wtorek, 10 grudnia, 2024

Sprawdzają się prognozy związane z głębokim kryzysem w sektorze trzody chlewnej

spot_img

Ceny skupu tuczników w UE pozostają na podobnym poziomie co w ostatnich tygodniach poza nielicznymi wyjątkami. Niemcy nadal borykają się ze wzmożoną podażą wieprzowiny na skutek galopującej ilości zakażeń COVID-19 i ASF. Fakt rosnącego popytu na wieprzowinę w Azji wykorzystują państwa unijne, z których eksport do Chin jest możliwy.  Ceny polskiej wieprzowiny z tygodnia na tydzień lecą na łeb, na szyje. Oczy polskich hodowców zwrócone są w stronę państwa środka o uznanie regionalizacji ASF w Niemczech bowiem chociaż to może minimalnie zatrzymać wyraźne spadki notowań w skupach.

Jak kształtował się rynek wieprzowiny w pierwszym tygodniu października?

Polska

W pierwszym tygodniu października br. na rynku krajowym odnotowano dalszy spadek cen żywca wieprzowego. W dniach 27–04.10.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,48 zł/kg,  o 1 gr taniej niż w ubiegłym tygodniu. Rok temu cena uplasowała się na poziomie 5,91 zł/kg.

UE

W dniach 27–04.09.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 141,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 141,61 EUR, o -0,3% mniej niż w poprzednim notowaniu, o 6,3% niższa niż przed miesiącem oraz o 22,7% niższa niż przed rokiem.

Największy tygodniowy spadek cen odnotowano na Łotwie (o 3,8%), a największy wzrost – w Rumunii (o 3,8%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 130,25  EUR/100 kg, o 0,62 euro mniej niż w zeszłym tygodniu.

W ostatnim tygodniu września br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła średnio 6,49 zł/kg i była o 11 gr/kg niższa niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena półtusz była niższa o 24%.

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

SKUP
Klasa półtuszCENA [zł/tonę]Zmiana tygod.%ŚredniaStruktura zakupu
wieprzowych[MPS][MPC]cenymięsamasa tuszywg liczby
wg EUROP04.10.202027.09.202004.10.202027.09.2020[%]w tuszy[kg][%]
123456789
POLSKA
klasa S5 9445 9665 8285 849-0,3561,695,936,2
klasa E5 8945 9045 7795 788-0,1657,996,952,4
klasa U5 5295 5265 4205 4180,0553,397,910,2
klasa R5 1205 1265 0205 025-0,1148,398,81,1
klasa O4 2254 2414 1424 158-0,3943,4106,00,1
klasa P3 7544 5013 6804 413-16,6038,2101,30,0
S-P Razem5 8645 8775 7495 761-0,2158,796,6100,0

źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

CENA [zł/kg]
MAKROREGIONY04.10.202027.09.2020Tygodniowa zmiana ceny [%]
POLSKA4,484,49-0,21
REGION PÓŁNOCNY4,594,62-0,58
REGION ŚRODKOWO-WSCHODNI4,504,51-0,13
REGION POŁUDNIOWO-WSCHODNI4,524,53-0,10
REGION ZACHODNI4,394,380,10

źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

POLSKACENARoczna zmiana ceny [%]
[MPC] zł/tonę
04.10.202006.10.2019
klasa S5 8287 711-24,4
klasa E5 7797 593-23,9
klasa U5 4207 209-24,8
klasa R5 0206 906-27,3
klasa O4 1426 230-33,5
klasa P3 6806 258-41,2
S-P Razem5 7497 578-24,1

źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.

Prosięta ok. 25 kg w zł/szt.Kategoria ceny10/4/20209/27/2020Tygodniowa zmiana w %
min. w zł/szt.221,00221,000,0
max. w zł/szt.280,00285,00-1,8
średnia w zł/szt.243,50252,60-3,6
szacunkowa podaż140414-66,2
szacunkowa sprzedaż128320-60,0
* wsk_war_atmosf.2,132,71-21,4

*wskaźnik warunków atmosferycznych

źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Maria Chmal
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kowr.gov.pl

spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x