Według oficjalnych danych spożycie mięsa w Niemczech spadło w 2022 roku do najniższego poziomu od ponad trzech dekad z powodu spadku zainteresowania wieprzowiną.
Przeciętny Niemiec zjadł w zeszłym roku 52 kilogramy mięsa, o około 4,2 kilograma mniej niż w 2021 roku i jest to najniższy wynik od czasu, gdy rząd zaczął śledzić spożycie mięsa w 1989 roku.
Tymczasem poziom produkcji w kraju spada na tle spadającego popytu, wynika ze wstępnych danych Federalnego Centrum Informacji Rolniczej. W 2022 r. wyprodukowano o 9,8% mniej wieprzowiny niż w 2021 r. oraz o 8,2% mniej wołowiny i cielęciny. Produkcja netto mięsa drobiowego spadła o 2,9%.
Firmy przetwórstwa mięsnego odczuwają presję, walcząc o sprzedaż na rynek – sama krajowa produkcja mięsa zapewniła wystarczającą ilość, aby zaspokoić 116% popytu w 2022 r. W przypadku drobiu produkcja krajowa zaspokoiła 97,4% zapotrzebowania rynku.
Źródło: justfood