Co znajdziesz w artykule?
Gubernator Florydy, Ron DeSantis, wydał oświadczenie o zakazie produkcji i dystrybucji mięsa hodowanego w laboratoriach na terenie stanu. Decyzja ta została poparta argumentami ochrony lokalnego rolnictwa oraz sprzeciwem wobec rzekomych planów globalnej elity.
Zakaz produkcji sztucznego mięsa ma na celu obronę lokalnego rolnictwa
Od 1 maja br. na terenie Florydy obowiązuje prawo zakazujące produkcji i dystrybucji mięsa in vitro. DeSantis podczas podpisywania dokumentu wyraził stanowczy sprzeciw wobec tzw. „planów globalnej elity”,
W oświadczeniu przekazanym przez biuro gubernatora Florydy, DeSantis argumentował, że zakaz ma na celu obronę lokalnego rolnictwa oraz tradycyjnych metod produkcji mięsa. Twierdził, że plany „globalnej elity” mogą zagrozić nie tylko gospodarce Florydy, ale także zdrowiu konsumentów.
Niezadowolenie wsród zwolenników rozwoju nowych technologii w produkcji żywności
Decyzja gubernatora została jednak skrytykowana przez zwolenników rozwoju nowych technologii w produkcji żywności. Ci podkreślają potencjał mięsa in vitro w zmniejszaniu presji na środowisko oraz poprawie dobrostanu zwierząt hodowlanych. Argumentują, że zakazowanie tego typu produktów może utrudnić walkę ze zmianami klimatycznymi oraz problemami związanymi z tradycyjną hodowlą zwierząt.
Zakaz produkcji i dystrybucji mięsa in vitro na terenie stanu
Prawo podpisane przez gubernatora Florydy wprowadza zakaz produkcji i dystrybucji mięsa in vitro na terenie stanu. Jest to pierwszy tego typu przepis w Stanach Zjednoczonych. Podobne działania podejmowane są również w innych stanach, co może wskazywać na rosnącą nieufność wobec nowych technologii w produkcji mięsa.
Jak widać, debata nad przyszłością mięsa in vitro wciąż trwa, a decyzja gubernatora Florydy jest jednym z wielu głosów w tej dyskusji. Co sądzicie na ten temat? Podzielcie się swoją opinią w komentarzach!
źródło: m.imdb.com; swiatoze.pl