poniedziałek, 16 września, 2024
spot_img

Produkcja trzody chlewnej w Niemczech wzrosła po raz pierwszy od 8 lat

Po raz pierwszy od 8 lat nastąpił nieznaczny wzrost uboju świń w Niemczech. W ciągu pierwszych 6 miesięcy 2024 r. w drugim co do wielkości producencie świń w Unii Europejskiej zabito 21,9 mln świń. To o 0,4%, czyli o 78 100 zwierząt, więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku, podał federalny urząd statystyczny Destatis.

 Wzrost jest następstwem spadku o 6,9% liczby ubitych świń w 2023 r.

Dane dotyczące uboju przełożyły się na produkcję 2,1 mln ton wieprzowiny, czyli 22 400 ton, czyli o 1,1% więcej rok do roku. Po długim spadku wielkości produkcji po raz pierwszy od 2016 r. produkcja wieprzowiny w Niemczech wzrosła rok do roku – komentuje organ statystyczny.

Większość uboju pochodziło z niemieckich hodowli trzody chlewnej

W pierwszej połowie 2024 r. 21,1 mln ubitych świń pochodziło z niemieckich hodowli trzody chlewnej . Stanowi to udział na poziomie 96,6%, o 0,4% więcej niż w tym samym okresie 2023 r. Pozostałe 734 000 zwierząt pochodziło z innych krajów, głównie z Holandii, Danii i Belgii, co stanowi 3,4% całkowitej liczby ubitych świń.

Należy zauważyć, że na te liczby nie miały jeszcze wpływu niedawne ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) na zachodzie kraju. W ciągu ostatnich kilku tygodni w kilku stanach, w tym w Hesji, Nadrenii-Palatynacie i Badem-Wirtembergii, wykryto wiele nowych przypadków ASF.

Wzrosła produkcja mięsa w ogóle

Całkowita produkcja mięsa w Niemczech w I półroczu 2024 r. wyniosła 3,4 mln ton i była o 1,3% większa niż w I półroczu 2023 r. W sumie w niemieckich ubojniach przerobiono 24 mln trzody chlewnej, bydła, owiec, kóz i koni oraz 344,3 mln kurczaków i innego drobiu. 62% całego wyprodukowanego mięsa pochodziło ze świń, co potwierdza, że ​​nadal stanowią one zdecydowaną większość całkowitej produkcji mięsa w kraju.

Spadek spożycia wieprzowiny nie wykazuje oznak zatrzymania

Tymczasem wcześniejsze dane Destatis pokazują, że spadek spożycia wieprzowiny nie wykazuje oznak zatrzymania. W 2023 r. w Niemczech skonsumowano około 2,92 mln ton wieprzowiny, co oznacza spadek w porównaniu z rokiem poprzednim, który wynosił 2,97 mln ton. Wydaje się, że Niemcy nie doceniają już tak bardzo własnych kiełbas jak dawniej, a coraz większą rolę odgrywa także wzrost spożycia zamienników mięsa.

Źródło: pigprogress-net

spot_imgspot_img
Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x