Ostatni tydzień przyniósł delikatne wahania cen w skupach z przewagą obniżek. Na niestabilność cen cały czas wpływa zakaz uboju rytualnego oraz druga fala pandemii. Dodatkowo obostrzenia wprowadzone 24.10.2020 polegające między innymi na ponownym zamknięciu barów i restauracji, wpływają na ograniczone zapotrzebowanie produktów w tym wołowiny co przekłada się na nadpodaż i niższe oferowane kwoty. Nie tylko w Polsce mamy do czynienia z ograniczoną działalnością gastronomiczną. Większość krajów w UE przyjęła obostrzenia takie jak w Polsce w związku z czym możliwości eksportu krajowej wołowiny zatrzymały się na bardzo niskim poziomie. Kolejne tygodnie będą dużym wyzwaniem dla hodowców bydła.
Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?
W dniach 12.10 – 18.10.2020 r. żywiec wołowy skupowano po 6,24 zł/kg, o 1,5% taniej niż w poprzednim notowaniu i o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak o 4% wyższa niż przed rokiem.
W połowie października br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 13,17 zł/kg wobec 13,13 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 3% wyższa niż przed miesiącem i o 7% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.
Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne lekko potaniały. W skali tygodnia spadek cen wyniósł 0,4%. Kilogram wagi żywej kosztował 6,64 względem 6,67 złz zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 1,8% w stosunku do minionego miesiąca i o 6% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne potaniały o 1% i wyceniane były na 6,88 zł/kg względem 6,95 zł. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 6,9%.
Najstarsze byki <24 msc także potaniały . W skupie za w.ż. otrzymać było można 6,84 zł, o 7 gr więcej niż w minionym raporcie.
Cena krów kolejny raz zarejestrowała spadek cen. W skupie za kilogram wagi żywej zyskać było można 4,97 zł/kg, o 10 gr mniej niż w ostatnim raporcie.
Jałówki w zestawieniu potaniały najmniej. W ich przypadku tempo spadku w skali tygodnia wyniosło 0,2%. Cena za kilogram w.ż. wynosiła 6,65 zł/kg o 1 gr mniej.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,32-12,90 zł/kg, jałówek: 12,84 zł/kg a krów: 10,20 zł/kg.
CENA ZAKUPU* | Średnia masa tuszy ciepłej | Liczba sztuk Zmiana tyg. [%] | Struktura skupu | |||||||
Kategoria bydła | wg w.ż.* [zł/kg] | dla mpc** [zł/tonę] | dla mps** [zł/tonę] | Zmiana ceny [%] | [kg] | Zmiana tyg. | [%] | |||
18.10.2020 | 18.10.2020 | 18.10.2020 | tyg. | miesięczna | roczna | 18.10.2020 | [%] | 18.10.2020 | ||
Bydło ogółem | 6,24 | 12 039 | 12 280 | -1,5 | -1,0 | 4,0 | 311,3 | -1,0 | 6,7 | 100,0 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,64 | 12 322 | 12 569 | -0,4 | 1,8 | 6,0 | 258,2 | -0,3 | 83,3 | 0,2 |
byki 12-24 m-ce (A) | 6,88 | 12 900 | 13 158 | -1,0 | 0,0 | 6,9 | 345,5 | -0,6 | -0,9 | 35,3 |
byki > 24 m-cy (B) | 6,84 | 12 838 | 13 095 | -1,0 | -0,5 | 7,2 | 380,0 | -0,3 | 14,8 | 7,7 |
krowy (D) | 4,97 | 10 205 | 10 409 | -2,0 | -0,5 | 2,1 | 277,3 | -1,0 | 14,3 | 35,0 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,65 | 12 832 | 13 089 | -0,2 | 0,0 | 0,6 | 286,9 | 0,0 | 5,4 | 21,9 |
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)
Maria Chmal
źródło: gov.pl