć w 2025 r., co będzie spowodowane wzrostem zasiewów ozimych i prawdopodobnym wzrostem powierzchni upraw pszenicy jarej, potencjalnie zastępując niektóre uprawy soi. Jednak produkcja w USA ma nieznacznie spaść do 52,5 mln ton z powodu suszy w kluczowych obszarach produkcji pszenicy ozimej.
Produkcja pszenicy w Rosji spadnie trzeci rok z rzędu
FAO prognozuje się, że produkcja pszenicy w Rosji, która jest największym eksporterem pszenicy na świecie, spadnie trzeci rok z rzędu. W połączeniu z niskim poziomem wilgotności gleby i cienką pokrywą śnieżną, co zwiększa ryzyko uszkodzeń spowodowanych mrozem, prognozuje się, że produkcja spadnie o 2% rok do roku do 80 milionów ton.
Źródło: FAO