sobota, 27 listopada, 2021
spot_img

Rynek wołowiny. Koniec listopada przyniósł podwyżki

-REKLAMA-spot_img

W dniach 23–29.11.2020 cena zakupu żywca wołowego uległa zmianie. Skupowano go po 6,27 zł/kg, o 12 gr więcej niż przed tygodniem. 

Pod koniec listopada br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 13,35 zł/kg wobec 13,19 zł/kg tydzień wcześniej. Ceny tego asortymentu kształtowały się na poziomie o 2% wyższym niż przed miesiącem i o 4% wyższym niż przed rokiem.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne delikatnie potaniały. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,61 względem 6,64  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 0,5% w stosunku do minionego tygodnia i o 1,2% niższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne utrzymały  wyższy poziom cen niż ostatnio. Wyceniane były na 7,14 zł/kg względem 7,02 zł. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 4,6%.

Najstarsze byki <24 msc zanotowały wzrost cen. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,11 zł, o 1,7% więcej niż w minionym raporcie

 Cena krów również wzrosła. W skupie za kilogram wagi żywej zyskać było można 4,79 zł/kg, o 7 gr więcej niż w ostatnim raporcie.

Jałówki w skali tygodnia podrożały o 1,5%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6, 65 zł/kg o 9 gr więcej.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,09-13,39 zł/kgjałówek: 12,85 zł/kg a krów: 9,83 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 

źródło: gov.pl
zdj:pixabay.com

-REKLAMA-spot_imgspot_img

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,952FaniLubię
616ObserwującyObserwuj
9,100SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x