Na krajowym rynku bydła ceny pną się w górę. Nie można mówić o gwałtownych podwyżkach jednak tydzień po tygodnia wartość bydła sukcesywnie wzrasta. Dobra passa nadal trwa i jest to zasługa luki bydlęcej w skupach. Przypuszczenia, że weszliśmy w trend wzrostowy zaczęły się sprawdzać.
Jakie ceny widnieją na krajowym i zagranicznym rynku?
W dniach 18–24 stycznia 2021 r. cena zakupu żywca wołowego wzrosła. Skupowano go po 6,70 zł/kg, o 7 gr więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 8% wyższa niż przed rokiem.
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,84 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej ale 1% taniej niż przed miesiącem. Cena ćwierci była o 8% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r
Najmłodsze byczki 8-12 notowały kolejny raz niższy poziom cen. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,66 względem 6,84 zł z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 2,7% w stosunku do poprzedniego notowania i o 2,4% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne delikatnie podrożały. Wyceniane były na 7,47 względem 7,42 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 10,9%.
Najstarsze byki <24 msc także podrożały.. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,47 zł względem 7,42 zł z ubiegłego tygodnia. Rok temu cena ta była niższa o 11,9%.
Cena krów zaliczyłą nieznaczną korekę w dół. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,14 zł, o 1 gr mniej niż w zeszłym tygodniu. Jednocześnie wartość ta była wyższa o 3% w porównaniu do zeszłego miesiąca i o 4,4% wyższa niż rok temu.
Jałówki w rozpatrywanym okresie zanotowały podwyżkę. Cena za kilogram w.ż wynosiła 7 zł/kg o 20 gr więcej niż ostatnio. Rok temu ich wartość była niższa o 5,1%.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,36-14,01 zł/kg, jałówek: 13,52 zł/kg a krów: 10,56 zł/kg.
* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołořwy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)
źródło: gov.pl