środa, 17 grudnia, 2025

Spożycie mięsa w Niemczech spadło do najniższego poziomu od 34 lat

Według oficjalnych danych spożycie mięsa w Niemczech spadło w 2022 roku do najniższego poziomu od ponad trzech dekad z powodu spadku zainteresowania wieprzowiną.

Przeciętny Niemiec zjadł w zeszłym roku 52 kilogramy mięsa, o około 4,2 kilograma mniej niż w 2021 roku i jest to najniższy wynik od czasu, gdy rząd zaczął śledzić spożycie mięsa w 1989 roku.

Tymczasem poziom produkcji w kraju spada na tle spadającego popytu, wynika ze wstępnych danych Federalnego Centrum Informacji Rolniczej. W 2022 r. wyprodukowano o 9,8% mniej wieprzowiny niż w 2021 r. oraz o 8,2% mniej wołowiny i cielęciny. Produkcja netto mięsa drobiowego spadła o 2,9%.

Firmy przetwórstwa mięsnego odczuwają presję, walcząc o sprzedaż na rynek – sama krajowa produkcja mięsa zapewniła wystarczającą ilość, aby zaspokoić 116% popytu w 2022 r. W przypadku drobiu produkcja krajowa zaspokoiła 97,4% zapotrzebowania rynku.

Źródło: justfood

spot_img
Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie
Zobacz wszystkie komentarze

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Chętnie poznamy Twoją opinię, skomentuj!x