sobota, 20 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Październikowe prognozy USDA dla rynku zbóż i soi

spot_img

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) zaktualizował 12-października swoje prognozy podaży i popytu dla krajowego i globalnego rynku zbóż i oleistych. Amerykanie podnieśli szacunki zbiorów i zapasów kukurydzy i soi w USA oraz w skali globalnej. Pogorszeniu uległa jednak sytuacja na krajowym i światowym rynku pszenicy.

Kukurydza – USA

W przypadku krajowej kukurydzy, USDA podniósł po ok. 1,5 mln ton prognozę zbiorów do 381,5 mln ton (wyższa wydajność) i zapasów początkowych do 31,4 mln ton. Jednocześnie obniżono też lekko zużycie paszowe, ale poniesiono eksport. W efekcie prognoza październikowa zakłada wyższe o 2,3 mln ton niż miesiąc wcześniej zapasy końcowe kukurydzy na poziomie 38,1 mln ton. Jeśli prognoza się sprawdzi oznaczać będzie to wzrost amerykańskich zapasów kukurydzy o 21,3% – rok do roku.

Kukurydza – Świat

W skali świata wyższa produkcja w USA została w części zniwelowana przez cięcie zbiorów kukurydzy na Ukrainie (-1 do 38 mln ton) i w Rosji (-0,5 do 15 mln ton). Stąd globalną produkcję kukurydzy podniesiono tylko o 0,5 mln ton (m/m) do 1,1982 mld ton.

Zużycie tego zboża ocenia się na 1,1865 mld ton, czyli znacznie poniżej produkcji. Dzięki  wzrostowi o 3,5 mln ton zapasów początkowych (w USA i Chinach) i minimalnemu cięciu spożycia, globalne zapasy na koniec sezonu podniesione zostały o 4,1 mln ton (m/m) do 301,7 mln ton. Jest zatem szansa, że zapasy kukurydzy wzrosną na koniec sezonu o 11,8 mln ton (+4,1%) – licząc rok do roku.

Pszenica – USA (zbiory najmniejsze od 2002 roku )

Amerykański (też światowy) bilans pszenicy pogorszył się w październikowej prognozie USDA. Kolejne już cięcie produkcji pszenicy w USA (-1,4 mln ton do 44,8 mln ton) wynikało z obniżenia średniej wydajności (z 44,5 do 44,3 b/a) oraz z korekty w dół areału (z 38,1 do 37,2 mln akrów). Konsekwencją fatalnych zbiorów będzie obniżenie krajowych zapasów pszenicy o blisko 1/3 (r/r) do 15,8 mln ton.

Pszenica Świat

Dalsze cięcia produkcji (m/m) dotyczyły głównie Ameryki Północnej. Szacunki zbiorów w USA obniżono o 1,4 mln ton do 44,8 mln ton, a w Kanadzie o 2 mln ton do 21 mln ton. O pół mln ton spadła też produkcja w Kazachstanie, co prawie w całości zostało zrekompensowane większymi zbiorami pszenicy w UE – szacowanymi na 139,4 mln ton.

Globalne zbiory pszenicy oceniane są na nadal na rekordowe 775,9 mln ton (-4,4 mln ton m/m), czyli o niespełna 1 mln ton powyżej poprzedniego sezonu.

Kolejny cios dla strony podażowej w bilansie pszenicy wynika z korekty w dół, aż o 4,2 mln ton, globalnych zapasów końcowych w starym sezonie, czyli początkowych dla sezonu 2021/22.

Oczekiwane światowe zużycie pszenicy, mimo że obniżono nieco (m/m) do 787,1 mln ton, to i tak przewyższy produkcję. W konsekwencji zapasy światowe pszenicy na koniec obecnego sezonu obniżono o 6 mln ton (w porównaniu z wrześniową prognozą), do 277,2 mln ton. Oznaczać to spadek zapasów o 3,9% r/r – drugi sezon z rzędu.

Soja – USA

Analitycy USDA zwiększyli o 2 mln ton (do 121,1 mln ton) oczekiwania amerykańskiej produkcji soi w tym sezonie. Korekta w górę wynika z podniesienia plonów średnich (z 50,6 do 51,5 b/a). Jednocześnie zwiększone zostały o kolejne ponad 2 mln ton krajowe zapasy początkowe soi (końcowe z poprzedniego sezonu). Konsekwencją tych zmian był wzrost prognoz amerykańskich zapasów końcowych w tym sezonie aż o 3,7 mln ton (73% m/m) i o 25% w porównaniu z sezonem 2020/21. Duże zmiany po stronie podażowej w USA przełożyły się na poprawę bilansu na globalnym rynku  soi.

Soja – Świat

Globalna produkcja soi w sezonie 2021/22 oceniana jest na rekordowe 385,1 mln ton, podczas gdy konsumpcja powinna wynieść 377,3 mln ton. Jeśli prognoza się sprawdzi (zależeć to będzie od pogody w Ameryce Południowej), to obecny sezon pozwoli na wzrost światowych zapasów nasion do 104,6 mln ton, czyli o 5,5% – licząc rok do roku.

Zaktualizowane prognozy USDA były mocno spadkowe dla notowań soi, lekko spadkowe dla kukurydzy, ale wspierają wysokie ceny pszenicy.

Andrzej Bąk
Źródło: USDA

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x