Ceny masła i odtłuszczonego mleka w proszku od początku 2021 roku wzrosły o +20% i 13%. Nastroje w branży mleczarskiej w odróżnieniu od innych rynków są w miarę i nie zanosi się, żeby stan tych rzecz miał się zmienić. Obawy zaś budzi reforma wspólnej polityki rolnej. Komisja europejska musi zrozumieć realia rolników aby opracować rzeczywista politykę wsparcia.
Na giełdzie powrót do podwyżek
Ostatnia aukcja na platformie GDT zakończyła się na plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4081 USD
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i sera Cheddar. Jedynym produktem, którego cena odnotowała spadek była laktoza.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 6 kwietnia 2021 roku:
- Maślanka w proszku +17,6% – cena 3710 USD/t
- Ser Cheddar +2,2% – cena 4393 USD/t
- Masło +2,0% – cena 5776 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,8% – cena 6209 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,6% – cena 3367 USD/t
- Pełne mleko w proszku 0,0% – cena 4085 USD/t
- Laktoza -6,5% – cena 1307 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce po utrzymującym się trendzie wzrostowym w II połowie ubiegłego roku, ceny surowca od stycznia odnotowują spadki.
Ceny na krajowym rynku mleka
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 05.03 – 11.04.2021 r masło w blokach zbywano przeciętnie po 17,53 zł/kg, o 1,2% drożej niż w poprzednim notowaniu. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,34 zł/kg , o 0,6 % drożej niż w ubiegłym tygodniu.
Cena zbytu OMP (odtłuszczone mleko w proszku) wyniosła 10,49 zł/kg i była o 1% wyższa w porównaniu do zeszłego raportu. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 13,02 zł/kg, o 0,2% więcej niż w ostatnim tygodniu.
Obecnie mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,47 w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach poniżej zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się w kraju.
1.Produkty mleczarskie płynne
2. Produkty mleczarskie stałe
3. Sery i twarogi
źródło: Biuletyn „Rynek mleka” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
kowr.gov.pl
pfhb.pl
zdjęcie: pixabay.com